Acasă Actualitate Băile Neptun, din Băile Herculane, este unul dintre cele mai periclitate 7...

Băile Neptun, din Băile Herculane, este unul dintre cele mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa în 2022

DISTRIBUIȚI

Lista celor mai periclitate 7 monumente și situri de patrimoniu din Europa pentru 2022 tocmai a fost anunțată în comun de Europa Nostra – Vocea Europeană a Societății Civile dedicată patrimoniului cultural și natural – și Institutul Băncii Europene de Investiții.

Cele mai Periclitate 7 monumente și situri de patrimoniu din Europa în 2022 sunt:

  • Băile Neptun, Băile Herculane, ROMANIA
  • Podul Zogu, ALBANIA
  • Mănăstirea Récollets, Nivelles, BELGIA
  • Orașul Grădină La Butte Rouge, lângă Paris, FRANȚA
  • Centrul istoric Stolberg, GERMANIA
  • Palatul Orléans-Borbón, lângă Cádiz, SPANIA
  • Fortăreața Crèvecoeur, Den Bosch, OLANDA

Anunțul celor mai periclitate 7 situri în 2022 a fost făcut în cadrul unui eveniment online găzduit de reprezentanți la nivel înalt ai Europa Nostra și ai Institutului Băncii Europene de Investiții, cu participarea Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și Tineret. Nominalizatorii și reprezentanții celor 7 situri selectate au contribuit la evenimentul online, care a atras oameni din toată Europa și nu numai.

În cadrul evenimentului online, Președintele Executiv al Europa Nostra, Prof. Dr. Hermann Parzinger, a declarat: „Lista celor mai periclitate 7 situri în 2022 acoperă o varietate de situri de patrimoniu – de la un oraș grădină exemplar din secolul al XX-lea până la centrul istoric al unui oraș medieval, grav avariat de inundații, și la o clădire abandonată, dar emblematică, care face parte dintr-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare de pe continentul nostru. Aceste situri sunt amenințate de neglijență, demolări planificate, dezvoltare necorespunzătoare, impactul devastator al dezastrelor naturale sau lipsa finanțării. Prin publicarea acestei liste, dorim să transmitem un mesaj puternic de solidaritate și sprijin comunităților locale și activiștilor pentru patrimoniu care sunt mobilizați pentru a salva aceste situri pe cale de dispariție. Moștenirea culturală a Europei trebuie păstrată nu numai ca o mărturie a trecutului, memoriei și identității noastre comune, ci și ca un catalizator al dezvoltării durabile, al coeziunii sociale și al coexistenței pașnice atât de necesare.”

Vorbind la evenimentul online, Henry von Blumenthal, decan adjunct al Institutului Băncii Europene de Investiții, a adăugat: „Moștenirea culturală este mult mai mult decât „pietre și oase” din trecut. Este o resursă cheie pentru identitatea europeană, atractivitatea și creșterea economică. Puterea sa pozitivă și coerentă leagă cetățenii și comunitățile Europei. Din toate aceste motive, Institutul BEI este din nou mândru că sprijină Programul 7 Cele Mai Periclitate împreună cu Europa Nostra, cea mai importantă organizație europeană de patrimoniu cultural”.

Cu această ocazie, secretarul general al Europa Nostra, Sneška Quaedvlieg-Mihailović, a atras atenția în mod deosebit asupra declarației Europa Nostra este solidară cu Ucraina, emisă în 25 februarie, iar către campanie de crowdfunding pentru sprijinirea apărătorilor moștenirii pe cale de dispariție a Ucrainei lansată în comun de Europa Nostra și Global Heritage Fund la 18 martie. „După cum a afirmat consiliul nostru în cadrul reuniunii sale din 10 martie, moștenirea bogată și diversă din Ucraina este Moștenirea cea mai periclitată din întreaga Europă. Prin urmare, trebuie să fim solidari cu apărătorii patrimoniului din Ucraina. Facem apel la fiecare organizație și individ de pe tot globul, căruia îi pasă de cultură, moștenire și istorie, să contribuie la inițiativa noastră de crowdfunding. Împreună putem face diferența”, a spus Sneška Quaedvlieg-Mihailović. Toate donațiile vor oferi sprijin de urgență acestor curajoși gardieni ai istoriei și umanității noastre comune. Toate contribuțiile, oricât de mari sau mici, sunt binevenite și importante și pot fi făcute cu ușurință prin intermediul website-ului Europa Nostra (în Euro) sau Site-ul Fondului Patrimoniului Global (în USD, GBP sau monede crypto).

Cele mai Periclitate 7 situri de Patrimoniu în 2022 au fost selectate de Consiliul Europa Nostra dintre cele 12 situri din lista scurtă de către panelul de experți internaționali. Selecția a fost făcută pe baza semnificației patrimoniale și a valorii culturale remarcabile a fiecărui sit, precum și pe baza pericolului grav cu care se confruntă. Nivelul de angajament al comunităților locale și angajamentul părților interesate publice și private de a salva aceste situri au fost considerate valori adăugate cruciale. Un alt criteriu de selecție a fost potențialul acestor situri de a acționa ca un catalizator pentru dezvoltarea socio-economică durabilă, precum și un instrument de promovare a păcii și dialogului în localitățile lor și regiunile mai extinse.

