Acasă Eveniment Episcopii catolici cer sprijinul lui Traian Băsescu privind arhivele bisericeşti naţionalizate

Episcopii catolici cer sprijinul lui Traian Băsescu privind arhivele bisericeşti naţionalizate

DISTRIBUIȚI

Martin Roos, episcop diecezan Episcopia Romano-Catolică de Timişoara şi Alexandru Mesian, episcop eparhial Episcopia Română Unită, Greco-Catolică de Lugoj, şi László Böcskei, fost Msgr al Episcopiei Timişoara, acum episcop diecezan al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, alături de episcopii catolici, membrii Conferinţei Episcopilor Catolici din România, au semnat o scrisoare deschisă, destinată preşedintelui României, Traian Băsescu.

“Suntem indignaţi!”

“Ca întâistătători ai eparhiilor şi diecezelor greco şi romano-catolice din ţara noastră, se adresează pe această cale Domniei Voastre, în chestiunea fondurilor arhivistice bisericeşti naţionalizate de regimul comunist, referitor la care au fost formulate modificări la Legea Arhivelor Naţionale Nr. 16/ 1996, modificări ce au primit votul favorabil al Camerei Deputaţilor, în şedinţa din data de 8 noiembrie 2011”, se arată în scrisoare. Analizând unele declaraţii recente ale unor oameni politici, precum şi documentele făcute publice de sindicatele cadrelor din Arhivele Naţionale ale României, membrii Conferinţei Episcopilor Catolici din România se declară profund indignaţi de o parte dintre aceste afirmaţii, formulate în prezenta problemă, mai ales că ea priveşte patrimoniul cultural-istoric al bisericilor şi comunităţilor care au fost deposedate abuziv de materialul arhivistic creat în decursul existenţei lor.

“Vă rugăm soluţionaţi favorabil!”

“Considerăm că demersul legislativ iniţiat nu a avut şi nu are nici o clipă drept scop atentarea la caracterul unitar al Statului Român, aşa cum, în mod tendenţios şi rău-voitor, se arată în amintitele declaraţii. Aprecierea unei iniţiative menite să aducă reparaţii unor abuzuri comise de regimul comunist şi ateu, ca fiind un atac la existenţa Statului Român şi a Arhivelor Naţionale, este exagerată şi tendenţioasă. Faţă de aceste declaraţii, ne exprimăm dezavuarea şi totalul nostru dezacord”, am citat din document. Episcopii Bisericii Catolice din România, de ambele rituri, consideră că este momentul ca organizarea, funcţionarea şi integritatea fondurilor arhivistice ale Bisericii Catolice, dar şi în general, a arhivelor confesionale, să fie recunoscută şi garantată într-o Românie modernă şi democratică, la fel ca în toate celelalte ţări europene. Garantarea dreptului la identitate, prevăzut în Constituţia României (art. 6), a dreptului la libertatea conştiinţei, a gândirii, a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase (art. 29) şi dreptul la informaţie (art. 31) trebuie să stea la baza funcţionării arhivelor bisericeşti, dar şi a retrocedării către proprietarii de drept, respectiv cultele religioase, a tuturor fondurilor arhivistice confiscate. Tocmai în acest punct, Statul Român, prin aprobarea modificării Legii 16/ 1996, în favoarea creării premiselor recuperării de către eparhiile şi diecezele noastre şi, în general, de către cultele religioase a materialului arhivistic confiscat, îşi va face o datorie de onoare şi va respecta legea, redând fiecărui cult o parte a tradiţiei şi memoriei sale istorice, de care a fost lipsit în mod abuziv în trecut.

“Stimate Domnule Preşedinte!

În lumina acestor fapte, Vă rugăm să Vă aplecaţi asupra solicitării noastre şi să soluţionaţi favorabil o chestiune de ordin moral şi reparatoriu, care se înscrie în mod cert pe linia condamnării dictaturii comuniste, prin măsuri luate în spiritul justiţiei şi al dreptăţii, în decursul ultimelor două decenii, începând din 1989 şi până în prezent”, susţin episcopii catolici.

Comentarii

comentarii