Acas─â Actualitate Directiva cu penalii

Directiva cu penalii

1281
DISTRIBUIȚI

O directiv─â a Uniunii Europene interzice sub orice form─â ╚Öi ├«n orice situa╚Ťie ├«nc─âlcarea prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie. ├Än toate declara╚Ťiile ╚Öi comunic─ârile publice care se fac. Conform lui Florin Iordache, fost ministru al Justi╚Ťiei, Rom├ónia trebuie s─â pun─â ├«n aplicare aceast─â directiv─â ├«n prima parte a anului 2018. Pentru moment, spune el, sunt alte priorit─â╚Ťi legislative. Este cazul s─â ne crucim de mai multe ori.

Ca s─â ├«ncep cu sf├ór╚Öitul, dac─â tot exist─â o directiv─â european─â clar─â ├«n acest sens, dac─â ea coincide ├«ntru totul cu pozi╚Ťia majorit─â╚Ťii parlamentare, care afirm─â ├«n mod repetat c─â prezum╚Ťia de nevinov─â╚Ťie este valabil─â pentru absolut toate persoanele ╚Öi trebuie aplicat─â ├«n orice condi╚Ťii, atunci este de ne├«n╚Ťeles de ce PSD ╚Öi ALDE mai a╚Öteapt─â c├óteva luni bune p├ón─â la introducerea acestui act normativ ├«n propria legisla╚Ťie. Este primul mare semn de ├«ntrebare.

Al doilea ├«i vizeaz─â fix pe bruxellezi. Parlamentari ╚Öi func╚Ťionari care au adoptat o p─âs─âreasc─â alc─âtuit─â din nenum─ârate tabuuri ╚Öi ╚Öabloane, cum ar fi, ca s─â ma fac mai bine ├«n╚Ťeles, persoane gen Monica Macovei. Ace╚Ötia oare nu au avut niciun cuv├ónt de spus la adoptarea faimoasei directive? Pentru c─â directiva este ├«n contrasens cu opiniile frecvent exprimate de c─âtre ace╚Ötia. Punctul lor de vedere, comunicat prin p─âs─âreasca la care m-am referit, este c─â prezum╚Ťia de nevinov─â╚Ťie este mult mai elastic─â dec├ót ├«n aparen╚Ť─â. Ea nu li se aplic─â de pild─â demnitarilor. ├Än special demnitarilor politici ╚Öi guvernamentali. S-a produs aici, ca s─â m─â fac mai bine ├«n╚Ťeles, o extrapolare de la un alt concept, cu care eu unul sunt cu totul ╚Öi cu totul de acord. El se refer─â ├«n special la opiniile exprimate ├«n mod public despre demnitari ╚Öi care opinii, bazate fiind pe interesul public, ├«i pot exonera de r─âspundere civil─â sau penal─â pe cei care le propag─â. ├Än cazul unui ziarist de exemplu, el poate sc─âpa basma curat─â dac─â, sub imperiul interesului public, a prezentat o informa╚Ťie eronat─â despre un demnitar f─âr─â rea inten╚Ťie. ├Än felul acesta s-au solu╚Ťionat multe procese ├«ndreptate ├«mpotriva jurnali╚Ötilor pentru calomnie.

Dar de aici, de la acest concept, care protejeaz─â interesul public ╚Öi admite faptul c─â, f─âr─â rea inten╚Ťie, pot fi comise gre╚Öeli ├«n prezentarea faptelor unui demnitar public ╚Öi p├ón─â la schilodirea prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie, distan╚Ťa este uria╚Ö─â. ╚śi tocmai de aceea, ├«n acest caz, Uniunea European─â face cuvenita distinc╚Ťie. ╚śi aduce cuvenitele preciz─âri. ╚śi face, dup─â cum se vede, chiar lege sub forma unor direcive obligatorii pentru statele membre. Tocmai pentru a ├«mpiedica persoane gen Monica Macovei s─â lanseze ├«n spa╚Ťiul public teme false, de natur─â s─â afecteze grav nu numai demnitatea ci ╚Öi via╚Ťa unor persoane.

Prin urmare, stima╚Ťi concet─â╚Ťeni, prezum╚Ťia de nevinov─â╚Ťie se aplic─â, ├«n mod corect, tutoror persoanelor, indiferent de func╚Ťia pe care o ocup─â. Deci ╚Öi demnitarilor. Cei care sus╚Ťin contrariul ├«ncalc─â principiile ╚Öi normele statului de drept. Iar pe viitor, pentru a nu se mai ├«nt├ómpla a╚Öa ceva, iat─â a venit aceast─â directiv─â european─â, care merge un pas mai departe. ╚śi sanc╚Ťioneaz─â orice nerespectare la nivelul declara╚Ťiilor ╚Öi comunic─ârii publice a prezum╚Ťiei de nevinov─â╚Ťie. Conform acestei directive, nimeni nu mai are dreptul, nici m─âcar pre╚Öedintele Rom├óniei, s─â vorbeasc─â despre s─â spunem, ÔÇŁpenaliiÔÇŁ din Guvern. Pur ╚Öi simplu nu trebuie s─â mai existe ÔÇŁpenaliÔÇŁ nici m─âcar ├«n retorica politic─â. Nu exist─â dec├ót oameni nevinova╚Ťi sau oameni condamna╚Ťi definitiv ╚Öi, deci, vinova╚Ťi.

Dac─â retorica de acest fel este sanc╚Ťionat─â printr-o directiv─â european─â, atunci ├«n mod logic ╚Öi aplicarea ei sub orice form─â este sanc╚Ťionat─â. Cu alte cuvinte, nu-i po╚Ťi cere unui demnitar din Executiv sau din politic─â s─â demisioneze din func╚Ťia pe care o are, dac─â el este doar anchetat de procurori, sau doar trimis ├«n judecat─â ├«n baza unui rechizitoriu, sau doar condamnat ├«ntr-o prim─â instan╚Ť─â. Este ├«n toate cazurile necesar─â o condamnare definitiv─â. Chiar ╚Öi ├«n aceast─â situa╚Ťie, ├«i po╚Ťi ar─âta u╚Öa demnitarului politic sau de alt fel doar dac─â, ├«n mod expres, legea impune acest lucru.

Comentarii

comentarii