Echipele de experți care reprezintă Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții, împreună cu organizațiile care au nominalizat site-urile și alți parteneri, vor evalua fiecare caz prin colectarea de informații și prin întâlnirea cu părțile interesate cheie. Aceste echipe multidisciplinare vor oferi consiliere de specialitate, vor identifica posibile surse de finanțare și vor ajuta la mobilizarea unui sprijin larg pentru salvarea acestor repere de patrimoniu. La sfârșitul procesului de evaluare, aceștia vor formula și comunica un set de recomandări pentru acțiuni viitoare.

Programul 7 Cele Mai Periclitate este condus de Europa Nostra în parteneriat cu Institutul Băncii Europene de Investiții. De asemenea, are sprijinul programului Creative Europe al Uniunii Europene. Lansat în 2013, acest program face parte dintr-o campanie a societății civile pentru a salva moștenirea pe cale de dispariție a Europei. Crește gradul de conștientizare, pregătește evaluări independente și propune recomandări de acțiune. Acesta oferă, de asemenea, un grant de 10.000 EUR pentru fiecare site listat pentru a ajuta la implementarea unei activități convenite care va contribui la salvarea sitului periclitat. În cele mai multe cazuri, listarea unui sit pe cale de dispariție servește precum catalizator și stimulent pentru mobilizarea sprijinului public sau privat necesar, inclusiv finanțare.

Băile Neptun, Băile Herculane, România 

Amplasată între un versant de munte abrupt și râul Cerna din sud-vestul României, clădirea Băile Neptun face parte din orașul termal Băile Herculane, una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa. Primele înregistrări documentate despre Băile Herculane datează din anul 153 d.Hr. De atunci, situl s-a aflat sub dominație romană, maghiară, otomană și austro-ungară.

Clădirea  Băilor Neptun a fost construită între 1883 și 1886, după planurile arhitectului Alpár Ignat, ca parte a Ansamblului Casino care a fost proiectat de către arhitectul austriac Wilhelm von Doderer. Situată pe un teren îngust, Băile Neptun au o suprafață totală de aproape 4.000 mp, adăpostind 63 de săli individuale de baie pentru tratament sau masaj și patru piscine comune de dimensiuni mai mari.

Proiectată în stil eclectic, clădirea Băilor Neptun are o fațada principală tratată cu cărămidă aparentă, finisată parțial cu tencuială și îmbogățită cu ornamente. La momentul construirii sale, clădirea era cel mai modern spa din Europa. Centrul său de tratament medical s-a lăudat cu medici renumiți, precum și cu vizite ale personalităților eminente ale vremii care au venit să se bucure de activitățile culturale și de agrement oferite. Printre cei mai de seamă invitați s-au numărat membrii familiei regale habsburgice, printre care împărăteasa Elisabeta a Austriei – cunoscută sub numele de Sissi – și împăratul Franz Josef.

După căderea comunismului în România în 1989, stațiunea istorică Băile Herculane a continuat să se degradeze, inclusiv remarcabilele Băi Neptun, care au fost abandonate și au căzut în decădere odată cu abandonul total al clădirii din 2004 încoace. În ciuda faptului că au fost declarate monument de clasa A în anul 1980, Băile Neptun au suferit o degradare continuă, din cauza infiltrațiilor de apă și a intervențiilor neconforme executate după privatizare. Din cauza lipsei de finanțare, doi pereți structurali și un acoperiș s-au prăbușit în 2019. Ulterior o serie de intervenții temporare au fost executate cu ajutorul societății civile sub coordonarea unei echipe de voluntari, dar clădirea continuă să se degradeze în ritm alert. Cu toate acestea, clădirea continuă să se degradeze într-un ritm rapid. În decembrie 2021, un perete structural de la etajul superior s-a prăbușit din cauza infiltrațiilor de apă, ceea ce subliniază starea avansată de degradare a clădirii.

Nominalizarea Băilor Neptun la Programul 7 Cele mai Periclitate 2022 a fost făcută de Asociația Locus, un ONG românesc cu sediul la Timișoara. Asociația Locus a fost creată în 2017 de tineri studenți și absolvenți arhitecți cu scopul ambițios de a salva complexul termal istoric sub platforma numită Herculane Project.

Ca strategie pe termen scurt, Asociația Locus propune o serie de mese rotunde cu părțile interesate și potențiali donatori pentru un proiect de restaurare și finalizarea lucrărilor de intervenție de urgență. Pe termen lung, aceștia propun ca Băile Neptun să-și păstreze funcția actuală de spa medical, dar cu funcțiuni adăugate de wellness, funcțiuni comerciale și sociale într-un sistem integrat. De asemenea, se recomandă continuarea unui parteneriat public-privat între administrația locală și ONG, care ar deveni manager de proiect al unui grup mai larg de părți interesate cu obiective clare.

 

 

 

Comentarii

comentarii