Acasă Actualitate Aquatim ar putea beneficia de bani în plus pentru investiţii, dacă se...

Aquatim ar putea beneficia de bani în plus pentru investiţii, dacă se va obţine reducerea cofinanţării pentru proiectul regional

DISTRIBUIȚI

Societatea Aquatim, desemnată operator regional pe apă şi canal, cea care se ocupă de proiectul finanţat din bani europeni pentru extinderea şi dezvoltarea sistemului de alimentare  cu apă şi de canalizare din judeţ, ar putea beneficia de sume suplimentare pentru investiţii. Aceasta dacă Ministerul Fondurilor Europene va obţine scăderea cotei de cofinanţare pentru acestz tip de proiecte, de la zece la şase la sută, banii urmând să rămână la dispoziţia operatorului regional.

„Am discutat cu ministrul Fondurilor Europene despre stadiul implementării proiectului referitor la sistemul de reţea de apă şi pentru  apă uzată. Este un contract important, de 186 milioane de euro, care are beneficiari 300.000 de locuitori ai judeţului. Completând cu proiectele finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare vom ajunge la un grad de modernizare şi extindere de 80% din total populaţie în Timiş”, a declarat Călin Dobra, şeful CJ Timiş, după discuţiile purtate cu Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, prezent joi la Timişoara.

Oaspetele a subliniat că Timişul este printre fruntaşii din România în ceea ce priveşte acest tip de proiecte, pe apă şi canal. Mînzatul a adus o veste bună, anume că se doreşte reducerea cofinanţării pentru aceste investiţii, de la zece la şase la sută, ceea ce va reduce efortul făcut de comunităţile locale. „Pe apă uzată, Timişul este unul dintre premianţi la acest capitol. Sunt ionvestiţii de 180 de milioane, dar a fost extrem de important pentru că judeţul, autorităţile, au asigurat de la început cofinanţarea de 10%. În acest moment sunt preocupată să ajutăm autorităţile locale pentru partea de cofinanţare, suntem în negocieri cu Uniunea Europeană, să scădem acest procent. Pe Timiş, la fel ca şi în ţară, aş vrea să ajungem la şase la sută cofinanţare, ceea ce va însemna o scădere a efortului judeţului. De asemenea, căutăm să realizăm o formă de împrumut pentru a se plăti această cofinanşare, cu bani de la Banca Mondială, pentru autorităţile din alte judeţe, care nu au avut banii necesari”, a mai spus Mînzatu.

Călin Dobra a plusat chiar, spunând că „reducerea cofinanţării poate aduce sume în plus pentru Aquatim, să facă alte investiţii”.

Ministrul Fondurilor Europene a mai spus că în Timiş sunt 211 proiecte pe fonduri europene, judeţul fiind printre fruntaşele din ţară: Timişul este printre cele mai performante la atragerea banilor europene. Sunt 211 proiecte, depuse de consiliul judeţean, de primării, organizaţii neguvernamentale, firme, care însumează un total de 4,7 miliarde de lei, din care plăţi efectuate un miliard de lei. Dar nu este o problemă, mai sunt patru ani din acest ciclu de finanţare, este timp destul pentru decontarea sumelor. Vom mai avea proiecte aprobate, la finalul execţiului financiar bilanţul va depăşi cu mult această sumă. POIM este foarte important, pentru că are proiecte majore, cu bani mulţi. Mă interesează, personal, nu să semnăm ci să plătim facuturi,să atragem bani de la UE”, a încheiat Roxana Mânzatu.

Comentarii

comentarii