Acasă Eveniment Garda Forestieră Timișoara a dat amenzi de 691.500 lei și a confiscat...

Garda Forestieră Timișoara a dat amenzi de 691.500 lei și a confiscat lemne în valoare de 636.644.37 lei

DISTRIBUIȚI

În primul trimestru al anului 2024, reprezentanții Gărzii Forestiere Timișoara au realizat acțiuni de control pentru respectarea regimului silvic în fondul forestier național.

Ciprian Lupean, inspector șef, a explicat că s-a acordat o atenție deosebită parchetelor aflate în exploatare, circulației materialului lemnos, urmăririi și gestionării masei lemnoase și a modului în care sunt înregistrate și urmărite stocurile agenților economici care desfășoară activități de exploatare și/sau prelucrare.

În acest sens, au fost realizate un număr de 258 de acțiuni de control.

Aceste inspecții s-au desfășurat pe raza județelor Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș. Unele dintre acestea s-au desfășurat în echipe mixte în cadrul cărora au participat și reprezentanții inspectoratelor județene de poliție, ca urmare a protocolului național de colaborare semnat între Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Afacerilor Interne, denumit și ”Scutul Pădurii”.

În urma acțiunilor întreprinse inspectorii au aplicat 189 sancțiuni contravenționale cu o valoare totală de 691.500 lei și au fost impuse măsuri complementare de confiscare de materiale lemnoase: fizic 145.46 mc și contravaloric 2471.26 mc cu o valoare de 636.644.37 lei.

De asemenea, au fost facute 695 verificări și corecții în programul Sumal 2.0; 27 de infracțiuni constatate cu valoarea prejudiciului de 317.113,36 lei si 900,22 mc material lemnos tăiat fără drept.

Totodată, au fost verificați gestionarii fondurilor cinegetice, iar pentru nerespectarea legislației în domeniul cinegetic, au fost aplicate un număr de 3 amenzi contravenționale.

În ceea ce privește programul de împădurire finanțat prin PNRR, până astăzi au fost emise un număr de 117 avize de principiu pentru o suprafață de 1.225,58 ha. În cadrul PNRR au fost încheiate 7 contracte de finanțare pentru 7 proiecte de împădurire aflate în implementare, iar 2 proiecte se află în curs de verificare și avizare – a concluzionat Lupean.

 

Comentarii

comentarii