Acasă Actualitate Oradea – Timișoara. Vineri 13. Bolojan anunță mega-proiect cu pasaje subterane, Robu...

Oradea – Timișoara. Vineri 13. Bolojan anunță mega-proiect cu pasaje subterane, Robu face “Drumul Boilor”

2593
DISTRIBUIȚI

Primarii din Timișoara și Oradea, Nicolae Robu și Ilie Bolojan au ținut vineri, 13 iulie, două conferințe de presă. Unul a vorbit despre proiecte de zeci de milioane de euro, iar al nostru de datoriile care nu sunt arierate și de tabelul cu 360 de poziţii de plată pe care îl privește cu groază în fiecare dimineață.

Dar, să începem cu faptele pozitive. La Oradea, primarul Ilie Bolojan a anunțat implementarea a noi proiecte europene, care au ca scop decongestionarea traficului rutier. Este vorba de un proiect uriaș, ce are ca scop îmbunătățirea considerabilă a circulației în Centrul Civic al Oradiei (Piața Cetate și Piața Gojdu), la pachet cu scoaterea traficului rutier din zona turistică centrală. Noile proiecte sunt estimate la o valoare de aproximativ 24 de milioane de euro și vor demara prin realizarea studiului de fezabilitate în perioada următoare, urmărindu-se câștigarea finanțării europene, pe Axa de Mobilitate Urbană, până la finalul anului. Cofinanțarea Municipiului Oradea este estimată de primar la circa 10 – 15%.

Tot vineri, primarul Ilie Bolojan a primit din partea grupului PPE din Parlamentul European un certificat de recunoaștere a meritelor sale, pentru atragerea de fonduri europene în România. Proiectul pentru care i se recunosc meritele lui Bolojan, în mod deosebit, este cel mai mare din Oradea – cel privind reabilitarea sistemului municipal de termoficare.

Și acum, înapoi la Timișoara. Primarul Nicolae Robu a anunțat că “Drumul Boilor” va fi gata în toamna anului 2019. Primăria Timişoara a reuşit să ajungă, după ani de negocieri, la un consens cu proprietarii terenurilor care le stăteau în cale pentru construirea drumului Timişoara şi Moşniţa. Investiţia costă circa 20 de milioane de lei, dar pentru că ”birocraţia procedurilor ia foarte mult timp”, Nicolae Robu nu întrevede ca pe acel 1,2 km de drum să se poată circula mai repede decât toamna lui 2019.

În conferința de presă primarul Robu s-a mai supărat pe firma care lucrează la Spitalul de Copii (proiect de trebuia finalizat acum mai bine de trei ani). Administratorul firmei a anunțat că va sista lucrările dacă primăria nu-și plătește datoria de 3 milioane de lei, fapt care l-a enervat la culme pe primar. “Este un personaj acolo care nu ştiu ce funcţie are şi  care în loc să-şi vadă de treabă, de proiect, creează vâlvă şi mă obligă să dau şi eu replici. Nu suntem obligaţi să achităm în 30 de zile, ci doar atunci când sunt arierate intervine obligaţia de a plăti în 30 de zile. (…). Eu în fiecare dimineaţă am un tabel cu 360 de poziţii de plată şi am grijă ca PMT să meargă înainte. Nu este o situaţie de dorit la spital, să fiu bine înţeles. Nu contest că au bilete la ordin, că au linii de credit deschise, dar trebuie să aibă şi ei o rezervă. (…). Le-am spus să stea calmi. Urgenţă pentru ei sunt 800 de mii de lei, le-am dat  400 de mii din cei 800 de mii. Până la urgenţa lor, le vor intra banii în cont”, a spus Nicolae Robu.

Și, pentru că tot am amintit de reabilitarea sistemului de termoficare din Oradea, primarul nostru din Timișoara a reușit și el performanța de a mai plăti câte ceva din datoriile de 150 de milioane de lei ale Colterm. Timișorenii pot să se bucure, din nou, de apă caldă, până la următoarea întrerupere a gazului de către Eon.

Ar mai fi doar de spus că, la Oradea, Bolojan a vorbit 40 de minute, fiind urmărit de 7.000 de oameni, iar la Timișoara, ora de lamentări a primarului Robu abia a strâns 2.200 de vizualizări.

 

Comentarii

comentarii