Acasă Economic „Dictatura Cornu” propune afaceri imobiliare cu cântec la CCIAT

„Dictatura Cornu” propune afaceri imobiliare cu cântec la CCIAT

DISTRIBUIȚI

dimeca cornu

Conform unuia dintre membri marcanți ai Colegiul de Conducere (CC) al CCIAT, acesta este pe cale să devină, sub conducerea președintelui Georgică Cornu, un CC al PCR. Miza acestei afaceri este, pe de o parte, implicarea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timișoara într-o afacere imobiliară de câteva milioane de euro și, pe de altă parte, alegerea următorului președinte al CCIAT, programată pentru anul viitor.

Pe 11 septembrie, în Sala ,,Europa” din cadrul Centrului Regional de Afaceri al CCIAT, se va desfășura şedința Adunării Generale Extraordinare a membrilor CCIAT. Primul punct pe ordinea de zi este ”aprobarea vânzării imobilelor situate în Timișoara, str. Simion Bărnuțiu nr. 62 et. 1 si 2 și părțile comune indivize, str. Lascăr Catargiu nr. 4-5 parter, et.1 și părți comune indivize, precum și spatiile disponibile spre închiriere din sediul central al CCIAT (P-ța Victoriei, nr. 3, respectiv cele neocupate de CCIAT, dar aflate în proprietatea sa) și str. Medicinei nr. 1, în vederea asigurării unei părți din fondurile necesare achiziționării terenului aferent CRAfT de la Primăria Municipiului Timișoara”.

„La Adunarea Generală va fi prezentată decizia nr. 2/14.08.2013, redactată după a doua ședință de Colegiu de Conducere din acest an. Ca participant la această ședință, vreau să precizez că s-a supus spre aprobare vânzarea activelor, dar s-a votat doar faptul că acest lucru este de competența Adunării Generale și, prin urmare, supunerea aprobării acesteia unei eventuale hotărâri privind această vânzare a activelor imobiliare. Cu toate acestea, în decizia emisă de CC se precizează că s-a fost votată în unanimitate vânzarea activelor. Ca membru al CCIAT și al Colegiului de Conducere, am trimis o scrisoare președintelui Georgică Cornu și membrilor CC, prin care am solicitat o analiză privind oportunitatea vânzării respectivelor active imobiliare pe baza următoarelor elemente: o analiză de tip cheltuieli/venituri, ce să țină seama de cheltuielile cu redevența terenului aferent CRAFT și cheltuielile medii anuale cu întreținerea activelor imobiliare propuse spre vânzare, versus veniturile generate de chiriile aferente respectivelor imobile și a veniturilor financiare din depozitele ce ar trebui lichidate parțial, cu ocazia achiziției propuse și existenta unor oferte ferme, din partea posibililor cumpărători, cu specificația prețului și a termenului de valabilitate a ofertei, evaluările la zi ale respectivelor active imobiliare și prezentarea unor variante alternative de finanțare. O poziție similară au avut alți 4 membri ai Colegiului de Conducere, 3 în scris și unul verbal,” spune Radu Dimeca, vicepreședintele CCIAT.

„Răspunsul primit din partea președintelui Georgică Cornu a fost șocant”

