Acasă Actualitate Duminica Crucilor răsturnate! ÎPSS a vizitat cimitirul profanat

Duminica Crucilor răsturnate! ÎPSS a vizitat cimitirul profanat

DISTRIBUIȚI

ÎPSS Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a poposit la biserica  „Nașterea Maicii Domnului” din parohia Remetea Luncă, Protopopiatul Făget, fiind primit cu multă bucurie și emoție de mulțimea credincioșilor înlăcrimați.

Înaltpreasfinția Sa a asistat la Sfânta Liturghie oficiată de preotul Dorin Covaci, protopopul Făgetului, împreună cu preoții Vasile Ulici, parohul comunității și Marius Mircia din parohia Timișoara-Ronaț.

Această vizită pastorală a avut loc în urma unui incident nefericit. În acest sat, care aparține de comuna Mănăștiur, o persoană a doborât 91 de monumente funerare ortodoxe din cimitirul parohial și 6 din cele ale cultului penticostal, faptă reprobabilă care a afectat profund comunitatea locală.

Ancheta derulată în acest caz este încă în curs de desfășurare la Parchetul de lângă Judecătoria din Făget, iar suspectul este o persoană din localitate.

În acest context, vizita părintelui mitropolit Ioan a adus alinare credincioșilor parohiei, mai ales că Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba parastasului pentru toți credincioșii înmormântați în cimitirul parohial, împreună cu părintele protopop Dorin Covaci, preoții Vasile Ulici, parohul comunității și Mugurel Sava de la Mănăstirea Petroasa Mare.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre Sfânta Cruce și rolul ei în mântuirea noastră, apoi a așezat pe unele cruci doborâte icoana Maicii Domnului,  gest simbolic menit să aducă mângâiere și să vindece rana sufletească a credincioșilor din parohia Remetea Luncă.

„Când am intrat în biserica fraților voștri, am scris pe sfânta evanghelie a duminicii de azi și m-am semnat cu „Duminica Crucilor”.

N-am mai scris la singular Duminica Sfintei Cruci, căci pentru comunitatea dumneavoastră, va rămâne înscrisă în istoria satului Duminica Crucilor răsturnate, batjocorite.

Să nu uitați această duminică, când crucile părinților, fraților, surorilor dumneavoastră au fost doborâte.

Vă îndemn ca până la Paști să faceți tot ce este posibil să vă ridicați crucile, iar dacă este cineva care nu are posibilități financiare să o ridice, un om singur, o văduvă, să faceți tot ce este posibil să-i ajutați, astfel încât atunci când veți veni aici de Sfintele Paști, de ziua Învierii, să nu fie nimeni trist că nu are crucea repusă la mormânt.

Bunul Dumnezeu să vă mângâie pe toți și să-i odihnească în pace și pe cei din morminte cărora, zilele acestea, într-o noapte, le-au fost doborâte crucile.

Crucea de la mormânt este semnul că omul credincios și-a dus crucea din viața aceasta și a lăsat-o la căpătâi.

Hristos Domnul, când va veni a doua oară la Învierea cea de obște, nu cred că va mai veni la biserica din sat, ci va veni aici, la mormânt și ne va striga pe nume, așa cum l-a strigat și pe Lazăr”, a spus ÎPSS Ioan, în cimitirul cu morminte profanare.

Comentarii

comentarii