Acasă Economic Mauro Maria Angelini este noul preşedinte Confindustria România

Mauro Maria Angelini este noul preşedinte Confindustria România

DISTRIBUIȚI

Joi, 28 iunie, la hotel Marriott din Bucureşti a avut loc Adunarea Generală Confindustria România, desfăşurată sub motto-ul „Il cuore e la forza dell’imprenditoria italiana in Romania”. Ca în fiecare an, evenimentul s-a desfăşurat în două secţiuni, partea privată, destinată asociaţilor şi partea publică, la care au participat reprezentanţi ai asociaţilor Confindustria România, autorităţi romane şi italiene, reprezentanţi ai instituţiilor româneşti şi internaţionale şi parteneri ai Confindustria România. 

Lucrările Adunării Generale au fost deschise de discursul lui Luca Serena, past President Confindustria România, care a salutat întreaga adunare şi a prezentat un bilanţ al întregii sale activităţi în cadrul patronatului. A urmat votarea pentru alegerea noului preşedinte şi al consiliului, în urma căreia Mauro Maria Angelini a fost ales în unanimitate preşedinte Confindustria România. Mauro Maria Angelini este managerul firmei Martelli Europe.

În cadrul secţiunii publice, noul preşedinte, Mauro Maria Angelini a expus în cadrul discursului său principalele linii ale viitorului său program. Astfel, el a vorbit despre modelul antreprenorial italian în diversele sale forme, supranumit şi „modelul adriatic”. Este vorba despre întreprinderi care se internaţionalizează şi încep să lucreze “în grup” (cluster), un model care a avut un deosebit succes în România. În prezent, datele vorbesc de la sine. Astfel, pe baza datelor de la începutul anului 2012, numărul societăţilor cu capital italian din România era de 31.443, cu un capital investit de circa 1,25 miliarde de euro, Italia confirmându-se ca a doua putere în schimbul comercial cu România, cu o valoare a exporturilor italiene de 6,044 miliarde de euro şi contribuind cu circa 4% la formarea PIB-ului naţional românesc. 
Mauro Maria Angelini a afirmat că multe societăţi italiene de producţie s-au dezvoltat în România, datorită schimbului de experienţe. Unele, “meşteşugăreşti” în modul de lucru sau în modul de a acţiona, s-au restructurat în mod semnificativ. Întâlnirea dintre birocraţia internă a fostelor societăţi de stat cu mentalitatea italiană de producţie a generat un model nou de administrare, ordonat şi eficient. S-a înregistrat o schimbare, astfel încât, nu rareori, firmele italiene internaţionalizate în România sunt astăzi foarte bine organizate, adevărate exemple de excelenţă în gestionarea proceselor din cadrul firmei. În fond, noile pieţe şi noile tehnologii permit societăţilor să iniţieze noi organizaţii de producţie, dându-le acestora posibilitatea de a alege între a se “închide” în ele, în încercarea de a nu schimba nimic, sau de a fi receptive faţă de aceste noi experienţe, aşa cum adesea procedează italienii, în special dacă vorbim despre IMM-uri dinamice.
Unul dintre obiectivele Confindustriei România pentru următorii ani, anunţat de noul preşedinte, este acela de a analiza problemele birocratice şi de a prezenta propuneri concrete la masa dialogului social care să meargă în direcţia simplificării birocraţiei. În ceea ce priveşte IMM-urile, unul dintre obiective îl reprezintă propunerea unei legi similare cu cea care reglementează în Italia sectorul reţelelor între întreprinderi, astfel încât societăţile să se poată asocia pentru scopuri comune sau pentru realizarea de proiecte macro pe care în alte condiţii nu le-ar aborda singuri. Este vorba despre o temă crucială chiar şi pentru societăţile care operează sub formă de grup (cluster). Foarte strategică şi relevantă pentru această temă va fi atât oportunitatea de a putea implementa în România conceptul de “Reţele de întreprinderi”, cât şi colaborarea cu sectorul bancar. Adresându-se autorităţilor prezente, noul preşedinte a cerut explicit Guvernului României să intervină asupra justiţiei, care trebuie să acţioneze în baza unui cadru normativ stabil şi care trebuie să devină flexibilă în ceea ce priveşte controversele comerciale şi recuperarea creditelor. 
Între partea privată a adunării şi cea publică, o delegaţie alcătuită din preşedintele Mauro Maria Angelini, membrii ai conducerii Confindustria România şi secretarul general Unioncamera, Claudio Gagliardi, au mers la sediul Confindustria România pentru a analiza punctele cheie ale viitorului Acord de Colaborare care va fi semnat şi oficializat la sfârşitul lunii iulie între Confindustria România şi Unioncamere.
La finalul evenimentului, Gianni Pitella, vicepreşedinte al Parlamentului European, a ţinut să adreseze un călduros salut comunităţii italiene de afaceri din România şi a precizat că în acest moment de criză economică este important ca o instituţie politică reprezentativă, precum Parlamentul European, să demonstreze lumii atenţia către societăţi, deoarece este importantă recunoaşterea rolului esenţial al firmelor, ca motor al dezvoltării şi ca protagoniste ale economiei reale şi aşezarea lor în centrul politicii de creştere.

Comentarii

comentarii