Acasă Cultura Cu binecuvântarea ÎPSS Ioan, Festivalul coral de colinde tradiționale românești, la Parcul...

Cu binecuvântarea ÎPSS Ioan, Festivalul coral de colinde tradiționale românești, la Parcul Crăciunului Timișoara

453
DISTRIBUIȚI

Cu binecuvântarea înaltpreasfințitului părinte Ioan, mitropolitul Banatului, la Muzeul Satului Bănățean, în cadrul Parcul Crăciunului 2021, a avut loc Festivalul coral de colinde tradiționale românești organizat de Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș și Arhiepiscopia Timișoarei.

Astfel, au participat: Corul bisericesc al Parohiei Ortodoxe Periam, condus de înv. Pompilia Vătavu,  Corul bisericesc al Parohiei Ortodoxe Șag, condus de preotul Florin Băran, Corul bisericesc al Parohiei Ortodoxe Foeni, condus de preotul Nicolae Strizu și Corul bisericesc al Parohiei Ortodoxe Timișoara Dacia, condus de preotul Florin Ionuț Filip.

Colindele interpretate au fost foarte apreciate de cei prezenți, dat fiind că, au ținut seama de specificul satelor bănățene și au readus bucuria Nașterii Domnului în incinta Muzeul Satului Bănățean, unde sunt reprezentate casele de altă dată ale înaintașilor noștri de pe aceste meleaguri.

Fiecare formației corală s-a bucurat de o scurtă prezentare oferită publicului de redactorul Radio Trinitas, Irina Arieșan, evidențiindu-se anul apariției, participările la evenimente și piesele din repertoriu. În finalul manifestării toți participanții au primit daruri din partea organizatorilor.

De asemenea, duminică 12 decembrie, în Piața Libertății din Timișoara,  Centrul Eparhial și Protopopiatul Ortodox Timișoara I, în parteneriat cu Casa de Cultură a Municipiului Timișoara în cadrul Târgului de Crăciun a avut loc un  frumos concert coral de colinde susținut de următoarele formații corale:

Corul Teofora Dacica Timisiensins al Parohiei Timișoara Dacia, condus de preotul Ionuț Florin Filip, Corul de copii Sfântul Antim Ivireanul, condus de prof. Adina Botezatu, Corul bisericesc al Parohiei Ortodoxe Șag, condus de preotul Florin Băran, Corul bisericesc al Parohiei Ortodoxe Timișoara Fratelia, condus de prof. Ramona Iatan, Corul bisericesc al Parohiei Timișoara Viile

Fabric, ndus de prof. Corneliu Hrițcu, Corul de tineri al Parohiei Ortodoxe Timișoara Elisabetin, condus de prof. Alina Șușoi, Corul bisericesc Învierea al Parohiei Ortodoxe Foeni, condus de preotul Nicolae Strizu și Corala bărbătească Epifania, condusă de prof. Nicolae Șincari.

În cadrul concertului s-au remarcat colindele tradiționale specifice românilor, dar și troparele închinate Sfântului Nicolae și Nașterii Domnului, aducând nu doar bucuria specifică sărbătorilor, ci și emoția primirii colindătorilor în pragul casei ca semn de recunoștință pentru întruparea Domnului nostru Iisus Hristos.

Formațiile corale au fost prezentate de solista de muzică populară Codruța Măgurean de la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara. Toți membrii corurilor participante au primit daruri din partea organizatorilor.

Cele două manifestări corale sunt o continuare a Festivalului coral Leru-i, Doamne Ler, desfășurat în fiecare an în Catedrala Mitropolitană din Timișoara, însă nu și de această dată, întrucât s-a ales un spațiu deschis în cadrul evenimentelor organizate de Consiliul Județean Timiș și Primăria Timișoarei.

Din partea Centrului Eparhial a fost prezent la aceste frumoase concerte de colinde dedicate Nașterii Domnului, preotul Zaharia Pereș, protopopul Protopopiatului Ortodox Român Timișoara I, care a evidențiat valoarea teologică a mesajului adus de colindători și a transmis binecuvântarea ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului.

 

 

Comentarii

comentarii