Acasă Actualitate Intervenție în premieră la Timișoara. Unui pacient de 80 de ani i-a...

Intervenție în premieră la Timișoara. Unui pacient de 80 de ani i-a fost implantată o valvă cardiacă fără să i se oprească cordul!

3242
DISTRIBUIȚI
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Unui pacient de 80 de ani, cu multiple afecțiuni, i-a fost implantată o valvă, de doctorii de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara. Este pentru prima dată când această intervenție se face la spitalul din Timișoara. Astfel de proceduri au fost făcute și în alte Centre de Cardiologie din țară, la București, Tg Mureș, Iași, Cluj.

Doctorii i-au implantat pacientului de 80 de ani o Valvă Cardiacă Aortică Percutan (TAVI). Pacientul este diagnosticat cu stenoză valvulară aortică severă, boală coronariană trivasculară, și avea implantate mai multe stenturi. Pacientul avea și factori de risc: diabet zaharat tip II, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic vechi, hipertensiune arterială și adenom de prostată operat.

Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara i-au implantat pacientului o valvă cardiacă aortică pe calea arterei femurale, fără deschiderea toracelui și oprirea cordului.

O echipă de chirurgi cardiaci, medici anesteziști, cardiologi intervenționiști, echocardiografiști și personal medical special a efectuat procedura la Timișoara: prof. dr. Markus Linz (Germania, proctor oficial din partea firmei Edwards), prof. dr. Marian Gașpar, chirurg cardiovascular, conf. dr. Cristian Mornos, dr. Daniel Nica, dr. Mădălin Munteanu, dr. Ani Mornos și asistenta șefă Livia Gheta.

„Această procedură a fost introdusă în ultimii ani în arsenalul terapeutic cardiologic internațional și este indicată la pacienții în vârstă, cu risc crescut la o operație clasică, prin sternotomie și oprirea cordului, cu ajutorul pompei cord- plămân. Dorim ca această alternativă modernă și mai ușoară decât chirurgia directă să devină o posibilitate în Institutul nostru la cazurile dificile, fiind susținută de către conducerea Institutului”, a spus prof. dr. Marian Gașpar, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară.

Comentarii

comentarii