Acasă Actualitate După cinci ani de procese, ţiganii pierd Policlinica 3 din Timişoara

După cinci ani de procese, ţiganii pierd Policlinica 3 din Timişoara

DISTRIBUIȚI

S-a făcut lumină într-una dintre cele mai dubioase afaceri imobiliare din Timişoara…
După cinci ani de procese, Curtea de Apel Timişoara a luat o decizie definitivă şi irevocabilă împotriva unei influente familii de ţigani din capitala Banatului. Aurica Mihai, soţia cunoscutului ţigan Mihai Vişinel, pierde Policlinica 3 din Timişoara (Clinica de Onocologie – Chimioterapie). Clădirea din buricul târgului, ce valorează o mică avere, a fost cumpărată ilegal de familia de romi în 2006, contra ridicolei sume de 100.000 de euro. Curtea de Apel Timişoara a decis, în urmă cu două zile, că contractul de vânzare-cumpărare între foştii proprietari şi familia de ţigani este nul. Contractul a încălcat dreptul de preempţiune, conform căruia chiriaşul, Policlinica 3, avea prioritate la cumpărare, dacă imobilul este vândut. Clădirea Policlinicii 3 este pe trei nivele, D+P+E, are 1.500 de metri pătraţi construiţi, plus alţi 650 de metri pătraţi în curte. Ea este situată pe strada Mihai Viteazu nr. 26, în zona centrală a Timişoarei. Teoretic, acum, Spitalul Municipal poate solicita cumpărarea clădirii la preţul cu care aceasta a fost vândută în urmă cu cinci ani.

Filmul blitz al unei afaceri dubioase…

În iunie 2006, Primăria Timişoara restituie clădirea foştilor proprietari – Neamţiu Florea şi Ciortea Oana. Aceştia o vând imediat, contra unei sume batjocoritoare – 100.000 de euro-, Auricăi Mihai, soţia lui Vişinel. Aceeaşi Primărie Timişoara intenetează proces foştilor şi actualilor proprietari, în august 2006, după ce clădirea este vândută fără a se respecta dreptul de preempţiune. Se cere clar anularea aberantului contract de vânzare-cumpărare. Culmea, foştii proprietari, dar şi cei cărora le-a fost vândută clădirea îşi anagajează un avocat comun – Constantin Dinescu. Acesta face o ofertă şoc, în 2008, Spitalului Municipal. Dinescu face o notificare cu intenţia de a vinde clădirea către Municipal, la un preţ astronomic faţă de suma de achiziţionare a clădirii – 3,5 milioane euro. Este de 35 de ori preţul care fusese plătit pe clădire cu doi ani în urmă. Culmea, oferta de vânzare vine de la Neamţiu Florea şi Ciortea Oana, foştii proprietari, care, la acel moment, nu mai aveau nicio treabă cu clădirea, de mai bine de doi ani.

Ţiganii şi foştii proprietari – un nou contract fantomă de vânzare-cumpărare

Avocatul Constantin Dinescu recunoaşte că clienţii săi au greşit şi au întocmit un contract de vânzare-cumpărare aiurea. El susţine însă că actuala Policlincă 3 nu va rămâne la Spitalul Municipal. „Instanţa a decis să anuleze contractul de vânzare-cumpărare. Este adevărat, acest contract al clienţilor mei nu a respectat articolul 17 din Legea 10 pe 2001 (dreptul de preempţiune). Nu s-a realizat mare lucru prin această anulare, prin voinţa părţilor se poate face un nou contract de vânzare-cumpărare, cu respectaraea drepturilor pe preempţiune. Municipalul nu cumpără, noi le-am făcut o ofertă la preţul pieţei, ulterior declanşării procesului”, ne-a spus avocatul Constantin Dinescu. Acesta ne-a explicat şi cum un imobil de o asemenea valoare poate fi vândut la un preţ de nimic – 100.000 de euro. „Acolo au fost alte treburi. Fosta proprietară era bolnavă de cancer şi ea s-a tratat pe banii cumpărătorilor. Avea mare nevoie de bani. Tot de atunci există o promisiune prentru vânzarea la acest preţ. Nu cred că este o incompatibilitate pentru că am apărat atât foştii, cât şi proprietarii ulteriori, nu au fost interese contrarii. Toţi au avut interesul să se menţină contractul”, a mai spus Dinescu.

Şmecheria ţiganilor poate fi cea mai tare afacere a Spitalului Municipal

Avocatul Spitalului Municipal din Timişoara, Laura Martonossy, susţine că următoare acţiune în instanţă va fi pentru cumpărarea clădirii de către Spitalul Muncipal. La preţul la care aceasta a fost vândută Auricăi Mihai – 100.000 de euro. „Decizia instanţei este clară. S-a avut în vedere că, la momentul vânzării clădirii, locatarul, Spitalul Muncipal, nu fusese notificat de vânzarea imobilului. După doi ani de la vânzare, am fost notificaţi şi ni s-a cerut un preţ de 35 de ori mai mare decât cel cu care s-a vândut clădirea. Vom încerca acum să cumpărăm noi acea clădire, la preţul iniţial cu care a fost vândută – 100.000 de euro”, ne-a spus avocatul Laura Martonossy. Octavian Mazilu, managerul Spitalului Muncipal, nu vrea să comenteze cazul, până când nu va avea la mână o hârtie oficială.

Comentarii

comentarii