Acasă Politica Înșurubarea lui Iohannis la Cotroceni

Înșurubarea lui Iohannis la Cotroceni

DISTRIBUIȚI

Acest an a început printr-un semnal cu totul și cu totul ciudat, transmis Parlamentului de la Cotroceni sub semnătura președintelui Klaus Iohannis. Conform acestuia, suntem obligați să luăm în calcul următorul scenariu: Klaus Iohannis se înșurubează la Cotroceni și nu-și mai părăsește poziția după cinci ani de mandat. Își prelungește mandatul. Prevalându-se în mod abuziv de articolul 83 din Constituție. Este posibil așa ceva?

Articolul 83 din Constituția României, la alineatul 3, se referă succint la durata mandatului prezidențial. Citez ad litteram: „Mandatul Președintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă”. Ceea ce presupune ca, printr-o lege organică, starea de război sau de catastrofă să fie constatată de către Parlament. Așa ceva nu s-a întâmplat. În schimb, la data de 7 martie 2023, fără a se pune problema vreunei legi organice, la solicitarea președintelui României, 252 de parlamentari au aprobat trimiterea de trupe MAPN și MAI în diverse teatre de operații din străinătate. Ei au răspuns astfel unei adrese, pe care președintele Klaus Iohannis i-a trimis-o în luna ianuarie a acestui an lui Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților. Prin respectiva adresă, președintele explica de ce este necesar ca militarii români să îndeplinească misiuni în afara granițelor statului.

Ne putem pune cu certitudine întrebarea dacă această cerere prezidențială, onorată de Parlament, echivalează cu o lege organică imperios impusă de Articolul 83 din Constituție, prin care să se constate că România se află în stare de război sau în stare de calamitate. Orice specialist în drept constituțional ar răspunde negativ la această întrebare. Nu avem o asemenea lege organică. În consecință, doar printr-un abuz președintele Klaus Iohannis și-ar putea depăși limita de cinci ani a celui de-al doilea mandat, prevalându-se de pretextul stării de război în care s-ar afla România.

Dezbaterea pe această temă este însă bine să fie declanșată, astfel încât lucrurile să fie lămurite din capul locului.

Comentarii

comentarii