Acasă Actualitate CJAS Timiş către medici: “Nu mai solicitaţi pensionarilor adeverinţă de la Finanţele...

CJAS Timiş către medici: “Nu mai solicitaţi pensionarilor adeverinţă de la Finanţele Publice!”

DISTRIBUIȚI

cjas timis DSCF1683Pensionarii din Timiş se tot plâng la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş că, de fiecare dată când merg la un consult, medicii îi obligă să meargă la Administraţia Finanţelor Publice. Seniorii trebuie să aducă un document fiscal care să dovedească faptul că nu au venituri peste limita admisă de lege. Numai atunci pot primi reţete compensate.

„Încă o dată, CJAS Timiş face un apel către medicii de familie să nu mai solicite pensionarilor cu venituri de până în 700 de lei adeverinţă de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în vederea eliberării reţetelor compensate cu 90% a preţului de referinţă”, a declarat Mariana Mocioalcă, PR CJAS Timiş.
Reprezentanţii medicilor de familie din întreaga ţară au anunţat că, din 15 ianuarie, nu vor mai elibera reţete compensate, dacă seniorii nu vor aduce adeverinţă de la ANAF. De aceea, dr. Cristian Buşoi, directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, a înmânat Ministerului Sănătăţii o propunere de modificarea legii, care să stipuleze veniturile fiscale de până la 700 de lei şi a lua ca an de referinţă anul fiscal anterior încheiat. Acum, se aşteaptă şi decizia Finanţelor la această propunere.

Ce spune legea actuală?

Conform normelor metodologice de aplicare a Contractului cadru, pensionarii trebuie să prezinte medicului de familie ultimul talon de pensie, actul de identitate, precum şi o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte faptul că realizează venituri numai din pensii de până la 700 lei pe lună. Astfel, medicul va consemna în fişa medicală a pensionarului  sau în registrul de consultaţii numărul talonului şi cuantumul pensiei şi va anexa la fişa medicală declaraţia dată pe propria răspundere de către pensionar.
În situaţia în care există  declaraţia dată pe propria răspundere de către pensionar, dar se dovedeşte că nu este conformă cu realitatea, răspunderea revine asiguratului (pensionarului).
Pe de cealaltă parte, în cazul  în care nu există  declaraţie dată pe propria răspundere de către pensionar anexată la fişa medicală, precum şi înscrisuri privind numărul talonului şi cuantumul pensiei, pentru prescripţia eliberată de medic, răspunderea revine doctorului prescriptor.

Comentarii

comentarii