Acasă Actualitate Care sunt orașele care vor găzdui meciurile de la Cupa Mondială din...

Care sunt orașele care vor găzdui meciurile de la Cupa Mondială din 2026?

DISTRIBUIȚI

Cea de-a 23-a ediție a Cupei Mondiale la fotbal se va desfășura în anul 2026. Turneul final al acestui campionat internațional de fotbal masculin organizat la fiecare 4 ani va fi găzduit în comun de trei țări nord-americane: Canada, Mexic și Statele Unite ale Americii. În total, 16 orașe au fost selectate pentru CM 2026, programat în perioada 8 iunie – 3 iulie.

Cele mai multe meciuri se vor juca în SUA, unde gazde vor fi nu mai puțin de 11 orașe: Seattle, San Francisco, Los Angeles, Kansas City, Dallas, Atlanta, Houston, Boston, Philadelphia, Miami, New York. În Mexic, se vor organiza partide în orașele Guadalajara, Ciudad de Mexico, Monterrey. Canada va avea doar două orașe ce vor găzdui meciuri la CM 2026 și anume Toronto și Vancouver. Cele mai multe stadioane alese vor avea o capacitate de aproximativ 60,000 de locuri.

Record pentru stadionul Azteca din Ciudad de Mexico

Interesant este că stadionul Azteca din Ciudad de Mexico va deveni astfel primul din istorie unde se vor fi jucat trei Cupe Mondiale. Aici s-au organizat meciuri și la edițiile de Campionat Mondial din 1970 și 1986, când finalele au fost câștigate de Brazilia și, respective, Argentina. Cei interesați de sport, pariuri sportive și scoruri live vor avea cu siguranță noi momente epice de urmărit la meciuri în cadrul CM 2026.

Gianni Infantino, preşedintele FIFA, a explicat că 6 orașe au fost respinse atunci când s-a stabilit programul Cupei Mondiale din 2026, fiind vorba despre Cincinnati, Denver, Nashville, Orlando, Washington DC / Baltimore din SUA și Edmonton din Canada. Nu s-a stabilit încă locația unde se va juca Marea Finală. În alegerea orașelor, s-a ținut cont inclusiv de distanțe. Oricum, unele dintre orașele selectate sunt chiar și la mai mult de 4,000 km depărtare unele de altele. Aceasta va fi o provocare, căci fanii și echipele vor avea distanțe mari de parcurs pentru a asista la mai multe meciuri.

Formatul final al grupelor, încă în dezbatere

Cu un format nou, cu 48 de echipe (în loc de 32, ca până acum) și 80 de meciuri (față de 64 de meciuri la CM Qatar 2022), Cupa Mondială din 2026 propune teoretic grupe de câte 3 echipe. Însă, de curând, s-a anunțat că o decizie diferită s-ar putea adopta de către FIFA în cursul anului 2023. Rămâne de văzut cum se va decide să arate grupele de la CM 2026 din SUA, Mexic și Canada.

Organizatorii doresc ca meciurile să fie spectaculoase, să poată fi comparate cu Super Bowl, finala Ligii profesioniste de fotbal american (NFL), din punct de vedere al publicului şi spectatorilor. Este cunoscut faptul că în SUA fotbalulul european este mai puțin apreciat față de sporturi precum baschet, baseball sau fotbal american.

Amintiri cu fotbal românesc la Cupa Mondială din SUA

Românii își amintesc în mod sigur de Cupa Mondială din anul 1994, găzduită de asemenea de Statele Unite ale Americii. Cu Generația de Aur pe teren, inclusiv celebrul Gheorghe Hagi, Echipa Națională de Fotbal a României a ajuns până în faza sferturilor de finală (o performanță istorică), unde a fost eliminată dramatic de Suedia, cu 5-4, la penalty-uri.

Comentarii

comentarii