Acasă Actualitate Luna verde, la UVT

Luna verde, la UVT

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara organizează, în perioada 6 mai – 5 iunie 2023, cea de-a doua ediție a programului „Luna Verde la UVT”, eveniment care reunește conferințe, dezbateri și ateliere de lucru pe tema dezvoltării durabile și a protecției mediului. Evenimentul este organizat de Institutul de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) prin Centrul de Transfer Tehnologic și Inovare CTT-UVT, cu sprijinul tuturor facultăților și departamentelor Universității de Vest din Timișoara.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Evenimentul „Luna Verde la UVT”, care este la a doua ediție, completează istoricul celor șase ediții ale „Săptămânii Verzi la UVT”, un proiect care a debutat în 2016, la scurt timp după adoptarea obiectivelor de dezvoltare durabilă de către Organizația Națiunilor Unite (2015). Programul Lunii Verzi la UVT nu înseamnă doar promovarea mișcării libere, protecția diversității naturale, antreprenoriat în tehnologii verzi, ori dezvoltarea sustenabilității și ecologiei, ci presupune mai ales multe sesiuni de comunicare și schimb de experiență care susțin educația pentru protejarea ecosistemului în care ne aflăm. Programul promovează intensiv educația în sprijinul ecosistemului verde, o dimensiune tot mai importantă a existenței în comunitate pentru noile generații de studenți.”

Ediția din 2023 a „Lunii Verzi la UVT” reunește peste douăzeci de evenimente dedicate conștientizării problematicii dezvoltării durabile și acțiunilor concrete pentru protecția mediului. Începând din 23 martie și până la debutul Lunii Verzi – în data de 6 mai – peste 320 de persoane au participat la cele 5 preevenimente dedicate educației și inovării pentru dezvoltare durabilă. Ulterior, de la începutul Lunii Verzi și până în prezent, alte 330 de persoane au participat la cele 9 evenimente adresate sustenabilității care au avut deja loc. Până în data de 5 iunie, Ziua Internațională a Mediului, alte 700 de persoane sunt așteptate să participe la noi evenimente.

Astfel, cei peste 1350 de participanți la activitățile Lunii Verzi la UVT devin ambasadori ai cunoașterii în materie de dezvoltare durabilă, o cultură specifică, dedicată ecosistemului verde, pe care o pot propaga în comunitățile lor. Evenimentele sunt racordate la strategia de sustenabilitate și inovare a Universității de Vest din Timișoara, ca parte din misiunea de transfer de know-how și creștere a acceptanței societale pentru acțiunile de dezvoltare durabilă.

Luna Verde la UVT – Programul activităților și evenimentelor defășurate

Preevenimente:

1.UNITA Green Mobilities Ideathon & Hackathon – organizate în perioada 23-30 martie 2023 (ideathon) și 28-29 aprilie 2023 (hackathon), cu participarea a peste 60 de studenți UNITA – Universitas Montium. Ideathonul a facilitat procesul creativ și de ideație privind mobilitatea sustenabilă, iar hackathonul a oferit celor 13 echipe de studenți premisele pentru a dezvolta un produs digital inovativ care răspunde temei „Promovarea ciclismului ca mijloc de transport zilnic”. 2 dintre echipele UVT au ocupat poziții fruntașe, situându-se pe locul 1, respectiv 3 în clasamentul realizat la nivelul celor 6 universități membre ale alianței. Detalii pe website-ul UNITA.

2.Tururi ghidate în Grădina Urbană UVT – organizate în perioada 24-28 aprilie 2023. Studenții UVT dornici să devină ghizi ai Grădinii Urbane au participat la un training, apoi au devenit ghizi pentru cei peste 175 de elevi din clasele primare ale Liceului Teoretic „Grigore Moisil” și Colegiului Național Bănățean din Timișoara, care au dorit să exploreze rolul și importanța grădinilor în mediul urban, precum și aspecte concrete de replicabilitate. Elevii au primit informațiile și îndrumarea pentru a crea grădini urbane în spațiile nefolosite din proximitatea casei sau școlii.

