Acasă Actualitate Luminile Rotary se aprind pe 23 februarie, în România

Luminile Rotary se aprind pe 23 februarie, în România

397
DISTRIBUIȚI

“În data de 23 februarie, cu ocazia împlinirii a 105 ani de la înfiinţarea Rotary International şi a 25 de ani de luptă pentru combaterea poliomielitei, Cluburile Rotary din Districtul 2241 România şi Republica Moldova vor sărbători dubla aniversare într-un mod deosebit, prin iluminarea unor clădiri reprezentative”, a subliniat prof. univ. dr. Daniel Condurache, Guvernatorul Districtelor 2241 România şi Republica Moldova.

Scopul – eradicarea poliomelitei

Pentru aniversarea celor 105 ani de la naşterea ideii rotariene, cele 92 de cluburi din România şi Republica Moldova ale Districtului 2241 pregătesc evenimente prin iluminarea unor instituţii administrative, clădiri culturale şi instituţii de învăţământ. Acest mod de a celebra este conceput cu scopul de a promova principiile de bază ale organizaţiei Rotary International, luminile de pe clădiri simbolizând rolul pe care organizaţia îl are la nivel mondial pentru dezvoltarea comunităţilor, prin prisma importanţei campaniei împotriva poliomielitei, program desfăşurat de Rotary International din anul 1985. Până astăzi, Rotary International a contribuit cu peste 850 milioane de dolari pentru a imuniza împotriva poliomielitei mai mult de 2 miliarde de copii din 122 ţări ale lumii. Rotary încearcă să strângă 200 milioane de dolari, în contrapartida donaţiei de 350 milioane de dolari venită de la Fundaţia Bill & Melinda Gates, până acum strângându-se 100 milioane de dolari. În cadrul acestui program mondial, Rotary luptă alături de OMS, UNICEF şi  CDC (US Centers for Disease Control and Prevention), scopul final fiind acela al eradicării poliomielitei la nivel global până în anul 2012.
O altă importantă semnificaţie a datei de 23 februarie datează din anul 1905, când Paul Harris, considerat fondatorul Rotary, s-a întâlnit la Chicago cu prietenii săi,  Gustavus Loehr şi Silvester Schiele. În cadrul întâlnirii, care a reprezentat punctul de început al Rotary, cei trei au discutat despre experienţele lor şi despre planurile de viitor pentru întâlnirile clubului. Într-o perioadă scurtă de timp, principiile membrilor Rotary, de prietenie, probitate morală şi dorinţa de a servi mai presus decât propriile interese, şi-au găsit adepţi la nivel mondial. În 1910, Paul Harris devine primul preşedinte al Rotary International, de atunci criteriul “un preşedinte, un an” aplicându-se şi la nivelul rotarian cel mai înalt.

România – zonă de expansiune rotariană

Scopul iniţial al Rotary a fost acela de a fonda o organizaţie bazată pe ideea de prietenie, probitate morală şi profesionalism. Organizarea a fost deosebit de simplă, motiv pentru care se menţine şi în prezent, membrii clubului fiind aleşi pe criteriile calităţii morale si înaltelor standarde  etice în viaţa socială, de familie şi afaceri. La momentul actual, Rotary International numără 1,2 milioane de membri, organizaţi în peste 33.000 de cluburi din aproximativ 200 de ţări. Pe lângă numeroasele proiecte umanitare pe care le-a iniţat de-a lungul timpului, fundaţa Rotary International este recunoscută pentru programele sale educaţionale şi artistice, precum şi prin faptul că membrii săi activează pentru dezvoltarea comunităţilor aflate în dificultate.
La nivel districtual, organizaţia Rotary International este reprezentată în Estul Europei de District 2241 România Republica Moldova. Acesta este alcătuit din 92 de cluburi – cu peste 2.700 de membri – care îşi au sediul în majoritatea oraşelor mari din cele două ţări pe care le reprezintă. 
Istoria Rotary în România începe în primăvara anului 1929 când, la Bucureşti, a luat fiinţă primul Club Rotary din România, din initiativa lui Christian Penescu-Kertsch, cel dintâi preşedinte. Cu nouă cluburi, în anul 1936 se creează Districtul românesc, care primeşte numărul 84.
În anul 1992, cu sprijinul rotarienilor francezi, se reînfiinţează Clubul Rotary Bucureşti. La 1 iulie 1996, România este definită de Rotary International drept „zonă de expansiune rotariană”, împreună cu Republica Moldova pentru ca, în mai puţin de trei ani, numărul cluburilor să ajungă la 30. Se înregistrează şi două premiere absolute: primul Club Rotary la Chişinău şi cel de-al doilea club de gen într-un oraş românesc, în capitală înfiinţându-se Clubul Rotary Bucureşti – Continental.

Comentarii

comentarii