Acasă Actualitate Luna lui Cuptor

Luna lui Cuptor

DISTRIBUIȚI

Potrivit calendarului popular, luna iulie ar trebui să fie cea mai călduroasă de peste an, fapt care îi atrage şi numele de lună a lui Cuptor.

Agricultorii profită de vremea bună din prima săptămână pentru muncile câmpului, cea mai importată fiind secerişul grâului, dar şi al altor păioase. Se munceşte din zori până în noapte.

Cea de-a doua săptămână a lunii lui Cuptor este dedicată “Panteliilor”, surori aprige ale Sfântului Ilie (www.artatraditionala.ro), acum are loc şi tradiţionalul Târg de Fete de pe Muntele Găina.

Săptămâna a treia este patronată de sărbătoarea Sfântului Ilie (22 iulie), cel care leagă şi dezleagă ploile, tună, fulgeră şi trăsneşte dracii ascunşi pe pământ, plesnindu-i cu biciul lui de foc.

Ultima săptămână a lunii iulie se încheie cu sărbătoarea Ursul Mare (31 iulie), dedicată constelaţiei Ursa Mare, care indică miezul nopţii. Ursa Mare este formată din patru stele aşezate în trapez, care alcătuiesc corpul, iar stelele în linie dreaptă formează gâtul şi capul ursului.

Nici în acest an, luna lui Cuptor nu se dezminte, pentru vestul ţării aduce în primele două zile temperaturi din zona caniculei, cu 35-36 de grade Clesius la umbră. Urmează o perioadă cu temperaturi ceva mai scăzute, cuprinse între 28-32 de grade Celsius, până în data de 12 iulie, după care temperaturile urcă brusc spre 35 de grade Celsius, în jurul datei de 14 iulie, care nu durează decât o zi-două. AccuWeather prognozează temperaturi mai domoale în cea de-a doua parte a lunii iulie, când mercurul nu ar mai urca mai mult de 32 de grade Celsius.

Dar schimbările climatice dramatice din ultimii ani ne-au pus pe gânduri şi nu putem şti niciodată cu exactitate ce fronturi atmosferice pot apărea…din senin.

Comentarii

comentarii