Acasă Actualitate Infecția cu norovirus – sfaturi și recomandări

Infecția cu norovirus – sfaturi și recomandări

DISTRIBUIȚI

Norovirusul (sau virusul Norwolk) este responsabil pentru producerea unei gastroenteroviroze cunoscute popular sub denumirea de „boala vărsăturilor de iarnă”, fiindcă apare mai des în anotimpul rece, însă poate avea loc în oricare perioadă a anului. Infecția cu acest virus provoacă simptome precum vărsături și diaree, însă pacientul se simte bine după doar două zile.

Norovirusul este extrem de contagios. Oricine poate fi infectat, existând și scenariul în care persoana purtătoare să nu prezinte simptome. Ea îi infectează astfel și pe cei din jur făra să știe. Deși majoritatea persoanelor se pot recupera făra tratament, în cazul copiilor și al vârstnicilor gradul de risc este mai ridicat, deoarece ca urmare a vărsăturilor și diareei aceștia se deshidratează sever.

Despre norovirus

Norovirusul provoacă apariția gastroenteritei acute, o infecție la nivelul stomacului și al intestinelor. Manifestările virusului pot fi extrem de neplăcute. Simptomele sunt:

  • greață;
  • dureri abdominale;
  • diaree apoasă;
  • senzație de rău și letargie;
  • febră și frisoane, care sunt de obicei ușoare;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare.

Simptomele infecției cu norovirus apar la 12-48 de ore de la expunerea la virus și durează de regulă între una și trei zile. Este important de reținut că, deși simptomele au dispărut virusul se poate răspândi în continuare, perioada de contagiozitate fiind pâna la două săptămâni. Virusul este prezent în scaunele și vărsăturile persoanelor infectate.

Cum se transmite norovirusul?

Te poți infecta cu norovirus astfel:

  • direct, prin contactul cu persoana infectată;
  • indirect prin atingerea suprafețelor sau a obiectelor care au virusul pe ele;
  • tot indirect prin consumul de alimente care au fost preparate sau manipulate de cineva infectat cu norovirus.

Notă: Alimentele prin care este transmis norovirusul sunt reprezentate de scoici (midii, stridii) recoltate din ape contaminate, fructe și frunze de salată contaminate în câmp. În cele mai multe situații, epidemiile cauzate de norovirus sunt legate de alimente, răspândirea virusului făcându-se de către cei care le-au manipulat.

Sfaturi și recomandări pentru a preveni răspândirea cu norovirus

  • Respectă o bună igienă a mâinilor. Igiena mâinilor este cea mai importantă măsură de control a infecțiilor cu norovirus, de aceea mâinile trebuie spălate cu apă și săpun timp de 20 de secunde și apoi uscate prin ștergere pe prosop curat. Spală-te întotdeauna pe mâini după folosirea toaletei sau schimbarea scutecului copilului, înainte de a mânca sau a umbla cu alimente. Dezinfectantele pe bază de alcool pot fi folosite adiacent pe lângă spălarea mâinilor, dar nu trebuie să înlocuiască apa și săpunul.
  • Spală corect fructele și legumele. Spală abundent, sub jet de apă fructele și legumele înainte de a le consuma în stare proaspătă sau a le găti.
  • Gătește în siguranță. În primul rând, este foarte important ca în bucătărie să nu uiți de regula numărul unu și anume spălarea mâinilor, asta pentru că norovirusul se răspândește prin ingerare. Pe măsură ce pregătești mâncarea, spală-ți mâinile des, mai ales înainte de a servi ceva altora. Gătește bine alimentele și depozitează-le la temperaturi de 0-4°C. Înainte și după prepararea alimentelor, curăță toate suprafețele pe care gătești, dar și ustensilele. Alimentele crude trebuie depozitate în frigider pe un raft separat de cele gătite. De asemenea, dacă prezinți simptome sau ești bolnav, nu găti! Rămâi în afara bucătăriei, inclusiv două-trei zile după ce te-ai refăcut, pentru a nu răspândi virusul.
  • Curăță și dezinfectează suprafețele contaminate. Dacă suprafețele sunt contaminate cu norovirus, curăță-le și apoi dezinfectează-le folosind clor sau un produs atestat ca fiind eficient pentru norovirus.

Norovirusul nu se tratează cu antibiotice. Dacă ai fost infectat, este important să te odihnești, să bei apă pentru a evita deshidratarea, să te speli frecvent pe mâini și să eviți contactul cu alții pentru a împiedica răspândirea virusului. Multă sănătate!

Comentarii

comentarii