Acasă Actualitate Contrazis de Klaus Johannis, medicul Virgil Musta, îşi nuanţează declaraţia referitoare la...

Contrazis de Klaus Johannis, medicul Virgil Musta, îşi nuanţează declaraţia referitoare la cei şase pacienţi decedaţi la Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara

DISTRIBUIȚI

După declarațiile președintelui Klaus Iohannis, medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a explicat că cei şase pacienţi, care au decedat zilele trecute la unitatea medicală, nu au mai putut fi transferaţi la Terapia Intensivă deoarece s-au decompensat rapid în aceeaşi perioadă şi nu din cauză că nu ar mai fi fost locuri la ATI, în Timişoara. 

”Poate nu am fost bine înţeles sau poate nu m-am exprimat eu foarte bine, dar am spus că au decedat şase pacienţi pe secţie, cu forme severe de COVID-19. În această boală există evoluţia rapidă şi se decompensează. Colegii de la ATI au intervenit, dar nu a mai fost timp de mutare pe Secţia ATI. Ei sunt pacienţi care au murit pe secţie. Cauza nu este că nu erau locuri pe ATI, ci că s-au decompensat comorbidităţile”, a declarat, marţi seară, medicul Virgil Musta, pentru News.ro.

Medicul a precizat din nou că în Spitalul de Boli Infecţioase nu mai sunt locuri de ATI.

”Sunt ocupate toate, dar asta nu înseamnă că doar aici sunt paturi ATI în Timişoara. Eu vorbesc strict de spitalul nostru. Noi, când avem un caz care este sever, colegii de la ATI îl evaluează. În urma acestei evaluări se începe să se sune pentru locuri. E un departament central, la Bucureşti, care se ocupă. Şi noi am transferat pacienţi la Arad, am primit pacienţi de la Bucureşti, în baza acestui program. Sunt pacienţi care vin cu forme severe a căror parametri biologici arată că sunt de ATI”, a mai explicat Virgil Musta.

Acesta a precizat că nu poate spune de ce starea de sănătate a celor şase pacienţi s-a întrăutăţit atât de repede.

”Revenind la cei şase pacienţi decedaţi, nu ştiu din ce motiv s-au decompensat atât de rapid, toţi în acelaşi interval orar. Era o zi cu ceaţă şi se ştie că ceaţa afectează afecţiunile pulmonare. Cei şase pacienţi aveau vârste cuprinse între 68 – 70 de ani şi au decedat pe Secţiile Pneumologie 4 şi Boli Infecţioase 2”, a mai declarat Musta.

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut, marţi, o referire la paturile de ATI din Timişoara, afirmând că  sunt locuri, însă a fost o comunicare deficitară.

”Sunt două aspecte aici – primul se referă la comunicarea între spitale şi aici e loc de mai bine. Se pare că ar fi fost locuri în Timişoara, însă unii cu alţii nu s-au întâlnit şi comunicarea a fost suboptimală. Sper să nu se repete aceste lucruri şi nici nu e nevoie ca directorii să vorbească între ei pentru că este Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă care se ocupă de aceste lucruri. Dar domnul ministru Tătaru e în legătură cu toate spitalele şi s-a văzut că se mai găsesc variante pentru a amenaja locuri. Acestea sunt soluţii care se găsesc în plan local şi după aceea pacientul poate să fie transportat”, a declarat Iohannis.

Cu o zi în urmă, medicul Virgil Musta a declatat că stuaţia este dificilă.

”Suntem într-o situaţie dificilă, Terapia Intensivă deja de câteva zile nu avem loc şi pe Secţie avem cazuri foarte grave care la un moment dat există riscul ca în evoluţia lor să se decompenseze şi neavând terapie intensivă, nu putem să îi punem pe ventilaţie mecanică. Aşa că  îi ţinem pe presiune ridicată de oxigen, dar, din păcate, nu este suficient. S-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri, până astăzi dimineaţă, să decedeze 6 persoane, toţi cu forme foarte grave, internate de clinică, atât în Secţia de Boli Infecţioase, cât şi Pneumofiziologie şi care s-au decompensat şi nu am avut soluţie pentru ei”, a declarat, luni, medicul Virgil Musta.

Conform CJCCI sunt 47 paturi ATI, în judeţul Timiş, plus alte 6 pentru gravide şi lăuze la Maternitatea Bega din Timişoara şi 6 pentru cei cu afecţiuni cardiace la Institutul de Cardiologie Timişoara.

Comentarii

comentarii