Acasă Actualitate Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, la Timişoara: “România nu va...

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, la Timişoara: “România nu va mai fi frontiera de Răsărit a Vestului”

DISTRIBUIȚI

În prezenţa unui public numeros, sâmbătă, 9 decembrie, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi-a lansat, la Timişoara, volumul “Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Proiectul România 2030 şi editura Litera, volumul fiind prezentat în cadrul unei dezbateri moderate de Simona Neumann, Fellow Aspen Institute Romania şi fost director executiv al Asociaţiei Timişoara 2023-Capitală Europeană a Culturii.

Mircea Geoană a vorbit despre situaţia complexă în care se află România şi întreaga Europă şi de importanţa NATO.

“Trăim într-un moment istoric de o complexitate care face ca şi ţările foarte puternice, foarte bogate, cu guverne foarte competente să aibă dificultăţi în a gestiona o altfel de situaţie extrem de complicată. NATO funcţionează impecabil. Are oameni super-organizaţi şi pregătiţi. NATO a activat foarte bine de la început, dar acum e o situaţie foarte complexă cu care ne confruntăm cu toţii în Europa. Este clar că acum se reîmpart cărţile de influenţă politică şi geopolitică şi de influenţă economică şi comercială şi de reputaţie şi de centralitate în Europa şi în lume.

De aceea este momentul ca România să evadeze definitiv de la periferia Europei şi să situeze în centrul Europei din punct de vedere al importanţei”, a opinat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO a punctat că dacă suntem trataţi uneori ca cetăţeni de mâna a doua în Europa este legat de politică şi de faptul că nu întotdeauna ne apărăm suficient de bine interesele. E şi o chestiune legată de reputaţia noastră individuală şi colectivă.

Geoană a atenţionat că titlul “Timişoara Capitală Culturală Europeană” este foarte util ţării şi că e nevoie de efort sistematic să investim cu toţii în imaginea României.

Apelul lui Mircea Geoană este să gândim serios un brand de ţară autentic, credibil pentru noi acasă, în primul rând.

Mircea Geoană a explicat că volumul “Bătălia pentru viitorul României. Gândurile unui român la vârful NATO”,

a fost scris din inimă, încă din pandemie, conţine şi elemente despre războiul din Ucraina.

Înaltul oficial NATO este convins că în următorii ani, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Balcanii de Vest, toţi vecinii României vor face parte din familia europeană şi poate chiar din familia euroatlantică, astfel că România nu va mai fi frontiera de Răsărit a Vestului, ci va fi geografic mult mai în centrul Europei.

Mircea Geoană i-a mulţumit public preşedintelui Franţei pentru sprijinul oferit României, întrucât Franţa conduce grupul de luptă NATO din România, dar şi pentru sprijinul admirabil pe care îl oferă Republicii Moldova, Franţa, România şi alte ţări europene fiind în prima linie de sprijin al Republicii Moldova.

“Preşedintele Macron a spus un lucru foarte interesant la Chişinău, recent. Macron a spus că a venit clipa, şi nu pot decât să-l aplaud pe preşedintele Republicii Franţa, că diferenţele şi distanţele din dintre vechii şi noii membri ai Uniunii Europene trebuie să se estompeze. De aceea, atrag atenţia că România nu trebuie să se mai considere o ţară periferică. Să nu mai fim provinciali şi nou veniţi în Europa, ci să fim în centru Europei, în centrul operaţiunilor, în centrul politicii, acolo unde se iau decizii importante pentru interesul Uniunii Europene.

Trebuie să fim codecidenţi când e vorba de interesele  României, de situaţii care şi pe noi ne priveşte”, a detaliat Mircea Geoană.

El a lansat şi un îndemn la unitate şi la o autodepăşire, reamintind importanţa strategică a României.

“Franţa, Germania, Polonia, România formează un patrulater natural şi puternic: cele două mari ţări din vestul Europei şi cele două mari ţări din estul Europei. Pentru a funcţiona eficient trebuie coordonare. Până în 2030, Republica Moldova va fi în Uniunea Europeană, alături de România. Este un moment extraordinar de important pentru istoria naţională a României pentru visele înaintaşilor noştri pentru jertfele lor. Este momentul ca şi noi să strângem rândurile indiferent de preferinţe politice,  personale, de stare socială, de adresa din buletin, de credinţa pe care o împărtăşim şi trebuie să strângem rândurile, să fim uniţi pentru viitorul României”, a spus Geoană.

Concluzia sa este că “Paginile acestei cărţi sunt rodul unui parcurs de viaţă şi mi-a permis să înţeleg atât politica internaţională, cât şi pe cea românească din perspective relevante, nu doar pentru mine, ci şi pentru toţi compatrioţii mei. Ele reprezintă sinteza reflecţiilor unui lider politic provenit dintr-o ţară în care politica şi politicienii reuşesc tot mai puţin să le câştige încrederea şi respectul cetăţenilor. Sunt, în ultimă instanţă, viziunea mea asupra unui nou contract social, menit să reconfigureze temeiurile vieţii noastre publice”.

Comentarii

comentarii