Acasă Actualitate Domul din Piața Unirii se pregătește să-și primească din nou credincioșii și...

Domul din Piața Unirii se pregătește să-și primească din nou credincioșii și vizitatorii în 2023

DISTRIBUIȚI

După aproape trei ani de închidere pentru ample lucrări de reabilitare, catedrala Romano-Catolică „Sf. Gheorghe” din Piața Unirii se pregătește să primească din nou credincioșii și vizitatorii în 2023, anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii.

Inaugurarea ar trebui să aibă loc chiar în această primăvară.

S-au făcut lucrări de restaurare a picturilor, a statuilor și a multor alte detalii ale domului, una din cele mai frumoase clădiri în stil baroc din Timișoara.

Lucrările au cuprins și podul și subsolul, dar și la exteriorul edificiului. Recent au fost date jos schelele, astfel că biserica poate fi acum admirată de afară de localnici și vizitatori.

Valoarea totală a lucrărilor de la Domul Catolic din Timișoara este de aproape 22 de milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de aproximativ 21 de milioane de lei.

Reabilitarea simbolului Timișoarei este realizată de firma Constructim.

Domul a fost proiectat de Josef Emmanuel Fischer von Erlach, directorul oficiului imperial de construcții la acea vreme, iar. conducerea lucrărilor de construcție a fost preluată de inginerii și meșterii constructori Theodor Kostka, Carl Steinlein și Caspar Disstl.

Piatra de temelie a catedralei a fost pusă în mod solemn la data de 6 august 1736, cu prilejul Sărbătorii „Schimbarea la Față a Domnului Nostru Isus Cristos” de către episcopul de Cenad, Adalbert de Falkenstein.

Construcția a fost oprită după doi ani din cauza epidemiei de ciumă, iar lucrările au fost reluate în 1740, iar în 1754 construcția bisericii era în bună parte terminată.

În 30 aprilie 1754, episcopul de Cenad, Anton Engl von Wagrain, a binecuvântat biserica, iar în toamna aceluiași an, în data de 8 septembrie, a celebrat acolo prima Sfântă Liturghie solemnă.

Comentarii

comentarii