Acasă Actualitate Elevii cer „burse în toată România”. Consiliul Național al Elevilor consideră necesară...

Elevii cer „burse în toată România”. Consiliul Național al Elevilor consideră necesară o sumă de minim 400 de lei pe lună

DISTRIBUIȚI

Consiliul Național al Elevilor a demarat campania „Burse în toată România”, prin care cer ca finanțarea performanței din unitățile de învățământ preuniversitar să devină un deziderat în bugetul de stat al guvernului pentru anul 2020.

Unica structură care reprezintă elevii la nivel național solicită Guvernului României să reglementeze cuantumul minim lunar după următoarele sume, considerat necesare de reprezentații elevilor: 30% din salariul minim net pe economie pentru bursele sociale, 32,5% din salariul minim net pe economie pentru bursele de studiu, 35% din salariul minim net pe economie pentru bursele de merit și 37,5% din salariul minim net pe economie pentru bursele de performanță. Conform calculelor, acest lucru ar însemna puțin peste 400 de lei, în cazul celor mai mici sume cerute de Consiliul Național al Elevilor.

Elevii atrag atenția că deși CNE face apeluri către autorități, încă de la începutul anului 2017,hotărârea emisă de guvern în toamna acestui an stabilea faptul că, în anul școlar 2019-2020, cuantumul respectiv rămâne la latitudinea administrațiilor publice locale. Astfel, în unele localități, precum Pilu, din județul Arad, vor continua să fie acordați lunar doar 8 lei pentru educație.

„Consiliul Județean al Elevilor Timiș face apel către toți actorii implicați direct în actul educațional și îi încurajează pe aceștia să semneze petiția în vederea garantării echității în sistemul de acordare a burselor în România. Pentru mai multe detalii și pentru a te implica în campanie, accesează următorul link: http://bit.ly/petițieburse”, transmit, într-un comunicat, reprezentanții elevilor din Timiș.

Pe pagina petiției, care a strâns deja peste 19.300 de semnături, se mai arată: „Potrivit unui studiu al Institutului Național de Statistică pentru anul 2018, din totalul cheltuielilor de consum ale unei gospodării, lunar, în medie, se investesc doar 9 lei (0,4% din totalul cheltuielilor de consum aferente pentru o gospodărie), pentru educație. În aceste condiții, bursa socială, de studiu, respectiv cea de merit sau performanță reprezintă un stimulent pentru elevii care au potențial în a se dezvolta pe plan profesional, chiar dacă situația financiară nu le permite acest lucru”.

Comentarii

comentarii