Acasă Administraţie Cinematograful din Freidorf va deveni centru multicultural. S-a aprobat documentația tehnico-economică

Cinematograful din Freidorf va deveni centru multicultural. S-a aprobat documentația tehnico-economică

589
DISTRIBUIȚI

Consilierii locali din Timișoara au aprobat, marți, 26 ianuarie, documentația tehnico-economică a obiectivului de investiție „Reabilitare cinematograf și schimbare în destinație în «Centru cultural și educațional Freidorf»”. Conform acestuia, în locul cinematografului, se va găsi un centru multicultural care va avea, printre altele, cabinet psihologic, sală de cinema și o sală multifuncțională. Investiția se va ridica la 2,3 milioane de lei, finanțată din fonduri europene – programul POR 2014-2020, axa prioritară 9 –, iar lucrările ar urma să dureze 12 luni.

Reamintim, cinematograful Freidorf, împreună cu altele șase, au fost predate în 2017 de RADEF către Primăria Timișoara din cauza stării avansate de deteriorare. „Aceste imobile, nefiind folosite de foarte mult timp, sunt în stare avansată de deteriorare. Prin preluarea acestor imobile, Primăria Municipiului Timișoara și-a luat angajamentul privind reabilitarea lor și transformarea în centre multiculturale în cadrul cărora să se desfășoare activități culturale. Cinematograful Freidorf este un reper important în oraș din punct de vedere social și cultural, făcând parte din al VII-lea cartier al Municipiului Timișoara. Face parte din rețeaua de cinematografe a orașului, care a început să se dezvolte în 1908, iar acum se află printre cele șapte care încă sunt în picioare”, se arată în referatul de aprobarea al proiectului de hotărâre.

Conform aceluiași document, prin acest proiect, primăria își va îndeplini „misiunea de a crea condițiile propice unei vieți culturale dinamice și diverse în oraș, competitivă la nivel național și internațional”,investiția este justificată deoarece astfel s-ar „valorifica potențialul de dezvoltare al fondului cinematografului al orașului prin îmbunătățirea mediului în care aceasta se poate desfășura”, iar odată cu reabilitarea acestea vor putea fi readuse în circuitul cultural și social.

Concret, la cinematograful Freidorf se vor consolida elemente, subansambluri și ansamblul structural, se vor proteja, repara sau restaura elementele arhitecturale, se vor proteja cele considerate valoroase, se vor demola unele elemente care nu schimbă configurația, vor fi introduse unele suplimentare, iar, în plus, vor fi introduse dispozitive antiseismice pentru reducerea răspunsului seismic al construcției existente.

Comentarii

comentarii