Acasă Eveniment Ce riscă şoferii care poluează în exces?

Ce riscă şoferii care poluează în exces?

DISTRIBUIȚI

Penalizarea se ridică până la 10 puncte, iar amenda este de 600 de lei pentru şoferii care circulă pe străzi cu maşini care poluează excesiv atmosfera cu noxe. “Poluarea este datorată stării tehnice a autovehiculelor. Poliţia Rutieră Timiş organizează zilnic controale, pe schimbul unu şi doi, privind starea tehnică a maşinilor care circulă pe străzile din Timişoara şi din judeţul Timiş”, a spus Petru Rumega, şeful Poliţiei Rutiere Timiş, marţi, 29 martie. Controale şi amenzi

Timişoara este privită ca unul dintre oraşele cele mai poluate, îndeosebi cu pulberi în suspensie PM10. Din păcate, sfidarea cea mai mare vine de la instituţii şi firme care “aruncă” pe străzi autovehicule foarte poluante şi otrăvesc grav aerul. Pe străzile din Timişoara a fost descoperită şi maşina cu numărul TM42SAL Retim.
“Majoritatea maşinilor Retim sunt noi, dar, probabil, aceasta este una dintre cele vechi”, a spus Livian Hotico, PR Retim. “Orice maşină care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă făcută inspecţia tehnică. Dacă s-a încadrat în parametrii legali şi este înmatriculată, atunci autoturismul poate să circule. Poliţia Rutieră Timiş şi Autoritatea Rutieră Română Timiş opresc în trafic autovehiculele, fac controale şi dau amenzi celor care nu corespund din punct de vedere tehnic”, a spus Silviu Megan, comisar regional Garda de Mediu Timiş, marţi, 29 martie.

1,8 milioane de autovehicule vechi

Instituţiile publice se pot înscrie în Programul Rabla, pentru a-şi schimba vechiturile poluante, ca urmare a aprobării Ordonanţei de Urgenţă 109/2010, privind unele măsuri financiar-bugetare. Astfel, potrivit legii, este posibilă achiziţionarea de autoturisme în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional de către autorităţile şi instituţiile publice. Pentru a putea accesa Programul Rabla instituţiile publice trebuie să se finanţeze: a) integral din bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, după caz; b) din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, după caz; c) integral din venituri proprii. Parcul naţional cuprinde aproximativ 1,8 milioane de maşini cu o vechime mai mare de 10 ani.  Anul trecut, prim Programul Rabla au fost cumpărate 62.550 de maşini noi, ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din totalul maşinilor vândute. Pentru anul 2011, au fost alocate 228 milioane de lei pentru casarea a 60.000 de autovehicule. În funcţie de solicitări, această sumă poate fi suplimentată.

 

Comentarii

comentarii