Acasă Actualitate Drumul Cortinei de Fier – un traseu care trece prin istorie, cultură,...

Drumul Cortinei de Fier – un traseu care trece prin istorie, cultură, politică și va strabate și Timișul

1228
DISTRIBUIȚI

Luni 16 iulie, de la ora 19.00, în Sala Revoluției a Consiliului Județean Timiș, europarlamentarul Maria Grapini a organizat conferința extraordinară pe tema proiectului turistic european ce vizează ruta EuroVelo 13, cunoscută drept „Drumul Cortinei de Fier”.

Invitat special a fost cel mai mare specialist în cicloturism, Michael Cramer, membru al Parlamentului European, fost președinte al Comisiei pentru Transport și Turism (TRAN). De ani de zile, Cramer a străbătut Europa în lung și în lat pe bicicletă și cunoaște toate obiectivele turistice importante, pe care le-a vizitat, de-a lungul fostei Cortine de Fier ridicate de comuniști. Michael Cramer este un neobosit promotor internațional al turismului, având o experiență profesională extraordinară. Europarlamentarii Maria Grapini și Michael Cramer sunt amândoi membri ai Comisiei TRAN din PE.  Michael Cramer a mai vizitat Timișoara, anul trecut, tot la invitația Mariei Grapini, când, de asemenea el a conferențiat. Luni, seara, Cramer a avut o prezentare amănunțită a super-proiectului turistic european privind ruta EuroVelo 13 „Drumul Cortinei de Fier”. El a demonstrat că bicicleta și pistele de cicloturism aduc pacea și comunicarea dintre popoare, pot uni oamenii și națiunile și pot înlocui oribila Cortina de Fier care a învrăjbit zeci de ani țările din Europa de Est împotriva Occidentului. Cramer a făcut o expunere profesionistă a întregii rute Euro Velo, începând cu Germania, trecând prin țările din Peninsula Balcanică și ajungând în țările Baltice. Mesajul a fost clar: bicicleta și pistele de cicloturism întăresc nu numai sănătatea omului, ci ele aduc colaborarea și pacea dintre popoare, divertismentul și bucuria de a trăi și a călători.

“Știm că ciclismul este foarte prietenos cu mediu și foarte sănătos pentru om. Cei care merg cu biciciletele sunt de trei ori mai sănătoși decât ceilalți. Bicicliștii trăiesc cu cinci ani mai mult decât cei care nu utilizează niciodată bicicleta. Turismul ciclist are un efect benefic economic foarte mare asupra comunităților. Există 700.000 de locuri de muncă în industria ce ține de biciclete și cicloturism, iar până în 2020 vor fi un milion de angajați în domeniu. Suma totală pe an în turismul ciclist este de 44 miliarde de euro. Am cinci cărți pe acest domeniu. Ruta EuroVelo 13 „Drumul Cortinei de Fier” este un traseu care trece prin istorie, cultură, politică și natură”, a spus Cramer.

Bianca Vințan a explicat că Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș a aplicat la începutul acestui an pe programul IPA II, cu proiectul EuroVelo13 – Servicii de Ciclism Avansat, împreună cu parteneri sârbi, Fondul pentru Afaceri Europene a Provinciei Independente Vojvodina, Secretariatul pentru Economie și Turism Novi Sad, respectiv Clubul Bănățean de Turism România.

Maria Grapini nu a putut fi prezentă la conferința de luni 16 iulie de la Timișoara, fiindcă se află într-o misiune a Parlamentului European în SUA. Astfel, Grapini este singurul român care va avea întâlniri la Google, Mozzila, Uber, Wikipedia, Facebook, Apple. Delegația oficială DEWG (Digital Europe Working Group) a Grupului S&D din Parlamentul European este alcătuită dintr-un austriac, un german și o româncă – europarlamentarul PPU-sl Timiș, Maria Grapini. Delegația se află, în perioada 15-19 iulie, în Statele Unite ale Americii, la Silicon Valley, pentru întâlniri importante cu companii gigant americane pe o temă actuală a lumii “Societăți libere și democratice în era digitală”.

Prin urmare, pentru conferința de luni seara, de la Timișoara, Maria Grapini a avut următorul mesaj citit de către Raoul Gordean: „Când Colegul meu, Michael Cramer, mi-a propus să facem această întâlnire nu am ezitat niciun moment și am spus da. Am găsit un partener de nădejde în Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș și Consiliul Județean Timiș care ne-a oferit acest loc de dezbatere. Michael Cramer este un împătimit susținător al turismului, al economiei verzi și este inițiatorul mai multor proiecte în acest sens. Proiectul “Drumul Cortinei de fier” este unic și este important și pentru România atât din punct de vedere istoric, cât și turistic. Sunt convinsă ca prezentarea domnului Cramer va suscita interes și sper ca iubitorii de turism, susținătorii turismului din România să se poată inspira din ceea ce va prezenta colegul meu Michael.Vă doresc tuturor mult succes în ceea ce faceți și mult succes turismului românesc și a celui european.”

Echipa lui Grapini îl va conduce, marți, 17 iulie, pe europarlamentarul german în Serbia, de unde acesta va porni într-o călătorie pe bicicletă spre Cehia, destinația finală fiind orașul natal, Berlin.

 

Comentarii

comentarii