Acasă Actualitate Copiii cu dizabilități din Dumbrăvița se pot întoarce la centrul de zi....

Copiii cu dizabilități din Dumbrăvița se pot întoarce la centrul de zi. A fost acordată licența provizorie

DISTRIBUIȚI

După o lună și jumătate în care au trebuit să stea acasă, copiii cu dizabilități din Dumbrăvița se vor putea reîntoarce la centru special din comună. Acest centru, împreună cu cel pentru copii defavorizați, și-a primit licența provizorie, anunță joi, 15 septembrie, primarul Horia Bugarin. Pentru a fi rezolvată problema a fost nevoie de înființarea unor noi entități. În urmă cu o lună a fost organizată și o dezbatere, a ieșit puțin scandal, dar ulterior consilierii locali au ajuns la un compromis și au aprobat proiectele de hotărâre aferente.

„Am primit licența de funcționare provizorie pentru serviciile sociale «Centru de zi pentru copii cu dizabilități» și «Centru de zi» pentru copiii cu risc de separare de părinți din comuna Dumbrăvița. În 6 septembrie m-am deplasat la București la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție pentru o întrevedere cu doamna președinte Elena Tudor. Am avut astfel posibilitatea să îî prezint dosarele de licențiere ale celor două servicii sociale ale primăriei Dumbrăvița și să raspund clarificărilor solicitate.

În urma acestei întâlniri ne-au solicitat completări, tratate cu celeritate de colega mea Oana Gașpar, din cadrul Compartimentului de Asistență Socială. Astfel, în mai puțin de o săptămână de la vizita la București, am primit licența de funcționare provizorie pentru un an pentru Centrul de zi pentru copiii cu dizabilități și Centrul de zi pentru copiii cu risc de separare de părinți. Cele două centre vor fi finanțate integral din bugetul local și vor putea primi copii dumbrăvițeni pe baza contractelor semnate pentru a beneficia de aceste servicii gratuite.

Probabil că nu reușesc să rezolv problemele în cel mai scurt timp, birocrația și inerția sistemului bugetar fiind încă un obstacol pentru o persoană obișnuită cu un alt ritm din mediul privat. Mă distanțez de circ și de scandal, îmi văd de treabă și livrez ceea ce promit, căci sunt un om al faptelor și întotdeauna mă implic personal atunci când este nevoie să urgentăm lucrurile.”, a declarat Horia Bugarin, primarul Dumbrăviței, potrivit unei postări pe pagina de Facebook USR PLUS Timiș.

primarul Horia Bugarin, consilierii locali, părinții și angajații centrelor

Vă amintim că „vechilor” centre din Dumbrăvița le-a expirat licența în luna iunie, iar de la finalul lunii iulie părinții au fost informați că nu își mai pot aduce copii la ele. Asta deși existau planuri pentru cele două centre încă din luna noiembrie 2021. În august, la dezbaterea aferentă proiectelor de înființare a noilor centre, a ieșit și un mic scandal. Primarul, pe de o parte, și consilierii locali de opoziție și angajații centrelor, pe de altă parte, se acuzau reciproc de tergiversarea demersurilor. Acum, după ce s-a obținut licența provizorie, cele două centre au termen de un an de zile pentru a pune totul la punct și a și-o obține și pe cea definitivă.

Mai multe detalii despre istoricul problemei puteți citi în articolul „Acuzații și explicații la Dumbrăvița. De două săptămâni, copiii cu dizabilități nu au mai putut merge la centrul dedicat din comună

Comentarii

comentarii