Acas─â Politica Magicianul timpului

Magicianul timpului

1365
DISTRIBUIȚI

Ce bine! Ast─âzi nu m─â mai simt obligat ╚Öi nici nu pot s─â scriu din nou despre simulacrul electoral. A╚Öa c─â m─â voi referi exclusiv la un om care sfin╚Ťe╚Öte locul. Un magician al timpului. Un specialist dedicat s─ân─ât─â╚Ťii spirituale ╚Öi fizice a oamenilor. Care a ╚Ötiut s─â fac─â ╚Öi s─â exploateze leg─âtura dintre delfinii de lupt─â ╚Öi copiii cu nevoi speciale. Unul dintre ucenicii celebrului explorator Jacques-Yves Cousteau ╚Öi al psihologului american Philip Zimbardo, profesor emerit la Stanford. Magicianul meu, care poate deveni ╚Öi al vostru, s-a n─âscut ╚Öi tr─âie╚Öte ├«n ╚Üara Secuilor. Se nume╚Öte Szabo Jeno. ╚śi face minuni.

Acest compatriot de-al nostru secui, dup─â ce a ucenicit pe l├óng─â Cousteau ╚Öi a aflat totul despre delfinii de lupt─â antrena╚Ťi ├«ntr-una dintre unit─â╚Ťile militare ale fostei Uniuni Sovietice, a creat la Dalnic, ├«n v├órful unui deal din Secuime, un centru de cercet─âri subacvatice, amplasat l├óng─â un lac artificial proiectat ╚Öi f─âcut de el. Acolo, cu ani ├«n urm─â, a ├«nfiin╚Ťat ├«ntre altele o ÔÇ×╚ścoal─â subacvatic─âÔÇŁ pentru surdo-mu╚Ťi, rezultat al studiului pe care l-a efectuat asupra comunic─ârii dintre oameni ╚Öi delfini prin intermediul sunetelor subacvatice.

Szabo Jeno, c─âruia eu ├«i spun ast─âzi magician al timpului, studiind interac╚Ťiunea dintre om ╚Öi delfin, aplic├ónd perspectivele timpului elaborate de Philip Zimbardo asupra terapiei cu unde sonore ├«n mediul acvatic, a ├«nv─â╚Ťat o serie de proceduri de accelerare a neuroplasticit─â╚Ťii creierului pentru a experimenta ceea ce el denume╚Öte ÔÇ×tr─âirea timpului de calitateÔÇŁ. Metoda pe care o aplic─â utilizeaz─â un sistem subacvatic de stimulare dual─â, bazat─â pe conductivitatea sunetelor pe calea osoas─â ╚Öi pe cale aerian─â.

Poate par greu de ├«n╚Ťeles propozi╚Ťiile de mai sus. S─â fac o expunere mai concret─â. Acest Szabo Jeno, dup─â ce a ucenicit pe l├óng─â celebrul Cousteau, paricip├ónd ├«mpreun─â cu acesta la faimoasa expedi╚Ťie din bazinul hodrografic al Dun─ârii ├«ntre 1991 ╚Öi 1992, dup─â ce, ├«mpreun─â cu prietenii s─â de la Discovery a descoperit ├«n ad├óncurile M─ârii Negre ruinele foarte bine p─âstrate ale ora╚Öului pierdut Callatis, s-a dedicat terapiilor pentru copii cu nevoi speciale. A descoperit un procedeu unic ├«n lume, pe care l-a aplicat cu succes ├«n v├órful dealului de la Dalnic, prin care a tratat sub ap─â copiii surdo-mu╚Ťi. Prin audi╚Ťii subacvatice. Prin intermediul audi╚Ťiilor subacvatice, ace╚Ötia au reu╚Öit s─â deslu╚Öeasc─â ╚Öi s─â articuleze pentru prima dat─â cuvinte. Tot acolo, la Dalnic, a ├«nfiin╚Ťat centrul de cercet─âri subacvatice al Jude╚Ťului Covasna, unde organizeaz─â numeroase activit─â╚Ťi interactive neconven╚Ťionale. Activit─â╚Ťi terapeutice combinate, ├«n beneficiul copiiilor cu deficien╚Ťe precum tulbur─âri de spectru autist, sindrom Down, deficien╚Ťe senzoriale ╚Öi fizice, dificult─â╚Ťi de cunoa╚Ötere ╚Öi ├«nv─â╚Ťare. Sesiunile sale de terapie au cuprins o ├«mbinare a terapiei asistat─â de animale, folosind pe╚Öti coy ╚Öi cara╚Öi aurii, cu meloterapie, adic─â terapie prin muzic─â ╚Öi elemente de hidroterapie. Rezultatul a fost o ├«mbun─ât─â╚Ťire a calit─â╚Ťii vie╚Ťii ╚Öi dezvoltarea abilit─â╚Ťilor de comunicare ╚Öi rela╚Ťionare a unor copii cu deficien╚Ťe.

╚śi la cap─âtul acestor experien╚Ťe a descoperit ceva fabulos. C─â nu numai copiii pot beneficia de asemenea procedee terapeutice, ci ╚Öi p─ârin╚Ťii acestora. A observat un lucru c├ót se poate de adev─ârat pe m─âsura dezvolt─ârii civiliza╚Ťiei, timpul dedicat de p─ârin╚Ťi copiilor e tot mai redus. ╚śi, ca atare, devine din ce ├«n ce mai pre╚Ťios. Cum ar putea fi c├ót mai bine valorificat? ╚śi astfel a ajuns s─â cunoasc─â a╚Öa-numitul procedeu TUSMA, pus la punct de faimosul psiholog de la Stanford, Philip Zimbardo. Cu efecte asupra puterii timpului. Pe scurt, felul ├«n care ne raport─âm la timp ÔÇô trecut, prezent ╚Öi viitor ÔÇô ne influen╚Ťez─â munca, rela╚Ťiile, raporturile cu proprii copii ╚Öi felul ├«n care ac╚Ťion─âm. ╚śi iat─â cum Szabo Jeno urmeaz─â s─â lanseze la ├«nceputul lunii decembrie la Cluj un nou proiect intitulat ÔÇ×Timp ╚Öi calitateÔÇŁ, prin care va veni ├«n sprijinul adul╚Ťilor, ├«n baza extrapol─ârii cuno╚Ötin╚Ťelor legate de comportamentul delfinilor de lupt─â ╚Öi modul ├«n care cuno╚Ötin╚Ťele acumulate pot contribui la amelioarea situa╚Ťiei copiilor cu nevoi speciale.

Se ├«nt├ómpl─â rar ca printre noi s─â existe oameni care, ├«ntr-un timp relativ scurt, s─â fac─â at├ót de multe lucruri pentru semenii lor. Iar Szabo Jeno este unul dintre ace╚Ötia. Un om care a sfin╚Ťit ╚Öi sfin╚Ťe╚Öte locul. ╚śi care ╚Öi-a ├«nceput aceast─â carier─â simplu, ca profesor de diving. Dup─â care aparent totul a curs firesc ├«n via╚Ťa lui. ╚śi nu va recunoa╚Öte niciodat─â c─â extraordinarele rezultate pe care le ob╚Ťine, din p─âcate mai cunoscute ├«n afara Rom├óniei dec├ót ├«n Rom├ónia, au venit prin multe sacrificii, prin multe str─âdanii ╚Öi printr-o uria╚Ö─â munc─â.

Comentarii

comentarii