Acasă Actualitate După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor sau locuitorilor prin petreceri, muzică...

După 4 ani, amenzile pentru deranjarea vecinilor sau locuitorilor prin petreceri, muzică și zgomot vor fi dublate

DISTRIBUIȚI

Deranjarea vecinilor prin organizarea de petreceri sau prin muzică la un volum ridicat, indiferent de oră, va fi sancționată cu amenzi substanțial majorate față de cele din prezent, sancțiuni care vor ajunge la 6.000 lei și chiar 12.000 lei, în caz de repetare. Vecinii care nu respectă programul de liniște noaptea sau la ora prânzului vor fi amendați cu până la 2.000 lei, iar în caz de recidivă, cu până la 6.000 lei, conform analizei Profit.ro.

Amenzile pentru deranjarea vecinilor sau locuitorilor, prin petreceri, muzică, zgomot, au fost majorate ultima dată în ianuarie 2020. Acum, senatorii se pregătesc să adopte un proiect legislativ care prevedea inițial dublarea majorității amenzilor pentru tulburarea liniștii publice.

”Tulburarea liniștii publice a devenit una dintre problemele care afectează viața oamenilor din ce în ce mai des. Zgomotul și comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice și în vecinătăți. Oamenii sunt deranjați constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunete cauzate de lucrări sau alte activități care tulbură liniștea. Din păcate, amenzile pentru tulburarea liniștii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente”, sunt argumente în sprijinul măsurilor propuse. În comisiile de specialitate, senatorii au decis să dubleze însă doar amenzile pentru tulburarea liniștii publice prin petreceri și nerespectarea orarului de liniște, pentru recidiva acestor contravenții, cât și amenzile pentru anumiți comercianți. Raportul cu noile niveluri ale amenzilor urmează a fi votat în plenul Senatului, iar apoi proiectul va fi transmis deputaților pentru votul final.

Noi amenzi pentru tulburarea liniștii publice:

– de la 4.000 lei la 6.000 lei – pentru ”organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social”;

– de la 1.000 lei la 2.000 lei (față de 500 lei-1.500 lei, acum) – pentru ”tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”.

Pentru repetarea în interval de 72 de ore a următoarelor fapte:

  • de la 1.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității – săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora; – tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • de la 4.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității – tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • de la 6.000 lei la 12.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității – organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social. În acest din urmă caz, senatorii au prevăzut eliminarea din legea actuală a sintagmei ”în mediul urban”, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale.

Sursa: Profit.ro

Comentarii

comentarii