Acasă Cultura O carte pe zi: Românii și Europa – o lucrare fascinantă de...

O carte pe zi: Românii și Europa – o lucrare fascinantă de Lucian Boia despre marea schimbare

1885
DISTRIBUIȚI

Timișorenii dornici de a citi o carte fascinantă intitulată Românii și Europa, editura Humanitas – de fapt cea mai nouă lucrare semnată de cercetătorul Lucian Boia în colecția Istorie – o pot găsi la librăria Humanitas din oraș.

„Instituțiile, legile, regulile, toate importate din Occident, se confruntă adesea pe terenul românesc cu tendințe și interpretări adverse, provenind din stratul anterior de civilizație.

A fost o vreme când nimic nu părea mai natural în societatea românească decât ceea ce numim astăzi corupție. Occidentul crede în reguli (chiar dacă nici occidentalii nu le respectă întotdeauna).

Românul este destul de sceptic în privința regulilor. Ne vom occidentaliza oare până la capăt? Poate că nici nu mai are rost să ne punem o asemenea întrebare. Nici Occidentul nu mai este ce-a fost.

Ne îndreptăm cu toții, în ritm accelerat, spre o lume nouă, foarte diferită de lumea de până acum. Rămâne să dovedim cât suntem de pregătiți, și unii, și alții, pentru a înfrunta Marea Schimbare”, scrie istoricul Lucian Boia.

Comentarii

comentarii