  1. Preeveniment UVT Liberty Marathon– Școala alergării ca formă de educație pentru mobilitate sustenabilă – evenimentul a avut loc în 28 aprilie 2023 cu participarea a 30 de elevi și profesori de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” din Timișoara. Cu această ocazie, echipa Clubului Sportiv Universitar CSU-UVT a transmis elevilor un mesaj important privind alergarea și rolul său pentru menținerea sănătății și calității vieții, alături de impactul pozitiv asupra mediului înconjurător. Apoi elevii au alergat proba adecvată vârstei lor, pentru a aplica noțiunile primite cu ocazia modulului „Școala alergării”.
  2. Start-Ups Beyond Borders – The Green Tech Edition, organizat în 3 mai 2023, în parteneriat cu Societatea Antreprenorială Studențească SAS-UVT, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră și Asociația Timișoara Startups. 25 de participanți au explorat împreună cu Phillipp Scheler, CMO și co-fondator al companiei Ecoro, teme legate de parcursul profesional al unui antreprenor și particularitățile de scalabilitate ale afacerilor din domeniul tehnologiilor verzi.
  3. Educație ecologică în Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, organizat în 4 mai 2023, în parteneriat cu Departamentul de Științe ale Educației din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie și Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș. 30 de studenți au fost informați privind colectarea selectivă a deșeurilor și reducerea utilizării ambalajelor. Ulterior au dezbătut cu privire la forma optima de integrare a elementelor de educație ecologică în activitățile studenților la Științele Educației, cu accent asupra învățământului primar și preșcolar.

Acțiunile din cadrul „Lunii Verzi la UVT” desfășurate:

