Acasă Cultura Coruri din Grecia, Italia, Serbia şi România la cea de-a XXI-a ediţie...

Coruri din Grecia, Italia, Serbia şi România la cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Coral Internațional „Ion Vidu”

320
DISTRIBUIȚI

Premiul Walter Mihai Klepper 2Începând cu această ediţie, festivalul va beneficia de un premiu ce poartă numele dirijorului şi compozitorului Walter Mihai Klepper, cetăţean de onoare al Lugojului

Municipiul Lugoj va găzdui, în perioada 27-29 iunie, cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Coral Internaţional „Ion Vidu”.

Cu caracter naţional din 1970 şi cu participare internaţională din 1995, Festivalul „Ion Vidu” doreşte să perpetueze tradiţia corală bănăţeană şi să sărbătorească cântul coral românesc în context european, având ca scop perpetuarea tradiţiei muzicale corale, fiind un mijloc eficient de promovare a culturii române şi lugojene în lume. Manifestarea este organizată de Casa de Cultură a Municipiului Lugoj, cu sprijinul Primăriei, al Consiliului Local Lugoj şi al Consiliului Judeţean Timiş. La ediţia din acest an, pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj, vor evolua: Corul „Lira 2010” din Reşiţa (dirijor – Elena Cozaltea), Corala „Leon Băncilă” a Asociaţiei „Fălticeni Cultural” din Fălticeni (dirijor – Angela Ecaterina Focşa), Corul Bărbătesc al Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Vârşeţ – Serbia (dirijor – Leri Mengher), Corul Oltrepiave” din Vigo di Cadore – Italia (dirijor – Arduino de Dona), Ansamblul Coral „Rea” al Centrului Cultural „Rea” din Assos – Grecia (dirijor – Grigoris Panteleon) şi Corul „Ion Vidu” al Casei de Cultură a Municipiului Lugoj (dirijor – Lucian Oniţa). În prima zi a festivalului va avea loc şi cea de-a doua ediţie a „Zilei George Enescu”, manifestare sub egida căreia se va desfăşura un simpozion, o expoziţie documentară şi un concert – Medalion George Enescu.
           
Premiul  „Walter Mihai Klepper”
pentru Corul „Ion Vidu”

Începând cu această ediţie, Festivalul Coral Internaţional „Ion Vidu” va beneficia de un nou premiu ce poartă numele dirijorului şi compozitorului Walter Mihai Klepper, cetăţean de onoare al Lugojului. Prezent la Lugoj pentru a prezenta noul premiu, violonistul Ralf Dietrich Klepper (muzician în cadrul Orchestrei Radiodifuziunii din Munchen – Germania), fiul regretatului dirijor şi compozitor trecut în eternitate în anul 2008, a declarat că distincţia va fi acordată la fiecare ediţie a festivalului coral lugojean şi este menită să onoreze nu doar memoria tatălui său, ci şi nivelul manifestărilor culturale organizate la Lugoj. Primul Premiu „Walter Mihai Klepper”, constând într-o efigie tridimensională care îl reprezintă pe muzicianul Walter Mihai Klepper, o diplomă şi o sumă de bani din partea familiei, va fi acordat Corului „Ion Vidu” din Lugoj, „pentru cea mai bună interpretare a unei piese de un compozitor din Banat şi ca recunoaştere a meritelor pentru îngrijirea muzicii bănăţene”. „În acest an, premiul se va acorda ex-festival, pentru cea mai bună interpretare a unei piese scrisă de un compozitor din Banat. Spun că va fi un premiu ex-festival, acordat Corului „Ion Vidu”, pentru că am îndeplinit dorinţa tatălui meu de apreciere faţă de acest cor condus, timp de 45 de ani, de regretatul maestru Remus Taşcău. Premiul va fi acordat din doi în doi ani la fiecare ediţie a festivalului, iar decernarea lui va fi lăsată ediţiile viitoare pe seama juriului manifestării”, a declarat Ralf Dietrich Klepper. Premiul a fost înmânat de către Ralf Dietrich Klepper lui Tudor Trăilă, coordonatorul Corului „Ion Vidu”, în cadrul conferinţei de presă organizată cu acest prilej la Casa de Cultură a Municipiului şi urmează să fie acordat oficial şi pe scena festivalului.

Comentarii

comentarii