Acasă Actualitate Marilen Pirtea vrea să vadă în bugetul Timișoarei un proiect de „CityCard”...

Marilen Pirtea vrea să vadă în bugetul Timișoarei un proiect de „CityCard” pentru transport, HoReCa și sectorul cultural, pe modelul celor din fostele capitale europene ale culturii

DISTRIBUIȚI

Marilen Pirtea, rector al Universității de Vest din Timișoara și deputat PNL de Timiș, se întreabă: „Va cuprinde bugetul Timișoarei pe 2022 și un proiect CityCardTM?”. Acesta vine și cu o propunere: preluarea modelului implementat fie la Plovdiv, fie la Matera, foste capitale europene ale culturii. Concret, deputatul dorește implementarea unui sistem integrat de acces pentru transport, HoReCa și sectorul cultural.

„Este ultimul an în care mai avem timp pentru a integra accesul digital la  serviciile de transport și la infrastructura culturală și HoReCa, înainte de anul Capitalei Europene a Culturii. (…) Orașul bulgar Plovdiv, alături de Matera (Italia), au fost cele două capitalele ale culturii în 2019. Plovdivul și-a implementat un instrument eficient pentru suportul turiștilor, respectiv un CityCard prin care a fost integrat atât ticketing-ul de transport public, cât și facilitatea accesului la mai multe obiective culturale și HoReCa. Nici Matera nu a ratat implementarea acestui instrument de marketing turistic, pregătind din timp CityCardul de oraș cultural-turistic”, arată Marilen Pirtea.

Deputatul liberal dorește ca acest instrument să fie realizat de Primăria Timișoara, însă asta ar însemna în primul rând că trebuie cuprins în bugetul pe acest. Proiectul de buget ar trebui, de altfel, să fie publicat cât de curând. Acesta propune o colaborare între specialiștii din primărie, cei din STPT, asociațiile din HoReCa și mediul universitar.

„Este de așteptat ca executivul Primăriei Timișoara să publice în aceste zile proiectul de buget pentru 2022. Este perioada în care se va lucra intens la cele mai importante proiecte timișorene, prin care orașul va fi pregătit pentru anul Capitalei Europene a Culturii, 2023. Între multe priorități costisitoare, Primăria și Consiliul Local Timișoara merită să includă și un proiect de digitalizare și generalizare a unui produs cultural-turistic de tip CityCardTM, în care să fie inclus atât accesul la transportul public, cât și accesul gratuit sau cu tarife reduse la spectacole sau cinematografe, la muzee sau galerii, inclusiv prin servicii de ghizi culturali, dar și la rețeaua HoReCa, adică la toate atracțiile importante pentru turismul cultural, prin care Timișoara va ajunge o destinație europeană anul viitor”, argumentează deputatul liberal.

„Acum este momentul să alocăm un buget public pentru implementarea unei soluții de tip CityCardTM, pentru care se găsesc modele de aplicații deja funcționale și în România, dar și în multe dintre orașele europene cu trafic turistic ridicat. Soluția se poate implementa, la limită, chiar înainte de finalul acestui an, cu condiția mobilizării și organizării unei echipe de proiect interdisciplinare, cu specialiști din Primăria Timișoara, societatea locală de transport, reprezentanți ai rețelei culturale timișorene, ai asociațiilor HoReCa și, nu în ultimul rând, cu specialiști din centrul universitar timișorean”, conchide deputatul PNL.

Comentarii

comentarii