Acasă Actualitate BOR se delimitează de Arhiepiscopul Teodosie, care a împărtăşit mai mulţi copii...

BOR se delimitează de Arhiepiscopul Teodosie, care a împărtăşit mai mulţi copii cu aceeaşi linguriţă

1207
DISTRIBUIȚI

Credincioşii ortodocşi care vor să se împărtăşească trebuie să ştie un lucru: Sfânta Cuminecătură nu se mai ia din aceeaşi linguriţă, ci din linguriţe de unică folosinţă ale bisericii (nu venim cu ele de acasă!), iar ieşirea din starea de urgenţă nu înseamnă revenirea la obiceiul de dinainte, de a se împărtăşi toţi enoriaşii din aceeaşi linguriţă metalică.

Unul dintre arhiereii BOR, Teodosie al Tomisului, a încălcat această nouă rânduială acceptată de BOR în perioada pandemiei, şi duminică a fost surprins în timp ce împărtăşea mai mulţi copii cu aceeaşi linguriţă.

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române se delimitează de gestul Arhiepiscopului Teodosie.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, afirmă că Teodosie nu s-a sfătuit cu conducătorii BOR în acest sens.

“Îndrumările bisericeşti referitoare inclusiv la împărtăşirea credincioşilor în vreme de pandemie oferite de Patriarhia Română, sunt amănunţite, sunt foarte clare şi sunt publice. Ele au fost aduse la cunoştinţa tuturor eparhiilor, deci tuturor ierarhilor. Opţiunea pe care a făcut-o ieri ÎPS Teodosie îi aparţine într-un mod singular. Dincolo de autonomia eparhială care există şi care este respectată, cred că respectul comun al regulilor ar trebui să ne unească acum pe toţi. E adevărat că s-au împărtăşit foarte puţine persoane ieri. Nu este vorba de un pericol în legătura cu împărtăşirea. Acesta e un lucru clar. Însă dincolo de asta, cred că trebuie să ne orientăm cu toţii respectuos faţă de nişte reguli pe care am decis să le respectăm împreună. Îndelunga noastră răbdare probată, în mod exemplar două luni de zile, poate fi continuată măcar încă puţin până se lămuresc nişte lucruri foarte importante pentru toţi creştinii ortodocşi”, spune Vasile Bănescu.

Arhiepiscopia Tomisului susţinea că împărtăşirea copiilor nu este ilegală, iar ÎPS Teodosie “nu a încălcat nicio lege sau canon bisericesc care ar interzice acest lucru”.

În bisericile din Timişoara, liturghiile de duminică s-au desfăşurat în aer liber, iar enoriaşii au păstrat distanţa de 2 metri între persoane, putând şi mască de protecţie.

Comentarii

comentarii