Acasă Eveniment DNA Timişoara a trimis în judecată mai mulţi lucrători vamali în legătură...

DNA Timişoara a trimis în judecată mai mulţi lucrători vamali în legătură cu afaceri cu combustibil

DISTRIBUIȚI

Procurorii DNA Timişoara au dispus trimiterea în judecată a patru lucrători vamali, trei cetăţeni maghiari şi a altor trei persoane într-un dosar privind livrarea de benzină şi motorină fără plata accizelor.
Conform rechizitoriului, în perioada 14 mai 2008 – 8 august 2008, Jozsef Seres, în calitate de administrator şi asociat unic al SC Slov Oil Line SRL, a livrat uleiuri minerale (benzină şi motorină) în regim de antrepozit fiscal autorizat, sustrăgându-se de la plata taxelor datorate bugetului de stat (accize şi TVA), în valoare de 16.836.446 lei (peste 4 milioane de euro). La rândul său, Geza Novak, în calitate de asociat şi administrator la SC Union Trans Global SRL Bucureşti, fiind în legătură cu Jozsef Seres şi ştiind că acesta achiziţiona carburanţi care nu puteau fi livraţi decât după ce au fost achitate accizele, a achiziţionat de la SC Slov Oil Line SRL întreaga cantitate de benzină şi motorină fără a plăti accizele, pentru ca ulterior să revândă carburanţii către diferiţi beneficiari. În aceeaşi perioadă, Jozsef Seres şi Geza Novak au ridicat din contul societăţilor pe care le administrau diferite sume de bani, fără a le justifica prin documente în contabilitatea societăţilor, sume pe care le-au folosit în interes personal, se arată în comunicatul DNA.
Pentru a putea realiza sistemul de evaziune fiscală descris mai sus, Jozsef Seres a obţinut autorizarea de antrepozit fiscal prin falsificarea şi folosirea unor acte oficiale şi a unor acte sub semnătură privată (certificate de calibrare şi autorizaţii metrologice, contracte de comodat, etc.).Toate acestea le-a realizat cu ajutorul lui Gladis Maria Takacsne, consultant de afaceri. În demersul său, Jozsef Seres a fost ajutat constant de Cristian Ovidiu Petrila, în calitatea de traducător. De asemenea, pentru a nu plăti taxele, Seres a fost ajutat şi de lucrătorii vamali Constantin Orbu, Leonaş Uzum, Cristina Elisabeta Costea şi Daniela Adina Dan, care nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu referitoare la verificarea circuitului produselor accizabile pentru a împiedica crearea prejudiciului adus bugetului de stat de SC Slov Oil Line SRL.
De asemenea, Aron Stângu şi Dorel Florea, în calitate de conducători auto la SC Petroil SRL Sibiu, au efectuat transporturi de produse petroliere în regim suspensiv şi au falsificat foile de parcurs, făcând menţiuni nereale cu privire la locul de depozitare a mărfurilor transportate.
În consecinţă, procurorii l-au trimis în judecată pe Jozsef Seres, cetăţean maghiar, administrator şi asociat unic al SC Slov Oil Line SRL, com. Sânleani, jud. Arad, pentru livrarea de uleiuri minerale de către antrepozitarii autorizaţi pentru producţie fără prezentarea de către cumpărător, persoană juridică, a documentului de plată care să ateste virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantităţii ce urmează a fi facturate; evaziune fiscală, în formă continuată şi folosirea, cu rea-credinţă, de bunuri sau creditul de care se bucură societatea în interes personal, în formă continuată; plus fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată;
De asemenea, Geza Novak cetăţean maghiar, asociat şi administrator la SC Union Trans Global SRL Bucureşti, este acuzat de complicitate la infracţiunile de evaziune fiscală şi la infracţiunea de livrarea de uleiuri minerale de către antrepozitarii autorizaţi pentru producţie fără prezentarea de către cumpărător, persoană juridică, a documentului de plată care să ateste virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantităţii ce urmează a fi facturate; folosire, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată;
Cel de-al treilea cetăţean magiar, Gladis Maria Takacsne, a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracţiunile de evaziune fiscală şi la infracţiunea de livrare de uleiuri minerale de către antrepozitarii autorizaţi pentru producţie fără prezentarea de către cumpărător, persoană juridică, a documentului de plată care să ateste virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantităţii ce urmează a fi facturate şi uz de fals, toate în formă continuată.
Un inspector principal vamal şi şef al Compartimentului Supraveghere Specială şi Analiză de Risc în cadrul D.J.A.O.V. Arad, Constantin Orbu, este deferit instanţei pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată. Ceilalţi trei lucrători vamali în cadrul Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Arad au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Cetăţeanul român Cristian Ovidiu Petrila, care l-a ajutat pe administratorul firmei, este acuzat de complicitate la infracţiunile de evaziune fiscală şi la infracţiunea de livrarea de uleiuri minerale de către antrepozitarii autorizaţi pentru producţie fără prezentarea de către cumpărător, persoană juridică, a documentului de plată care să ateste virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantităţii ce urmează a fi facturate şi uz de fals, toate în formă continuată. Totodată, Aron Stângu şi Dorel Florea, cei doi conducători auto la SC Petroil SRL Sibiu, vor fi judecaţi pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Arad.

Comentarii

comentarii