Acasă Actualitate Legea a fost călcată în picioare de comisia de disciplină a...

Legea a fost călcată în picioare de comisia de disciplină a RATT

673
DISTRIBUIȚI

Goia îşi umileşte foştii angajaţi

Ioan Goia, directorul tehnic al RATT a sfidat încă o dată legile. Jurist, de profesie Goia nu a acceptat ca doi dintre foştii săi angajaţi, chemeaţi aberant în faţa unei comisii de cercetare disciplinară, să se poată apăra. Şi să-şi spună obiecţiile într-un proces verbal. "Nimic din ceea ce ziceţi nu se va consemna în procesul verbal", ar fi zis Goia. Atenţionat de jurista RATT că oricine are dreptul să spună orice la rubrica obiecţii, Goia s-a făcut că nu aude. În faţa comisiei de cercetare disciplinară au ajuns marţi fostul şef al secţiei Tramvaie, Ioan Petre şi economista Irina Marcu. Aceştia au făcut parte din grupul celor 18 persoane influente din RATT date afară de Goia.

RATT a ajuns sub dictatură… 
Scandal fără sfârşit la RATT
RATT – vaca veşnic bună de muls…
RATT – alb şi negru
RATT – la un pas de faliment!
Cel care a fost pentru un timp scurt director general al RATT, lăsând datorii imense, a luat o decizie incredibilă în cazul celor doi. I-a chemat la comisia de disciplină pentru a-şi justifica absenţele nemotivate. Chiar dacă, niciunul dintre cei doi ei nu era oficial angajat al RATT… riscă acum să fie daţi din nou afară…

Ping-pong cu legile

Goia a vrut să păcălească Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş care în cazul celor doi angajaţi demişi i-a cerut să intre în legalitate până la sfârşitul lui iunie. Chiar dacă toate demiterile făcute de Goia au fost ilegale, conform legii, în cazul celor doi s-a încălcat grav şi contractul colectiv de muncă. Era vorba despre  faptul că în cazul unor restructurări care afectează doi soţi din regie, poate fi dat afară doar acela cu salariul cel mai mic, dar şi de faptul că un întreţinător de familie nu poate fi dat afară, decât poate în caz de forţă majoră. Acum fără să fi lucrat măcar o oră în RATT de la concedierile de la sfârşitul lui 2008 cei doi riscă să fie daţi încă o dată afară. Chiar dacă nimeni nu i-a reangajat vreodată. Un control făcut de Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş a cerut conducerii RATT să reangajeze de urgenţă trei dintre cei 18 oameni demişi. În caz de nerezolvare a problemei până pe 25 iunie 2009, RATT era pasibilă de o amendă între 3.000 şi 10.000 de lei. Goia se mişcă repede şi trimite celor trei persoane hârtii de anulare a deciziei de concediere. Rozina Lakauf este singura care şi este reangajată pe postul de pe care fusese concediată. În cazul celorlaţi doi situaţia i-a o întorsătură incredibilă. Goia îi chemă la lucru, dar refuză să le dea o fişă a postului sau măcar o legitimaţie de servici. Le explică că singura lor misiune este să semneze condica şi nu mai comentează nimic.

Reangajări fantomă, comisie de doi bani

"Decizia de anulare a concedierii am primit-o pe 6 iulie. Am cerut imediat să aflu care sunt efectele juridice ale acestei decizii. Am făcut cinci cereri către registratură, dar nu mi s-a răspuns niciodată. Cu greu domnul, Goia a acceptat să mă primească pe 14 iulie şi mi-a spus că a vrut să repare o greşeală şi pot să vin la lucru. Nu a vrut sub nicio formă să discute pe ce post eram reangajat şi ce anume trebuie să fac. Acum, la comisia de disciplină am aflat cu stupoare că sunt absent nemotivat de la începutul lui iulie. Şi că risc să fiu dat afară. Deşi niciodată nu am fost reangajat", spune Ioan Petre, fostul şef al secţiei Tramvaie.  Acsta i-a făcut o plângere penală lui Goia pentru abuz în serviciu şi vrea să-i mai facă una – pentru încălcarea dreptului elementar la apărare. "Am rugat-o pe jurista comisiei disciplinare să-mi consemneze obiecţiile. Goia a spus însă clar că nu se va consemna nimic din ceea ce spun. Jurista la atenţionat că legea trebuie respectată şi că am dreptul să-mi spun părerea. Nu s-a putut însă face nimic". Comisia de cercetare disciplinară a fost formată din Ioan Goia, director tehnic, adjunctul Rădulescu şi jurista Lucia Creţu. Directorul general interimar al RATT, Marcel Nicola a avut calitatea de invitat. Spre deosebire de Ioan Petre, fostul şef de la tramvaie, care s-a apărat singur în faţa comisiei economista Irina Marcu a ştiut ce o aşteaptă. Aşa că şi-a luat avocat cu ea. La finalul discuţiilor doamna Marcu, concediată de două ori ileagl a ieşit la fel de nelămurită precum a intrat. Cei doi riscă să fie acum daţi din  nou afară din RATT. Nimeni însă nu poate să spună ce posturi ar fi trebuit să ocupe cei doi, la data fictivei reangajări.

Vrea să fie şef şi pe hârtie?

Alte şase persoane au câştigat deja procesele cu RATT şi au fost reangajate. Aproape la fel de fictiv… Uii dintre ei au fost daţi afară după nicio lună pentru lipsă de activitate. Chiar dacă toată ziua erau puşi doar să semneze condica şi li se făcea instructaje de protecţie a muncii. Încă o dată, şeful din umbră al RATT, Ioan Goia a dat cu justiţia de pământ. Mai mulţi dintre cei care au dat în judecată regia pentru concediere abuzivă au primit un mesaj clar prin intermediari: "De atâtea ori îi dau afară până se plictisesc şi mă lasă în pace", ar fi zis Goia. Cel ce a câştigat la limita legii concursul pentru şefia RATT, Ioan Goia a renuţat temporar la funcţie, nu înainte ca general să-i devină un  apropiat. Marcel Nicola, actualul director general interimar al RATT este considerat un simplu pion. În maşinăria condusă cu mână de fier de Ioan Goia, sprijinit de oameni ingluenţi din Primăria Timişoara. Majoritatea hârtiilor importante din Regia Autonomă de Transport sunt semnate cu delegare de Ioan Goia. Nici de această dată Ioan Goia nu a putut fi contactat. Omul care a instaurat "dictatura" în RATT a refuzat de mai multe ori o discuţie cu Ziua de Vest pe tema extrem de multelor acuze care i se aduc din toate părţile. Goia nu este încă decis facă va candia la concursul oragnizat de primărie pentru funcţia de director la Regie. Concursul va avea loc în septembrie 2009. Poate doar vrea să se gândească sau poate este urmărit de amintiri nu prea plăcute. După ce a câştigat concursul de director la RATT, Goia a ajuns să fie cercetat penal  pentru fals şi uz de fals. Cazul este instrumentat la această oră de IPJ Timiş. Goia este cercetat penal şi pentru abuz în serviciu. Directorul tehnic nu s-a speriat însă niciodată de justiţie. El a făcut mai multe plângeri penale împotriva unor oameni din fosta conducere a regiei. Oameni daţi afară ilegal conform legii şi Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş.
 

Comentarii

comentarii