Acasă Cultura În judeţul Timiş există 338 de monumente istorice

În judeţul Timiş există 338 de monumente istorice

DISTRIBUIȚI

Judeţele Arad şi Caraş-Severin întrec Timişul la numărul de monumente istorice

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional a făcut publică Lista Monumentelor Istorice, întocmită la sfârşitul anului 2010 şi aprobată printr-un ordin al ministrului culturii. De asemenea, a fost actualizată şi făcută publică Lista monumentelor dispărute.

În judeţul Timiş, faţă de anul 2004, a fost scoasă de pe lista monumentelor doar o casă din satul Groşi, comuna Margina. Numărul monumentelor istorice recunoscute a ajuns, astfel, la 338. În judeţul Arad au fost inventariate un număr de 413 monumente istorice, singurul monument scos din listă în ultimii 6 ani fiind casa Ioan Slavici, din satul Şiria, comuna Şiria. Pe lista judeţului Caraş-Severin, există nu mai puţin de 833 de monumente istorice, situaţie care face din judeţul bănăţean unul dintre judeţele cu cele mai multe monumente. Casa memorială Tiberiu Bottlik, din oraşul Bocşa, este singurul monument mutat în lista celor dispărute, în Caraş-Severin.

 

Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional îşi exprimă îngrijorarea cu privire la soarta acestor monumente istorice, în contextul dezvoltării explozive a investiţiilor în domeniul imobiliar. „Supuse unei permanente presiuni, monumentele istorice şi siturile arheologice au avut şi au în continuare de suferit. Din păcate, Ministerul culturii şi Cultelor constată că prevederile legale nu sunt aplicate de aceste autorităţi, atât la nivelul regimului de autorizare a construcţiilor cât şi la acela al controlului teritoriului lor de competenţă. De cele mai multe ori, Ministerul Culturii şi Cultelor este pus în situaţia de ultim apărător al monumentelor istorice şi al siturilor arheologice, ceea ce determină adoptarea de măsuri privind schimbarea cadrului legislativ şi al modului de reglementare al inventarierii, conservării şi restaurării monumentelor istorice. Consecvent misiunii sale, conform prevederilor legale, Ministerul Culturii şi Cultelor îşi reafirmă şi cu această ocazie voinţa de a promova toate acele schimbări ale cadrului legislativ, administrativ şi organizatoric care vor permite conservarea patrimoniului imobil în cadrul unei politici de dezvoltare durabilă a României”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Comentarii

comentarii