  1. Școala intensivă privind Inovarea & Antreprenoriatul în Economia Albastră Europeană– organizată la Timișoara în perioada 8-12 mai 2023, cu participarea a 30 de persoane, dintre care 17 studenți din Alianța Universitară UNITA – Universitas Montium. Activitățile au presupus atât elemente introductive privind conceptul și modelele de economie albastră, precum și sesiuni aplicative și aprofundate dedicate acceptanței sociale și societale a inovațiilor în economie albastră, cadrul de reglementare și politici publice în domeniu, impactul de mediu al economiei albastre, inițiative antreprenoriale și inovarea deschisă pentru generarea de soluții bazate pe natură. Au fost aduce contribuții la acest eveniment de către Facultatea de Drept, Facultatea de Sociologie și Psihologie, Institutul de Cercetări Avansate de Mediu, Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, Facultatea de Fizică, precum și partenerii din cadrul Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, prin EIT Climate KIC Hub.
  2. Sustainable water consumption & Water reuse solutions for urban households and citizens– eveniment organizat în 9 mai 2023 în parteneriat cu Fundația Aquatim, ca sincronizare între proiectul UVT Erasmus+ Blended Intensive Learning Programme „Innovation and Entrepreneurship in the European Blue Economy” și proiectul Fundației Aquatim „Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei”. Cei 20 de studenți și cercetători români și străini au contribuit la conturarea unei oferte de activități de mediere culturală și educaționale destinate cetățenilor Timișoarei, de toate vârstele. Oferta de activități propusă de studenții și cercetătorii UVT și UNITA a inclus și proiecte concrete, între care amintim „Avanpost Aquapic”, „Miniatura stației de tratare a apei”, modelată 3D și prototipată pe durata școlii intensive UVT pe tema economiei albastre, „Laborator viu – cum arată consumul casnic de apă” sau „Escape room – devino sustenabil, consumă eficient apa”.
  3. Activitate fizică pe muzică în Grădina Urbană UVT – organizată în 9 mai 2023. Am primit cu bucurie vizita a 25 de copii de la Liceul Teoretic „David Voniga” din Giroc. Clasa a avut parte de un tur ghidat în Grădina Urbană UVT, ocazie cu care au explorat beneficiile grădinilor. Ulterior, Facultatea de Educație Fizică și Sport, reprezentată de d-na lect. univ. dr. Cerasela Domokos, a coordonat un moment de activitate fizică, pe acorduri muzicale, pentru stimularea ritmicității și motricității. Beneficiile pentru sănătate prin timp petrecut în natură și sport au fost pe deplin resimțite de copii.
  4. Urbanistul verde – Dendrocronologie și schimbări climatice – eveniment pilot organizat de Departamentul de Geografie al Facultății de Chimie, Biologie și Geografie. Au fost prezentate elemente de planificare și organizare a spațiilor verzi, precum și activități practice de recunoaștere a speciilor de arbori cu ajutorul aplicațiilor mobile și analiza inelelor anuale de creștere ale arborilor pe baza probelor anterior colectate.
  5. Motricitate și educație fizică – eveniment organizat în 10.05.2023. Echipa Facultății de Educație Fizică și Sport a vizitat astăzi Grădinița Franz Lukas din Timișoara. Cu ocazia Săptămânii Altfel, 50 de copii au avut ocazia să descopere elemente de motricitate, educație fizică, gimnastică și karate de la campionii olimpici și europeni din echipa UVT: Simona Amânar, Bogdan Hritcu și Denisa Bălănean. Evenimentul face parte din Luna Verde UVT și din seria de evenimente educaționale oferite de UVT Liberty Marathon.
  6. Educație ecologică în Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor,organizat în 10 mai 2023, în parteneriat cu Departamentul de Management din cadrul Facultății de Economie și de Administrare a Afacerilor și Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș. 30 de studenți au fost informați privind colectarea selectivă a deșeurilor și reducerea utilizării ambalajelor. Ulterior au dezbătut cu privire la forma optima de integrare a elementelor de educație ecologică în activitățile specifice managementului agențiilor de turism.
  7. Informații, dovezi și decizii (mai bune) în conservarea biodiversității –eveniment organizat în 11 mai 2023. Studenții biologi și biochimiști, cadre didactice și cercetători, alumni biologi s-au bucurat de prezența Senior Research Associate PhD Silviu PETROVAN, de la Universitatea din Cambridge. Cu naturalețe și disponibilitate, invitatul a răspuns numeroaselor întrebări generate de multiplele fațete ale conservării biodiversității. Conferința a fost organizată de Facultatea de Chimie, Biologie, Geografie, și Departamentul de cercetare științifică Chimie-Biologie din cadrul ICAM.
  8. Poluarea și schimbările climatice – prezent și viitor – eveniment organizat în 12 mai 2023 de Facultatea de Fizică UVT și Societatea Română de Fizică. Evenimentul a avut ca scop principal informarea/conștientizarea publicului larg, în special a tinerilor, cu privire la pericolele globale produse de schimbările climatice. În cadrul evenimentului au fost dezbătute cu elevii Liceului Tehnologic Azur din Timișoara aspecte privind factorii care influențează schimbările climatice, evaluarea impactului asupra mediului, respectiv noile tehnologii pentru reciclarea materialelor și impactul lor în menținerea unei planete sănătoase.
  9. Circular economy – recycling used cooking oil – eveniment organizat în 12 mai 2023 în parteneriat cu OilRight, care o oferit o perspectivă privind impactul de mediu al uleiurilor alimentare uzate eliminate necorespunzător, apoi a ilustrat un model funcțional de economie circulară și a demonstrat impactul social al economiei circulare, pornind de la propriul exemplu al atelierului de lumânări parfumate din Timișoara, lumânări create cu reciclarea uleiurilor alimentare uzate colectate de la cetățeni.

 

Viitoarele activități și evenimente prevăzute în cadrul „Lunii Verzi la UVT” prevăd:

  1. Mind your own business– Go GREEN! – eveniment organizat în 19-20 mai 2023 de Departamentul de Management al FEAA UVT. Evenimentul se adresează studenților din cadrul UVT, fiind organizat sub forma unui workshop interactiv în care aceștia vor lucra în echipe pentru a identifica și dezvolta o idee de afacere ,,verde”. Rezervarea locului se poate face completând, până joi, 18 mai, ora 16.00, acest formular. Detalii suplimentare: roxana.bucurean@e-uvt.ro, verde@e-uvt.ro.
  2. Dezvoltarea comunicării și muncii în echipă prin activități sportive– eveniment organizat în 23 mai 2023. Parteneriatul cu Liceul Teoretic „Grigore Moisil” continuă, oferind unei noi clase de elevi acces la tur ghidat în Grădina Urbană UVT și training de dezvoltare a competențelor de comunicare și muncă în echipă prin activități sportive, cu îndrumarea lect. univ. dr. Cerasela Domokos, din echipa FEFS UVT. Detalii suplimentare și/sau confirmarea înscrierii: cerasela.domokos@e-uvt.ro, verde@e-uvt.ro.
  3. Sesiunile „Urbanistul verde”– organizate de Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie. „Urbanistul verde” aduce în prim plan subiecte precum dendrocronologia și schimbările climatice, ocazie cu care abordează pragmatic, și bine fundamentat teoretic, următoarele teme:
  4. Planificarea și organizarea spațiilor verzi;
  5. Recunoașterea speciilor de arbori cu ajutorul aplicațiilor mobile;
  6. Prelevarea de probe în vederea analizei inelelor anuale de creștere.

