Acasă Actualitate Când și unde trebuie declarație pe propria răspundere? Alte clarificări privind carantinarea...

Când și unde trebuie declarație pe propria răspundere? Alte clarificări privind carantinarea localităților din județul Timiș. Modelul declarației

DISTRIBUIȚI

Pe 4 noiembrie, în jurul orei 23.00, Comandatul Acțiunii din cadrul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenție, secretarul de stat Raed Arafat, a semnat ordinul și hotărârile prin care se impune carantina zonală în opt comune din Timiș. Este vorba despre cele cu grad ridicat de transmitere a virusului SARS-CoV-2, în Timiș fiind următoarele, cu ratele de infectare la 14 zile aferente: Ghiroda – 8,26, Dudeștii Noi – 8.65, Dumbrăvița – 8,49,  Becicherecu Mic – 7,10, Fibiș – 10.91, Giroc – 7,93, Pesac – 9,3, Moșnița Nouă – 7,32.

Propunerea pentru carantina celor opt localități a venit din partea DSP Timiș, INSP a dat avizul, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a venit cu propunerea măsurilor, iar Arafat a aprobat. Însă, există mici modificări față de propunerile CJSU. În primul rând, autoritățile județene propuneau impunerea carantinei începând cu noapte de joi spre vineri, 6 noiembrie ora 00.00. La nivel național, însă, s-a hotărât ca aceasta să înceapă de joi, 5 noiembrie, ora 05.00. O altă modificare importantă este faptul că declarația pe propria răspundere, adeverința de la angajator sau legitimația de serviciu sunt necesare tot timpul în aceste localități, nu doar noaptea sau le ieșirea/intrarea în aceste localități, cum a propus CJSU.

Așadar, locuitorii din cele opt comune, exceptând satul Giarmata Vii aparținând de Ghiroda, trebuie să prezinte documentele justificative pentru deplasări pe tot timpul zilei. „Conform art. 3 din Ordinele Comandantului care instituie carantinarea, trebuie declarație pe propria răspundere pentru circulația si staționarea în spațiile publice a persoanelor pentru motive bine justificate. Nu prevederile hotărârilor CJSU se aplică, ci Ordinele Comandantului Acțiunii”, transmit, joi dimineață, reprezentanții Instituției Prefectului Județului Timiș.

Motivele justificate, conform propunerii CJSU ar fi deplasările în interes profesional, de serviciu, activități agricole, îngrijirea copiilor, bătrânilor și bolnavilor, deplasări scurte în apropierea locuinței, legate de nevoile animalelor de companie/domestice și urgențele medicale. Pentru cele în interes de serviciu, este nevoie de o adeverință de la angajator, iar pentru celelalte de declarație pe propria răspundere. În ordinul semnat de Arafat, nu se menționează expres care ar fi acestea, iar în Monitorul Oficial, varianta electronică, încă nu a fost publicat ordinul.

Ce este clar, însă, este că în localitățile amintite se va suspenda activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de cultură, agențiilor de jocuri de noroc și a școlilor. Slujbele religioase de botez, nuntă sau înmormântare se vor limita la opt participanți, iar petrecerile – nuntă, botez, mese festive – vor fi interzise. Cum era deja stabilit, purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie în toate spațiile publice.

Inițial, s-a propus și carantinarea comunelor Găvojdia și Foeni. Aici, nu era centralizată situația pe localități, ci doar la nivel de comună. Acum, se analizează situația în fiecare sat aparținător. Joi, în Timiș, alte opt localități, inclusiv Timișoara, au peste 6 cazuri la mia de locuitori, cumulat pentru ultimele 14 zile, prag la care se poate impune carantina, în funcție de propunerile specialiștilor. Acestea, și ratele de infectare de joi dimineață sunt: Timișoara – 6,51; Ciacova – 7,71; Sânnicolau Mare – 8,01; Criciova – 6,47; Foeni – 6,85; Găvojdia – 6,14; Parța – 6,15 și Peciu Nou – 6,14.

Varianta ordinului, publicat pe pagina de Facebook a Primăriei Ghiroda, în principiu fiind aplicate aceleași măsuri în fiecare localitate.

Comentarii

comentarii