Acasă Actualitate Eșecul reabilitării Turnului de Apă din Iosefin, expresia incompetenței USR de a...

Eșecul reabilitării Turnului de Apă din Iosefin, expresia incompetenței USR de a duce la bun sfârșit un proiect important pentru timișoreni

DISTRIBUIȚI

Consilierul local Pro România, Roxana Iliescu, a analizat una dintre cele mai rușinoase situații pentru actuala administrație. Pierderea unei finanțări de peste șapte milioane de lei, pentru reabilitarea și transformarea turnului de apă din Iosefin, este o pată neagră pe ”obrazul” administrației Fritz.

Pe lângă pierderea finanțării nerambursabile, proiectul a rămas total în aer, termenul de finalizare a lucrărilor a trecut de mult, iar suma necesară pentru realizarea investiției aproape s-a dublat.

”Turnul de Apă din Timișoara- sau expresia incompetenței USR de a duce la bun sfârșit un proiect important pentru timișoreni, valabilă în atât de multe alte cazuri!

De la 10,98 milioane lei valoarea inițială a contractului, la 16,03 milioane lei valoarea actuală. De la termenul inițial de finalizare al lucrărilor, februarie 2023, la un termen iluzoriu actual, decembrie 2024”, spune Iliescu.

Ea constată faptul că, deși se vorbește despre o expertizare a lucrărilor efectuate, de aceasta nu știe aproape nimeni ceva.

”Și-n plus, o ceață totală referitor la: presupusa expertiză făcută lucrărilor deja realizate de fostul constructor, pe care nu a văzut-o nimeni (impropriu spus nimeni, doar useriștii); nu cunoaștem câți bani au fost decontați fostului constructor; nu știm ce fonduri nerambursabile au fost absorbite până la acest moment din totalul de 7,03 milioane de lei finanțare nerambursabilă; nu știm ce lucrări au mai ramas de executat, cu alte cuvinte care este stadiul actual al lucrărilor”, mai spune Iliescu.

„Turnul de Apă trebuie finalizat până la sfârșitul anului și ne concentrăm pe închiderea acestui șantier” – așa sună o declarație a primarului Dominic Fritz, făcută recent pentru un site local de știri.

”Fiindcă în plenul consiliului local a fost votată recent o actualizare a valorii acestui contract, am vrut să știu exact care este situația. Am găsit doar noi dovezi ale „competenței” actualei adminisțrații USR și m-am gândit să vi le împărtășesc si vouă!

Turnul de Apă din Iosefin este unul dintre obictivele de infrastructură culturală care ar fi trebuit inaugurat în anul de Capitală Culturală Europeană al Timișoarei. Dar… n-a fost, pentru că administrația Fritz n-a fost în stare să ducă la bun sfârșit nici acest proiect care, în teorie, suna foarte bine. Contractul de execuție pentru transformarea Turnului de Apă din Iosefin în centru cultural a fost semnat în octombrie 2021, cu un termen de 15 luni. Adică, februarie 2023, numai bine să prindă anul de capitală culturală. Doar că exact în februarie 2023 lucrările au fost sistate, pentru mai multe clarificări solicitate de antreprenor. Până în mai 2023, spune primăria, s-a încercat găsirea unor soluții care să mulțumească părțile implicate. Nu s-a reușit, astfel că, în iunie 2023, contractul de execuție a fost reziliat”, conform consilierului local.

Ea spune că în septembrie 2023, viceprimarul Lațcău declara “primăria deja a contractat o expertiză tehnică, prin care sa constatam exact stadiul lucrărilor puse în operă (…) vom avea probabil la mijlocul lunii septembrie un status actualizat cu ce a fost pus în operă si o expertiza finalizată, iar după acel moment vom relicita practic actualizarea lucrărilor și execuția. Eu mă aștept la sfârțitul lui septembrie să avem aceasta relicitare pe SEAP.”

Pentru Roxana Iliescu această declarație este doar ”O alta minciună marca Lațcau…”

Opt luni mai târziu, adică la un an de la data la care lucrările ar fi trebui să fie gata, s-a votat în consiliul local „modificarea HCLMT nr. 303/31.07.2020 privind aprobarea cererii de finanțare pentru proiectul «Refuncționalizare imobil pentru Centru Cultural – Turn de Apă, Iosefin, str. Gh. Barițiu» și a cheltuielilor aferente, cu modificările și completările ulterioare”.

”Ca să înțelegeți mai bine, banii pentru această investiție au fost obținuți, în cea mai mare parte, din Programul RO-Cultura – Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice, granturi SEE din Norvegia, Islanda și Lichtenstein. În septembrie 2020, valoarea totală a proiectului, aprobată de CL, era de 10,98 milioane de lei, cu TVA, din care finanțare nerambursabilă 7,03 milioane de lei. Acum, potrivit proiectului de modificare a valorii contractului,votat recent, lucrările costă 16,03 milioane de lei, iar finanțarea nerambursabilă din fonduri SEE rămâne aceeași. Restul de bani de unde vine? De la bugetul local, bineînțeles, adică din buzunarele noastre, ale tuturor, că doar nu din ale cele responsabililor de proiect. În aceeași hotărâre de consiliu local scrie că pentru finalizarea lucrărilor ar mai fi nevoie de șase luni. Suntem la început de martie, iar licitația pentru găsirea unui nou constructor nu a fost nici măcar lansată. Finalizarea procedurii de achiziție va dura, conform uzanțelor, câteva săptămâni, în cazul ideal în care nu vor fi înregistrate contestații. Tot ideal, șantierul efectiv nu poate începe mai devreme de luna mai, ceea ce înseamnă că, pentru a fi respectat termenul de 31 decembrie 2024, lucrările ar trebui să meargă ceas și să nu fie înregistrate întârzieri”, conform consilierei locale.

O variantă imposibilă, subliniază aceasta.

”Mie, una, având în vedere istoricul lucrării, o astfel de variantă mi se pare imposibilă. Mi-aș dori să mă înșel, însă nu pot să nu mă întreb cine va răspunde în cazul în care Turnul de Apă nu va fi gata, iar primăria va trebui să restituie banii primiți de la RO-Cultura. Vorbim de circa un milion și jumătate de euro pe care nu cred că-i vor plăti nici Dominic Fritz, nici Ruben Lațcău, nici „administrația USR” în general. O să-i plătim noi, din taxe și impozite, ca preț al competenței și al griji față de banul public…”, a încheiat Roxana Iliescu.

.

.

.

.

.

.

.

 

Comentarii

comentarii