Acasă Economic CJ Timiș lichidează Incubatorul de Afaceri Timișoara, deși a creat 25 de...

CJ Timiș lichidează Incubatorul de Afaceri Timișoara, deși a creat 25 de firme în domeniul IT

DISTRIBUIȚI

Oficialitățile Timișoarei se laudă la fiecare întâlnire oficială pe teme economice cu potențialul de dezvoltare a orașului în domeniul industriilor de vârf, dar unul dintre singurele puncte de sprijin pentru firmele din domeniul IT va fi lichidat. Parcursul celor peste 8 ani de când a fost încheiat contractul de asociere în participaţiune şi a fost înfiinţată SC UBIT SRL, în „Incubatorul de Afaceri şi centru de transfer tehnologic în domeniul software Timişoara” au fost admise 29 de firme, dintre care 14 firme au absolvit programul de incubare, 11 au rămas în incubator şi doar 6 s-au retras. Au fost create aproximativ 100 de locuri de muncă în domeniul IT.

Consiliul Judeţean Timiş cere dizolvarea SC UBIT SRL Timişoara

Chiar dacă Incubatorul de Afaceri a funcţionat în toată această perioadă cu rezultate benefice pentru dezvoltarea firmelor din domeniul IT, conducerea asocierii a considerat că activitatea acestuia s-a desfăşurat, totuşi, la un nivel inferior celui planificat, iar performanţele obţinute, deşi bune, sunt sub posibilităţi. Prin urmare, Consiliul de Conducere al Asocierii în Participaţiune a decis, prin hotărârea nr. 1/23.04.2012, încetarea asocierii şi dizolvarea SC UBIT SRL Timişoara, societate la care Consiliul Judeţean Timiş are o participare de 70 lei, respectiv 1/3 din capitalul social. Prin Hotărârea CJ Timiş nr. 75/2003 s-a aprobat asocierea Consiliul Judeţean Timiş cu Universitatea Politehnica din Timişoara, Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi IBD/GTZ – Programul Guvernului German de Promovare Economică şi Ocupare a Forţei de Muncă în România, în vederea realizării obiectivului „Incubator de afaceri şi centru de transfer tehnologic în domeniul software Timişoara”. În anul 2004 se încheie Actul adiţional nr. 1 la Contractul de asociere în participaţiune, prin care asociaţii convin asupra modificării aportului participativ şi a clauzelor de modificare a contractului de închiriere încheiat între Universitatea Politehnica Timişoara şi S.C. UBIT SRL. Contractul de asociere în participaţiune prevede, la pct. 17, că asocierea va fi administrată de o societate comercială cu răspundere limitată, având ca unic obiect de activitate administrarea „Incubatorului de afaceri şi centrului de transfer tehnologic în domeniul software Timişoara”. Consiliul Judeţean Timiş a aprobat, alături de ceilalţi asociaţi, prin H CJ Timiş 75/2003 înfiinţarea acestei societăţi comerciale precum şi actul constitutiv al acesteia. Conducerea executivă a societăţii a fost încredinţată, în conformitate cu art. 40 din actul constitutiv al SC UBIT SRL, către un director executiv angajat de către Consiliul de Administraţie, respectiv lui Radu Ticiu. „Incubatorul de afaceri şi centru de transfer tehnologic în domeniul software Timişoara” a fost înfiinţat, la sfârşitul anului 2003, în clădirea situată în Bd. Republicii nr.9, etaj III, proprietatea Universităţii Politehnica din Timişoara. 

Disfuncţionalități în asigurarea co-finanţărilor pentru funcţionarea incubatorului

Obiectivele asocierii în participaţiune au fost stabilite în conformitate cu art. 2 din OG 14/2002 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor ştiinţifice şi tehnologice, aceste obiective fiind respectate de la data înfiinţării Incubatorului şi până în prezent. Astfel, Majoritatea firmelor găzduite în Incubator sunt firme înfiinţate de proaspeţi absolvenţi ai universităţilor locale, iar rata de succes a acestora este una ridicată. Un număr însemnat dintre firmele „crescute” în Incubatorul de afaceri şi-au majorat cifra de afaceri, s-au mutat din incubator şi au devenit prezenţe active pe piaţă. Deşi din punct de vedere al activităţii sale „Incubatorul de afaceri şi centru de transfer tehnologic în domeniul software” este un proiect cu rezultate bune care şi-a atins în general obiectivele însă din punct de vedere funcţional, s-au constatat însă o serie de disfuncţii în ceea ce priveşte asigurarea co-finanţărilor pentru funcţionarea incubatorului şi managementul cooperării în cadrul consorţiului. ”După părerea mea, incubatorul și-a atins obiectivele. Nu am participat la întâlnirea la care s-a luat decizia de închidere și nu vreau să comentez despre disfucționalitățile constatate în funcționarea incubatorului. La Timișoara există, în prezent, alte câteva obiective similare pentru susținerea afacerilor dezvoltate de Consiliul Județean Timiș și de Primăria Timișoara și, probabil, cei care dezvoltă aceste proiecte vor să se implice mai mult în susținerea lor,” ne-a declarat Sergiu Bălașa, directorul ADETIM și persoana împuternicită să reprezinte Consiliul Judeţean Timiş în Consiliul de Administraţie al asocierii în participaţiune şi în Adunarea Generala a SC ”UBIT” SRL Timişoara şi să semneze toate documentele necesare dizolvării acesteia.

”Asocierea s-a blocat în momentul în care CJT nu a reușit să-și plătească contribuția la asociere”

”Problemele au fost legate de modul în care cei trei asociați au reușit să coordoneze realizarea proiectului. Partea de gestionare a fost se pare mai simplă decât cea de administrare. Asocierea s-a blocat în momentul în care Consiliul Județean Timiș nu a reușit să-și plătească contribuția la asocierea în participaţiune. Cele 11 firme care sunt în prezent în incubator vor continua să funcționeze și să se dezvolte în același spațiu, contractele de închiriere urmând să fie preluate de Universitatea Politehnica Timișoara,” spune Radu Ticiu directorul executiv al UBIT SRL. 

 

 

Comentarii

comentarii