Acasă Actualitate Obiectivele noului preşedinte al CNAS, Cristian Buşoi

Obiectivele noului preşedinte al CNAS, Cristian Buşoi

DISTRIBUIȚI

busoiPreşedintele Case Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, a declarat la conferinţa “Mediafax Talks about Health Reform” că are două obiective clare în acest mandat: îmbunătăţirea modului de a comunica public cu asiguraţii dar şi cu mediul politic şi eficientizarea cheltuirii banilor şi eliminarea metodelor de fraudare. 

Buşoi a spus, joi, că dacă ar fi să-şi stabilească două obiective clare generale pentru acest an, unul ar fi o creştere serioasă a transparentizării şi a felului de a comunica public a casei cu asiguraţii, cetăţenii României, opinia publică, dar şi mediul politic, guvernamental şi mass-media.

“Sunt foarte multe lucruri pozitive care se întâmplă la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care trebuie comunicate, explicate. Trebuie ca în scurt timp să schimbăm imaginea că acolo este o zonă gri cu multe interese. Există multe chestiuni care trebuie schimbate, îmbunătăţite, dar o comunicare mai activă este absolut necesară. Este un obiectiv prioritar pe care mi-l asum”, a afirmat Buşoi.

El a adăugat că al doilea obiectiv al său ar fi eficientizarea banului public din sistemul de asigurări de sănătate şi eliminarea metodelor de fraudare din acest domeniu, arătând că informatizarea este esenţială în acest scop şi că marile proiecte de informatizare vor fi accelerate.

Buşoi a mai spus că CNAS este “într-un proces activ de reflecţie împreună cu Ministerul Sănătăţii a modificărilor la contractul cadru, principalul instrument al Casei, în care sunt stabilite regulile de cheltuire a banului din asigurările de sănătate”.

“Cred că trebuie să reflectăm cum putem întări prin măsuri în contractul cadru rolul medicilor de familie de a degreva spitalele de acele cazuri care se pot rezolva cu succes la nivelul medicinei primare”, a mai spus Buşoi, adăugând că trebuie găsite măsurile active de a-i încuraja pe medicii de familie.

El a mai arătat că trebuie găsite modalităţile de eficientizare a activităţii spitalelor astfel încât accentul să fie mutat mai mult pe a stabili diagnostice, de a rezolva problema şi mai puţin de a interna toate acele cazuri care pot fi tratate ambulatoriu şi mai puţin internările lungi, “care dau bine la raportări şi la realizarea bugetelor”.

Buşoi a arătat că strategia şi obiectivele casei pe acest an şi pe mandatul până în 2016 vor fi supuse aprobării Consiliului de administraţie şi că în acest moment se află în faza de a evalua foarte rapid situaţia pe care a primit-o la preluarea mandatului, stadiul principalelor proiecte.

“Este perioada în care se aşează echipa, echipa de consilieri, de directori generali, vicepreşedintele Casei care va fi ales săptămâna viitoare. O mică parte din directori vor fi oameni noi, nu noi în sistemul sanitar, ci în aceste funcţii”, a adăugat Cristian Buşoi.

Buşoi: “Cardul de sănătate şi dosarul electronic al pacientului, proiecte care sunt foarte necesare”

Buşoi a spus că proiectul cardului de sănătate a trenat foarte mult timp şi este foarte necesar pentru sistemul de sănătate, pentru că odată ce va fi implementat va exista o imagine mai clară a ceea ce se întâmplă în sistem şi se vor pune în ordine anumite zone, iar fraudarea va fi mult redusă.

Cristian Buşoi a arătat că dosarul electronic al pacientului trebuie terminat până la sfârşitul acestui an, arătând că se ocupă cu prioritate de acest document, dar că există probleme cu mentenanţa sistemelor electronice, care este deja depăşită.

El a mai arătat că se va transmite baza de date a pacienţilor către ANAF şi că există în acest moment situaţii în care mulţi cetăţeni asiguraţi primesc notificări că au debite, au datorii.

Buşoi a spus că de multe ori sunt chestiuni adevărate, dar apar astfel de lucruri şi din cauza neconcordanţei datelor.

Conferinţa “Mediafax Talks about Health Reform”, aflată la ediţia a V-a, este organizată în Bucureşti de agenţia de presă MEDIAFAX, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii. Evenimentul reuneşte aproximativ 250 de participanţi – reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Colegiului Medicilor din România, producătorilor de medicamente, reprezentanţi din domeniul asigurărilor medicale, directori de spitale, medici pe diverse specializări, reprezentanţi ai organizaţiilor de pacienţi, precum şi presă generalistă şi de specialitate.

Comentarii

comentarii