Acasă Cultura Bilanţul Stagiunii 2013-2014 la Teatrul Maghiar Timişoara: Câţi spectatori au asistat la...

Bilanţul Stagiunii 2013-2014 la Teatrul Maghiar Timişoara: Câţi spectatori au asistat la reprezentaţiile teatrului

375
DISTRIBUIȚI

teatrul maghiar bilant

Stagiunea 2013-2014, recent încheiată, a Teatrului Maghiar „Csiky Gergely” din Timişoara a fost una dintre cele mai de succes, atrăgând 13.242 de spectatori.

Aproximativ 500 dintre aceştia au fost să vadă, la Budapesta, „Operă Ţărănească” („Parasztopera”). Acesta este, de altfel, şi spectacolul care deţine recordul de public al actualei stagiuni: 2.597 de spectatori. Gradul de ocupare a sălii Teatrului Maghiar reprezintă şi el un record: 89,9%.

Veştile bune nu se opresc aici. Stagiunea 2014-2015, are premise excepţionale. La Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely” din Timişoara vor monta regizori celebri şi de mare succes, cum sunt Silviu Purcărete, Radu Afrim, Kokan Mladenovic (Serbia) şi Katarzyna Raduszewska (Polonia).

Teatrul Maghiar a realizat, în Stagiunea 2013-2014, 7 noi montări şi a reluat 8 dintre cele mai apreciate producţii ale sale din sezoanele precedente. Noile montări ale stagiunii au fost spectacolele „Regina frumuseţii din Leenane”, „Afacere murdară”, „Zâna cu şapte capete”, „Cer şi pământ”, „7/7, „Incendii” şi spectacolul-lectură „Szutyok”.

Trupa Teatrului Maghiar a efectuat 11 deplasări, pentru a juca spectacole la Budapesta, Paks şi Kecskemet (Ungaria), Subotiţa (Serbia), în Bucureşti, Miercurea Ciuc, Baia Mare, Beclean, Aiud, Arad şi în localităţi ale judeţului Timiş.

Calitatea spectacolelor şi performanţele interpreţilor au fost recompensate cu multe premii: Tokai Andea – Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar (Festivalul de la Kisvarda), Lőrincz Rita – Premiul pentru cea mai buna actriţă (Festivalul de Teatru Scurt – Oradea), Trofeele Pro Cultura Timisiensis pentru actorul Kocsárdi Levente şi coregrafa Baczó Tünde, Vagabondo – Premiul pentru cel mai bun spectacol păpuşi (Fuxfest), Albert Alpár – Premiul pentru cea mai bună scenografie (Festivalul Internaţional de Teatru de Studio, Râmnicu Vâlcea), Diploma de excelenţă acordată Teatrului Maghiar ”Csiky Gergely” de către Primăria Municipiului Timişoara pentru participarea la Festivalul Naţional de Teatru.

Unul dintre cele mai importante momente ale stagiunii a fost Festivalul Euroregional TESZT, care în ediţia 2014 a propus 17 spectacole, jucate cu casa închisă, şi alte 14 evenimente adiacente (concerte, lansare de carte, work-shop, expoziţii), vizionate de 2157 de spectatori.

Comentarii

comentarii