Acasă Cultura O carte pe zi: Descoperirea Banatului Timișoarei – o operă despre excepționalitatea...

O carte pe zi: Descoperirea Banatului Timișoarei – o operă despre excepționalitatea relațiilor italo-române

2287
DISTRIBUIȚI

După 240 de ani de la publicarea în limba italiană, cartea lui Francesco Griselini, Descoperirea Banatului Timișoarei, este tradusă și publicată pentru întâia oară în limba română după ediția italiană originală.

Prof. univ. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara, a explicat: ”Prin completări ori prin recuperarea omisiunilor din ediția germană sunt îmbogățite informațiile și interpretările care au inspirat istoriografia despre regiunea Banat, precum și teoria despre latinitatea limbii române și romanitatea poporului român prefațând preocupările occidentale privind această temă.

Descoperirile, observațiile, comentariile și ipotezele lui Francesco Griselini sunt un reper și astăzi cu privire la geneza instituțiilor locale moderne, diversitatea comunităților lingvistice, ecumenismul religios, emanciparea socială și politicile imperiale în Banatul Timișoarei în secolul al XVIII-lea.

E vorba de o operă care dă seamă asupra excepționalității relațiilor italo-române, precum și asupra curiozității intelectuale a Occidentului care a deschis în urmă cu două veacuri și jumătate procesul integrării regiunilor central-sud-estice ale Europei”.

Comentarii

comentarii