Acasă Actualitate După dezvăluirile Simonei Neumann, președintele juriului care a acordat titlul de Capitală...

După dezvăluirile Simonei Neumann, președintele juriului care a acordat titlul de Capitală Culturală Timișoarei spune că poate era mai bine să aleagă Clujul

961
DISTRIBUIȚI

Miercuri, 16 iunie, Simona Neumann, directorul executiv al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii a confirmat, printr-o scrisoare deschisă, că, așa cum s-a prezentat în presă, Dominic Fritz i-a cerut demisia. Inițial, acest lucru s-a întâmplat într-un cadru privat, însă, mai apoi, edilul-șef a făcut același lucru prin corespondență oficială.

Înțelegerea verbală, a spus Simona Neumann, nu a fost respectată, ea fiind constant atacată, iar asociația privată în primele luni ale anului de contribuția financiară a primăriei, adică de acea cotizație convenită în înțelegerea dintre părți. În plus, spune aceasta, echipa pusă de Fritz să „restarteze Timișoara 2023” a încălcat în mai multe rânduri legea. Drept urmare, blocajul care părea rezolvat odată cu numirea Adei Hausvater ca reprezentat al Ministerului Culturii în Consiliul Director s-a reinstalat.  Ulrich Fuchs și-a dat demisia și iar nu mai există cvorum.

Directoarea executivă a asociației a postat scrisoare trimisă presei și pe pagina sa de Facebook. Majoritatea celor care au postat un comentariu la această postare îi dau dreptate Simonei Neumann, însă sar în ochi, în mod special, două comentarii. Unul, al lui Steve Green, președintele juriului care a propus ca Timișoara să fie desemnată Capitală Europeană a Culturii, celălalt, al lui Jordi Pardo, unul dintre jurați.

„După cum arată și raportul întâlnirii, juriul era împărțit între doi candidați. Votul meu a fost cel care a dat Timișoarei titlul. Am fost îngrozit de proasta guvernare, atât la nivel de board, cât și la nivel de municipalitate. Acesta este doar ultimul exemplu. Mă face să mă gândesc dacă nu am luat decizia greșită și dacă nu ar fi trebuit să aleg celălalt candidat, Cluj-Napoca”, ar fi traducerea mesajului lui Steve Green.

Comentariului lui Green i-a răspuns Chris Torch, fostul director artistic al asociației, care atrage atenția că această reacție „nu este deloc de ajutor”. Torch punctează că fosta administrație a fost la fel de incompetentă ca acea actuală, care este „condusă de consultanți înveninați de foști angajați ai TM2021”. Fostul director artistic mai spune că nu a văzut nicicând atâta lipsă de colaborare în punerea în aplicare a binelui comun. „Dar trebuie să nu uităm că energia și creativitatea pe care le-ați remarcat când ați votat încă există”, a mai adăugat Torch într-o altă replică.

Celălalt comentariu amintit, cel al lui Jordi Pardo, este la fel de tranșant: „Am fost în juriu cu Steve (Green – n.r.) și ceilalți colegi. E atât de trist să observi, fără a putea face ceva, această situație. Nu e bine pentru Timișoara, nu e bine pentru CEC-uri (Capitale Europene ale Culturii – n.r.; ECOCs – original), nu e bine pentru cultură. Ce păcat!”, s-ar traduce și comentariul acestuia.

Comentarii

comentarii