„Urbanistul verde” va avea loc în 24.05.2023 în Parcul „Carmen Sylva”, respectiv în 31.05.2023 în Parcul „Constantin Diaconovici Loga”. Fiecare eveniment începe de la ora 09.00, are o durată de circa 60-90 minute și poate acomoda 80-100 participanți. Vă invităm să înscrieți elevii claselor de gimnaziu și liceu la aceste evenimente care le oferă ocazia de a înțelege concret impactul acțiunilor de zi cu zi asupra schimbărilor climatice. Detalii suplimentare și/sau confirmarea înscrierii: fabian.timofte@e-uvt.ro, verde@e-uvt.ro.

  1. Vizită de deponeul de deșeuri Ghizela – 25 de studenți pot vizita deponeul de deșeuri Ghizela, pentru a aprofunda elementele de educație ecologică livrate de Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș. Vizita va avea loc în 25 mai 2023, cu plecare din fața Universității de Vest din Timișoara. Detalii suplimentare și/sau confirmarea înscrierii: andreia.schneider@e-uvt.ro, verde@e-uvt.ro.
  2. Bune practici de economie circulară în cadrul grupului Vrancart S.A. – eveniment organizat în 26 mai 2023 de FEAA UVT, Centrul de sustenabilitate Green UVT, UNITA Circular Economy Research & Innovation Hub și Eco Club Timșoara, împreună cu grupul Vrancart SA. Gândit ca workshop inedit, evenimentul vizează familiarizarea comunităţii UVT şi a publicului larg cu iniţiativele existente în economia circulară la nivelul regiunii noastre. Prin intermediul discuţiei cu reprezentanţii Vrancart şi prin vizitarea expoziţiei interactive cu produse fabricate exclusiv în România de către companie, participanţii vor avea ocazia să înţeleagă mai bine cum funcţionează un model de business centrat pe principiile economiei circulare și, în același timp, să vadă potențialul real al unor astfel de inițiative. Detalii suplimentare și/sau confirmarea înscrierii: andreia.schneider@e-uvt.ro, verde@e-uvt.ro.
  3. Campionatul Național Universitar de Volei Masculin– organizat în 27-28 mai 2023, de FEFS și CSU UVT, în Sala de Sport Oituz și Sala Facultății de Educație Fizică și Sport. Opt echipe universitare vor concura la Timișoara pentru titlul de campioana universitară a României la volei masculin. În prima zi vor avea loc meciurile din faza grupelor, urmând ca în ziua a doua să fie disputate finalele.
  4. Handbal ca la carte, ediția a II-a – eveniment organizat în 1 iunie 2023, de profesorii șu studenții FEFS și CSU UVT. Turneul de minihandbal feminin destinat echipelor de fete născute în 2012 și mai mici, se va organiza pe terenul de sport UVT, cu participarea a peste 200 copii. De asemenea, va avea loc și o activitate metodică, coordonată de lector conf. univ. dr. Eugen Bota, destinată antrenorilor și profesorilor de educație fizică și sport.
  5. Atelier vesel de reciclare creativă– organizat în 1 iunie 2023, cu scopul realizării de obiecte decorative din materiale reciclabile, precum: ghivece din peturi, suporturi de creioane din tuburi de carton, pușculițe din sticle de plastic, jucării cu cap de iarbă, rame de fotografi din bețișoare de la înghețată. Detalii suplimentare și/sau confirmarea înscrierii, în limita a 15 locuri disponibile: mihaela.lovaszi@e-uvt.ro, verde@e-uvt.ro.
  6. Poster session „Responsible consumption and production”– organizat în 8 iunie 2023 pentru prezentarea lucrărilor practice realizate de studenții la disciplina complementară care formează competențe transversale „Entrepreneurship Skills – practical applications”, cu îndrumarea conf. univ. dr. Mădălina Erașcu, Facultatea de Matematică și Informatică, Departament Computer Science.

Comentarii

comentarii