Acasă Actualitate Două mari pericole pentru sănătatea mediului în Timiș: poluarea cu praf și...

Două mari pericole pentru sănătatea mediului în Timiș: poluarea cu praf și colectarea ilegală a deșeurilor

430
DISTRIBUIȚI

Joi 12 martie, Garda Națională de Mediu marchează 17  ani de la înființare, iar reprezentanții Comisariatului Județean Timiș al GNM atenționează, că în luna martie 2020 comisarii au identificat numeroase fapte contravenționale în domeniul protecției mediului.

Astfel, în primele 11 zile, au fost aplicate sancțiuni în valoare totală de 185.000 lei, pentru dispersia pulberilor ( praf) în atmosferă, funcționare fără autorizație de mediu unitate colectare deșeuri, incendieri și gestionare necorespunzătoare a deșeurilor de către societăți comerciale și valorificarea deșeurilor prin  unități neautorizate din punct de vedere al protecției mediului.

S-a dispus și o măsură complementară de sistare de activitate.

Lavina Alina Călușeru, comisar șef al GNM Timiș, a explicat: ”Dorim să subliniem faptul că protecția mediului este responsabilitatea fiecărei persoane fizice sau juridice, scop în care este de datoria fiecăruia dintre noi să desfășurăm acțiuni menite să protejeze mediul înconjurător, pornind de la asigurarea unei stări de salubrizare corespunzătoare a zonelor în care ne desfășurăm activitatea, colectarea selectivă a deșeurilor și predarea acestora doar către societăți specializate autorizate, până la gestionarea eficientă și rațională a resurselor naturale.

Dorim să vă asigurăm, că, în continuare, activitatea GNM CJ Timiș se va desfășura în scopul identificării transferurilor ilegale de deșeuri din spațiul intra sau extracomunitar, gestionarea deșeurilor periculoase, a chimicalelor, controlului integrat al poluării industriale, protecției atmosferei, solului și subsolului,  precum și a verificării stadiului îndeplinirii obligațiilor ce le revin autorităților administrației publice locale în domeniul protecției mediului”.

Anual, ziua de 12 martie reprezintă pentru comisarii Gărzii Naţionale de Mediu un moment aniversar, în acest an împlinindu-se 17  ani de la la înfiinţarea Gărzii Naţionale de Mediu.

Garda Națională de Mediu este un corp specializat de inspecție și

control care verifică respectarea  legislației în domeniul controlului poluării, al substanțelor chimice periculoase, al biodiversității ecologice, în scopul prevenirii, constatării și sancționării faptelor cu impact negativ asupra factorilor de mediu.

În județul Timiș își desfășoară activitatea cu un număr de 11 comisari (5 echipe).

Din păcate, desfășurarea  acțiunilor planificate  cu un specific preventiv și educativ în unități de învățământ nu se vor desfășura în acest an, datorită contextului de risc epidemiologic existent la această dată.

Comentarii

comentarii