Acasă Actualitate Este variola maimuței noua amenințare la adresa sănătății din Timiș? Prof. dr....

Este variola maimuței noua amenințare la adresa sănătății din Timiș? Prof. dr. Cristian Oancea: ”Îndemnăm la prudență…!”

DISTRIBUIȚI

În acest moment, după ce în România s-au înregistrat 4 cazuri de infectare, Variola maimuței este noua amenințare la adresa sănătății publice din Timiș și din întreaga țară.

Aceasta vine la pachet cu teribilul coronavirus COVID19, care nu a dispărut, ci așteaptă liniștit sezonul rece să lovească iarăși. 

Prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, a declarat că nu trebuie să ne alarmăm și să intrăm în panică, totuși cel mai bine este să fim precauți.

”Nu ar trebui să ne temen. Probabil că vor fi cazuri izolate. Urmărim cu atenție fenomenul și îndemnăm la prudență. Suntem în “așteptare” că să spun așa. Trebuie să fim atenți la pacienții care prezintă simptomatologie. Vorbim în acest moment de simptome ușoare și de o răspândire limitată”, a atras atenția dr. Oancea.

Pe de altă parte, cetățeanul se teme că iarăși vor fi impuse restricții și o nouă pandemie va lovi lumea. Apare o întrebare firească: ”Există riscul, la fel ca în cazul COVID19, ca variola maimuței să se transforme în pandemie sau endemie?

Dr. Oancea a spus: ”Nu există risc pandemic. Transmisia se face prin contact foarte apropiat și dacă “mapăm” cazurile de până acuma și viteza de propagare, vedem că sunt situații izolate. Cel mult în acest moment putem vorbi de “focare izolate”.

Comentarii

comentarii