Acasă Politica Consilierul local Petrică Folică acuză PSD Timiş de „acapararea” sediului care le...

Consilierul local Petrică Folică acuză PSD Timiş de „acapararea” sediului care le aparţine, de fapt, timişorenilor

DISTRIBUIȚI

Sediu-PSDConsilierul local timişorean (fost PPDD, acum independent) Petrică Folică, cel care a sesizat primul faptul că sunt nereguli privind valoarea de cumpărare a sediului PSD Timiş, îi acuză pe social-democraţii timişeni că au „acaparat” sediul de partid de pe malurile Canalului Bega, când, de fapt, imobilul „le aparţine timişorenilor”. El parcurge „firul roşu” al acestei „acaparări”, de la „renovarea imobilului pe bani publici, urmată de tentativa de cumpărare la un preţ mult subevaluat, neplata chiriei timp de 2 ani, evitarea evacuării, deşi contractul de închiriere este reziliat de drept din noiembrie 2013.
„Din septembrie 2013, de când sunt consilier local, am apărat numai interesele cetăţenilor Timişoarei, singurii faţă de care am o datorie morală. În septembrie 2013 am împiedicat prin votul meu în Consiliul Local vânzarea către PSD la un preţ mult subevaluat (441.176,71 lei, echivalentul a 99.160 euro) a imobilului impozant de pe Splaiul T. Vladimirescu, nr. 26, spaţiu care aparţine patrimoniului municipiului Timişoara, însă este folosit de PSD ca sediu de partid. Prin HCLT nr. 295/18.12.2012 a aprobat transferul dreptului de proprietate a imobilului în discuţie din patrimoniul Administrării Domeniului Public (ADP) în patrimoniul Municipiului Timişoara şi totodată, atribuirea lui pe bază de contract de închiriere către
PSD Timiş, pentru a fi folosit ca sediu de partid. (…)”, arată Folică. A urmat un proces verbal din care reiese că au avut loc lucrări de „renovare, supraetajare şi mansardare a imobilului existent (D+P) în regim D+P+1E+M, lucrare realizată de ADP cu o investiţie din bani publici de 770.031,64 lei (fără TVA)”. (…). Fişa de spaţiu privind imobilul atestă că suprafaţa construită desfăşurată este de 1.108,8 mp, suprafaţa construită utilă este de 957,41 mp, iar suprafaţa totală a terenului intravilan aferent de 1.360 mp. „La solicitarea PSD Timiş de a cumpăra imobilul folosit ca sediu, în 5 septembrie 2013, viceprimarul PSD Traian Stoia, în subordinea căruia se afla Direcţia Clădiri, Terenuri a Primăriei Municipiului Timişoara, semnează un referat prin care propune CLT să aprobe vânzarea imobilului aflat în patrimoniul municipiului Timişoara, către PSD Timiş, la valoarea subevaluată de 441.176,71 lei”, spune Petrică Folică. Acesta adaugă faptul că în septembrie 2013, reprezentanţii PSD au întocmit un proiect de HCL prin care au solicitat aprobarea respectivei vânzări, dar folosit de PSD ca sediu de partid.
„Pentru aprobarea vânzării erau necesare 18 voturi favorabile în CLT, proiectul a primit 17 voturi favorabile şi a fost respins prin votul meu împotrivă. Am demonstrat cu dovezi concrete că suma de 441.176,71 lei (99.160 de euro) cu care s-a propus a fi vândut imobilul către PSD Timiş, nu poate fi preţul real al unei clădiri cu 957 mp suprafeţe locative şi 1.360 mp teren aferent clădirii, la care numai valoarea lucrărilor de renovare efectuate pe bani publici în anul 2012 a fost de 770.031,64 lei”, susţine consilierul local.
Imobilul a fost ulterior reevaluat la peste 700.000 de euro, de către aceeaşi firmă care făcuse şi prima evaluare, iar PSD nu a dorit să o mai cumpere la noul preţ. La data de 1 ianuarie 2013, PSD Timiş a încheiat un contract de închiriere a imobilului menţionat, angajându-se să plătească o chirie lunară mai mult decât modică, de 1.462, 63 de lei.
„Datoria mea şi a tuturor consilierilor este de a administra patrimoniul oraşului în interesul timişorenilor. Începând din aprilie 2015, am făcut demersuri pentru a mă informa cu privire la chiria plătită de PSD Timiş pentru imobilul pe care încercase să îl cumpere la preţul unui apartament. Nu am obţinut uşor aceste informaţii, ci apelând pe rând la toate birourile din Primărie”, afirmă Folică. În acest timp, susţine el, s-a răspândit vestea că se interesează de situaţia imobilului, iar în şedinţa de plen a CLT din 8 mai 2015 a cerut explicaţii reprezentanţilor PSD pentru restanţa la plata chiriei, începând din septembrie 2013 şi până în prezent.
„La data curentă (mai, 2015) datoria totală a PSD Timiş către bugetul Timişoarei se ridica la 44.527 de lei. (…), din septembrie 2013 şi până în mai 2015, PSD Timiş nu a plătit niciun leu din chiria datorată. (…). Mai mult, a fost dovedit că PSD Timiş foloseşte abuziv patrimoniul Timişoarei, în detrimentul interesului public, iar acest lucru a fost trecut cu vederea de către Direcţia Fiscală timp de 1 an şi 6 luni. În contractul de închiriere la art. 6 este stipulat că „Nerespectarea termenului de plată, respectiv ultima zi a lunii pentru care face plata, se penalizează cu 0,5% pe zi întârziere din suma datorată. După perioada de 60 de zile, contractul este reziliat de drept. În termen de 7 zile, chiriaşul se obligă să pună la dispoziţia locatorului spaţiul în cauză”. Iar PSD Timiş era restant la plata chiriei din septembrie 2013, deci contractul de închiriere este reziliat de drept, din noiembrie 2013”, detaliază Petrică Folică.
În opinia sa, acţionarea în instanţă a PSD Timiş pentru rezilierea contractului de închiriere a fost făcută cu mare întârziere, la data de 24 aprilie 2015, iar Direcţia Fiscală trebuia, încă din noiembrie 2013, să iniţieze demersurile pentru a obţine evacuarea imobilului şi punerea acestuia la dispoziţia locatorului, adică Primăria Municipiului Timişoara, pentru ca imobilul să fie folosit în interes public. „Unele instituţii publice, inclusiv Inspectoratul Şcolar Timiş, plătesc pentru sediu chirie lunară de mii de euro către privaţi. Intenţia exprimată de către directorul Direcţiei Fiscale de a renunţa la acţiunea în instanţă de reziliere a contractului de închiriere, contract reziliat de drept din noiembrie 2013 (…), contravine interesului timişorenilor contributori la bugetul local, în patrimoniul cărora se află imobilul”, argumentează Petrică Folică.
PS! Săptămâna trecută, PSD Timiş şi-a achitat integral datoria către Primăria Timişoara.

Comentarii

comentarii