Acasă Actualitate “Fără îndoială, relaţiile noastre se vor dezvolta şi se vor îmbunătăţi în...

“Fără îndoială, relaţiile noastre se vor dezvolta şi se vor îmbunătăţi în viitor”

DISTRIBUIȚI

Ambasadorul Elveţiei s-a întâlnit cu conducătorii judeţului şi primarul Timişoarei
Ambasadorul Elveţiei în România, Excelenţa Sa Livio Hürzeler a avut o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, prefectul Mircea Băcală şi primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu. Ambasadorul a făcut o vizită şi la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru refugiaţi şi urma să aibă o întâlnire cu reprezentanţii mediului de afaceri din Elveţia care dezvoltă businessuri în Timişoara. În cadrul întâlnirii cu conducătorii judeţului şi cu primarul Timişoarei, prefectul şi primarul Gheorghe Ciuhandu au făcut o scurtă prezentare a judeţului nostru şi a municipiului Timişoara, iar  preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc i-a propus ambasadorului stabilirea unui parteneriat în domeniul administraţiei între judeţul Timiş şi un canton elveţian.
„Timişul are bune relaţii de colaborare cu regiuni şi judeţe din Germania, Austria, Franţa sau Italia şi cred că ar fi foarte importantă stabilirea unui parteneriat cu un canton elveţian.”, a spus Constantin Ostaficiuc.

“Elveţia şi România au relaţii lungi şi excelente de colaborare”
“Am venit la Timişoara însoţit de ministrul Justiţiei şi al Migraţiei din Elveţia în scopul de a vizita centrul de tranzit pentru refugiaţi şi Timişoara.
Am profitat de prilej pentru a face vizite la autorităţile judeţene şi ale municipiului. Sarcina unui ambasador e să înţeleagă ţara în care trăieşte şi nu poţi face asta numai stând în capitală şi având contact doar cu autorităţile centrale.
Am venit să am întâlniri la Timişoara cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Elveţia. Să ştiu şi care sunt planurile lor pentru viitor. Elveţia şi România au relaţii lungi şi excelente de colaborare”, a spus Excelenţa Sa Livio Hürzeler.
Ambasadorul a fost şi la operă unde a ascultat o solistă româncă care concertează de obicei la o operă din Elveţia.

“Încă este mult loc pentru investiţii în România”
În plus, ambasadorul apreciază forţa de muncă din România. “
Elveţia e al 11-lea investitor străin în România şi în ultimii şapte ani şi-a îmbunătăţit semnificativ nivelul schimburilor comerciale.
800 milioane de euro este valoarea exportului către România şi importăm în valoare de 150 de milioane de euro din România.
Încă este mult loc pentru investiţii în România.
O combinaţie de două calităţi necesare pentru o investiţie – un bun nivel al educaţiei şi o forţă de muncă calificată.
Şi încă de un nivel mai ieftin decât în restul Europei.
Fără îndoială relaţiile noastre se vor dezvolta şi se vor îmbunătăţi în viitor”, a mai spus ambasadorul.

Suport financiar pentru centrul de tranzit pentru refugiaţi
Şi pentru că a făcut o vizită şi la centrul pentru refugiaţi situat în Timişoara, un centru de tranzit, ambasadorul spune că cel mai probabil ţara sa va sprijini financiar acest centru.
În ceea ce priveşte posibilitatea de relocare a refugiaţilor în Elveţia, aici nu există încă un răspuns.
“Mai degrabă un suport financiar pentru centru decât o posibilitate de relocare.
O să ne gândim la un posibil suport.
Avem 17.000 de aplicanţi în fiecare an pentru a deveni refugiaţi în Elveţia”, spune ambasadorul.

Comentarii

comentarii