Acasă Actualitate Cancerul mamar – o maladie care a ucis 51 de timişorence şi...

Cancerul mamar – o maladie care a ucis 51 de timişorence şi a infectat ale 71, în 2013

DISTRIBUIȚI

dr. adriana parvulescu si claudia bocoiuDSCF4157În 2012, au fost 114 decese şi 191 de noi diagnosticări, în rândul sexului feminin

Cancerul mamar – cea mai răspândită maladie în rândul femeilor – a ucis, în perioada ianuarie – mai 2013, în Timişoara, 51 de timişorence şi a îmbolnăvit 71.

În 2012, au fost 114 decese şi diagnosticate 191, în rândul sexului feminin din Timişoara.

Cancerul mamar – ca un cataclism!

„Cancerul mamar este o problemă majoră de sănătate atât la nivel global, cât naţional şi local. În Uniunea Europeană, cât, incidenţa şi mortalitatea din cauza cercinomul mamar a ajuns pe primul loc. Când vine vorba de cancer ne întrebăm: «Câţi oameni sunt diagnosticaţi cu această teribilă maladie într-un an, într-o lună, cât timp au ei de trăit şi câţi vor muri în anul în curs sau anul viitor?» Decesele pot fi prevenite prin programe de screening”, a declarat medic primar oncologie medicală Adriana Pârvulescu, din cadrul Spitalului Municipal Timişoara, vineri 28 iunie, cu prilejul conferinţei “Rămâi tu însăţi!”, organizată de AstraZeneca şi Evolution Media.

Se preconizează că, până în 2030, numărul total al morţilor va ajunge la 13,1 milioane de oameni anual. În prezent, în România sunt diagnosticate în fiecare an în jur de 10.000 de paciente cu cancer de sân avansat sau metastatic. Dacă în 1960 mortalitatea era de 11,2 la 100.000 de femei, în 2008 urcase la 27,51 la 100.000 de femei. Estimările arată ca acest procent este în continuă creştere, în România dar şi în lume. „O pacientă bolnavă de cancer are nevoie de suport psihologic. Ajutorul psihoterapeutului este binevenit”, a spus psihologul clinician oncologie medicală, Claudia Bocoiu.

Mamografia reduce mortalitatea cu 30%

Cum se explică gradul ridicat de mortalitate? Cancerul încă se mai diagnostichează în stadii avansate, iar în stadii avansate, tratamentul este doar paliativ. „Verdictul de cancer la sân provoacă un cataclism natural. Prin urmare, informarea corectă este esenţială, tocmai de aceea pacienta trebuie să apeleze la un medic oncolog pentru recomandări terapeutice avizate şi la un psiholog pentru consiliere psihologică. Din fericire, Timişoara este un model din acest punct de vedere, această echipă există, sprijină pacientele″, a subliniat dr. Pârvulescu.

Mamografia reduce incidenţa mortalităţii cu 30%. Aceasta permite detectarea formaţiunilor mici, milimetrice, care nu pot fi sesizate la autoexaminare. Din păcate, în România nu există programe de screening. Prin existenţa acestora, medicul de familie ar căpăta un rol mai mare. Şi în prezent există cazuri de cancer de sân diagnosticate de medicul de familie.

Nora Ioniţă a subliniat că această campania Rămâi tu însăţi! îşi propune înlesnirea comunicării dintre oncolog, pacientă şi psiholog. Printr-o serie de întâlniri cu mass-media vor fi transmise mesaje despre boală, tratament şi consiliere psihologică.

„O femeie informată este o femeie puternică! În lupta cu această boală accesul la informaţie corectă şi pe înţelesul tuturor este şansa pe care oricine trebuie să o aibă. Accesul la tratament este o primă condiţie, iar România oferă, prin programele naţionale, acest lucru. A doua ar fi accesul la informaţie şi la consiliere psihologică. AstraZeneca sprijină această campanie care are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii la pacientele cu cancer mamar, dar şi diagnosticarea precoce”, a declarat dr. Radu Răşinar, director general.

În perioada 18 iunie – 1 iulie 2013, vor fi organizate şapte conferinţe în Cluj, Iaşi, Oradea, Craiova, Constanţa, Timişoara şi Bucureşti, unde o echipă oncolog-psiholog va discuta despre soluţiile moderne de tratament în cancerul la sân. Urmează ca în septembrie medicii să ofere pacientelor un material informativ despre boală şi opţiuni de tratament, astfel încât dialogul medic-pacient să fie mai eficient.

Comentarii

comentarii