Acasă Actualitate Comisia Europeană mulțumită de serviciile sociale din România. Timiș și București pe...

Comisia Europeană mulțumită de serviciile sociale din România. Timiș și București pe primele locuri

DISTRIBUIȚI

Conform raportului Comisiei Europene, rata șomajului la nivelul Uniunii Europene a fost de 6%, în 2022, în România, era la jumătate, numai de 3,05%, iar în Timiș, mult mai puțin, 0,81%.

În plus, prin măsurile active, ANOFM a reușit să angajeze peste 21.500 de persoane, în 2022, cele mai multe fiind în București, 21 900, iar pe locul doi, se află județul Timiș, cu 15.300 de persoane. În ceea ce privește cursurile de formare, au fost desfășurate 1.313 cursuri în 2022 la nivel național, pentru  2.646 de persoane. În Timiș, au fost 24 de cursuri la care au participat 350 de beneficiari.

În legătură cu angajarea refugiaților din Ucraina, Guvernul României, Ministerul Muncii și Agenția Națională au simplificat procedurile, astfel că cetățenii ucrainieni beneficiază de toate măsurile de consiliere și stimulare în scopul accesării pieței muncii.

Peste 5.700 de refugiați din Ucraina au fost angajați în muncă, de la declanșarea conflictului în urmă cu un an de zile, iar în județul Timiș, peste 310 ucrainienii au fost plasați în câmpul muncii.

Un punct esențială în această etapă este faptul că prin Programul Operațional Capitalul Uman (POCU), ANOFM a reușit să contracteze peste 1 miliard de euro pentru 21 de proiecte, iar gradul de absorbție este de peste 80%. Astfel se oferă premisele ca până la sfârșitul anului 2023, când se încheie acest exercițiu financiar, să se depășească 90% gradul de absorbție.

“Ca să răspundem provocărilor pe care Comisia Europeană ni le-a adus în atenție, a fost semnat Programul Operațional de Educare și Ocupare și PNRR care ne vor oferi o șansă în plus pentru dotări, pentru digitalizarea serviciilor, dar și pentru fonduri speciale dedicate activității formării și perfecționării personalului propriu”, a explicat bănățeanul Marcel Miclău, secretarul general al ANOFM, fostul director al AJOFM Timiș.

Raportul mai arată că astfel Comisia Europeană a constatat cu satisfacție că personalul din serviciul de ocupare publică din România a răspuns foarte bine crizelor succesive, provocate de pandemia COVID19 și de războiul din Ucraina, angajații sunt foarte dedicați și bine pregătiți și au spirit de echipă.

De asemenea, Comisia Europeană a făcut recomandări pentru actualizarea sistemului IT, dar și pentru modernizarea și digitalizarea serviciilor oferite beneficiarilor și angajatorilor sau persoanelor în căutarea unui loc de muncă. “Trebuie să recunoaștem că rezultatele pe care le-a obținut ANOFM, în 2022, împreună cu AJOFM-urile din subordine, vin să confirme implicarea și profesionalismul colegilor mei de aceea le mulțumesc!”, este mesajul lui Marcel Miclău.

 

Comentarii

comentarii