Acasă Actualitate Cruce vandalizată (la Ștei), pe fondul luptelor politice

Cruce vandalizată (la Ștei), pe fondul luptelor politice

DISTRIBUIȚI

După decenii în care creştinilor români le-a fost îngrădit dreptul de a înălţa cruci şi biserici, ridicarea unor astfel de edificii şi simboluri ale credinţei strămoşeşti a adus bucurie şi mângâiere în sufletele oamenilor, mai ales în cele ale celor aflaţi în suferinţe, griji, nevoi, necazuri.

A avea o capelă într-un spital sau în curtea unui penitenciar a devenit, în ultimii ani, ceva obişnuit, chiar necesar. Este simbolul speranţei, poate al ultimei speranţe, nădejdea în Dumnezeu.

În oraşul bihorean Ştei, este un spital de psihiatrie, în subordinea Ministerului Sănătăţii, pentru bolnavii cu boli psihice, unde sunt internaţi condamnaţi periculoşi.

În ultimii trei ani şi jumătate, managerul Spitalului de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă Ştei, a fost numit Ciprian Luca din Arad, care nu era angajat al respectivului stabiliment, dar care s-a dăruit total pentru recuperarea celor bolnavi de aici. A construit acolo o fermă, a implementat proiecte de ergoterapie, de terapie prin artă, în urma cărora aproape 100 de bolnavi s-au recuperat, verdictul fiind dat de comisiile de specialitate. Mai mult decât atât, Ciprian Luca a creat circuite separate în pandemie, astfel încât aici nu a fost niciun caz de COVID.

Managerul Ciprian Luca a construit în curtea spitalului şi un parc pentru deţinuţii bolnavi. În acest parc au fost construite şi o biserică şi o cruce, după furtuna din septembrie 2017, cruce sfinţită pe 29 noiembrie 2019 de stareţul mănăstirii din zonă, care face parte din Episcopia Bihorului, adică de un om al bisericii, nu de laici cu gusturi încrucişate.

Managerului Luca i-a expirat mandatul şi culmea (!), nu a mai fost dorit. Din informaţiile noastre, nu a mai fost dorit de fostul primar al Oradiei, Ilie Bolojan. De ce nu l-a mai dorit Ilie Bolojan? Răspunsul este la domnia sa.

Lumea l-ar fi vrut în continuare pe acelaşi manager Ciprian Luca, chiar şi după alegerile locale, chiar dacă el, neangajat politic, a primit mandatul în perioada PSD, iar după locale au ajuns liberalii la putere.

Noii aleşi s-au încăpăţânat, ministrul Sănătăţii Nelu Tătar nu i-a mai prelungit mandatul de management şi a numit-o ca directoare pe o fostă directoare, Carmen Ghilea, psihiatră din interiorul spitalului, în vârstă de 67 de ani (e adevărat, nu contează vârsta biologică, Mihai Şora are 103 ani dar nu încurcă pe nimeni!).

Carmen Ghilea nu a făcut nimic pentru acei oameni, în mandatul său anterior, dar a făcut ceva strigător la cer acum: a dat dispoziţie să fie demontată crucea, iar angajaţii se tem că va fi demolată şi biserica.

Asta a fost prioritatea nr. 1, urgenţa doamnei Ghilea: dărâmarea crucii din curtea spitalului, în pragul Crăciunului! Strigător la cer!, spun oamenii. Crucea a fost întotdeauna, pentru creştini, arma asupra celui rău, speranţa vindecărilor, scară spre Dumnezeu. Pe care Carmen Ghilea a dărâmat-o în Postul Naşterii Domnului.

Contactat de redacţia Ziua de VEST, primarul oraşului Ştei, Iulian Gheorghe Balaj, a confirmat că știe situaţia, din auzite. Dar cum spitalul nu este în ograda primăriei, ci a Ministerului Sănătăţii, edilul nu ştie prea multe şi nu are putere de decizie.

Decizia i-a aparţinut managerului psihiatru Carmen Ghilea. Care a pus la pământ o cruce, poate ultima speranţă a bolnavilor acelui stabiliment.

 

 

 

Comentarii

comentarii