„Răspunsul primit din partea președintelui Georgică Cornu a fost șocant. Într-o scrisoare purtând antetul CCIAT și semnătura președintelui, pe lângă peste 15 greșeli gramaticale și un număr mare de invective, eram acuzat de faptul că vreau să îi iau scaunul și să candidez la următoarele alegeri, că nu am făcut nimic în calitate de vicepreședinte al CCIAT și că doresc să blochez cumpărarea terenului aferent CRAfT, pentru că aș avea interese economice pentru construirea unui ”PECO liberal” pe o parte din acest teren. Intenția de a candida la președinția CCIAT, în 2014, am spus-o public, la momentul alegerii mele ca vicepreședinte, în 2010. Dar nu vreau să iau scaunul nimănui, ci vreau doar să aduc o nouă viziune, europeană, în activitatea unei organizații ce trebuie să fie importantă pentru mediul economic din vestul țării. Din păcate, acum, Camera de Comerț mai are doar aproximativ 330 (adica o treime) de membri cotizanți, de la peste 1.000, în urmă cu 4 ani. Despre activitatea mea la CCIAT, chiar dacă funcția de vicepreședinte este mai mult onorifică, fiind în organigrama camerei, trecută de Cornu pe linie moartă, nu vreau să spun prea multe, pentru că cei de acolo știu ce am făcut. Structura mea de întreprinzător m-a făcut sa acționez, având și calitatea de președinte al Secțiunii de Servicii, în direcția formării de clustere, care să coaguleze interesele membrilor CCIAT cu cele ale mediului de afaceri din județul nostru. Astfel, am generat două clustere, unul funcțional din 2011, Clusterul de Energii Sustenabile din Romania – ROSENC și unul in formare, Advertising, Printing&Packaging Cluster (APP). Cele două organizații au, în prezent, peste 70 de membri cotizanți, parte dintre ei membri ai camerei, in scopul de a potenta activitatea camerei prin crearea de structuri moderne si competitive pentru afacerile din Banat, pentru oferirea de servicii complementare CCIAT (conform Strategiei de Dezvoltare a UE 2014-2020). Despre noțiunea de ”PECO liberal”, pot să spun doar că a existat o propunere din partea executivului PMT, prin care redevența plătită de CCIAT Primăriei Timișoara pentru terenul de la CRAft ar fi scăzut cu 40 – 50 de procente, dacă se ceda aprox.10% din acel teren pentru construirea unei benzinării,” completează Dimeca.

Negocierile nu au ajuns la nici un rezultat

Acum, cu o zi înaintea Adunării Generale Extraordinare, situația este complicată. CCIAT a continuat negocierile cu Primăria Timișoara, reprezentată la comisia de negociere cu terții de cei doi viceprimari (Dan Diaconu și Traian Stoia), iar concluzia la care s-a ajuns la ultima întâlnire, desfășurată joi, 5 septembrie, dă peste cap toată strategia președintelui Georgică Cornu. CCIAT nu poate cumpăra terenul de la CRAfT pentru că, potrivit unui paragraf al contractului de concesiune, din 1998, dacă se reziliază acest contract, terenul și clădirile construite pe acest revin proprietarului, Primăria Timișoara.

„Negocierile nu au ajuns la nici un rezultat, prețul de 110 euro/mp fiind doar o fabulație cu care președintele Georgică Cornu vrea să îi convingă pe membrii CCIAT că afacerea este viabilă,” spune vicepreședintele CCIAT. Pe de altă parte, nici la Universitatea Tibiscus din Timișoara, potențialul cumpărător al spațiului de pe str. Lascăr Catargiu nr. 4-5 parter și et.1, lucrurile nu sunt clare. Conform rectorului Corina Mușuroi, universitatea se află în negocieri cu CCIAT dar acestea sunt departe de a fi finalizate.

La ultima ședință a Colegiului de Conducere, de vineri, 6 septembrie, s-a ajuns la concluzia că „varianta realizabilă de achiziționare a terenului este aceea prin care se folosesc parțial sau în totalitate – în funcție de negocieri, depozitele bancare combinate cu vânzarea unor imobile din patrimoniul CCIAT. Această variantă ar asigura fluxul de numerar necesar continuării și dezvoltării activităților Camerei. Cumpărarea terenului CRAFT va asigura organizarea unor evenimente specifice Camerei, cu valoare adăugată mult mai însemnată. Patrimoniul camerei va ajunge la 18.542.590 lei (4.185.690 euro) respectiv la o creștere cu 2.440.440 lei (550.900 euro)”. Această concluzie va fi supusă spre aprobare Adunării Generale.

„După toate acestea, nu pot decât să îi întreb pe membrii CCIAT de ce se grăbește președintele Georgică Cornu să înstrăineze patrimoniul Camerei de Comerț, când încă nu știe clar dacă și în ce condiții va putea cumpăra terenul de la Centrul de Afaceri? Oare care este miza? Tot ce cer eu conducerii şi membrilor CCIAT este o analiză reală, managerială, a oportunității încheierii acestor tranzacții imobiliare,” spune Radu Dimeca.

Comentarii

comentarii